Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

20 najboljih Jersey house izdanja

Najbolje klasik soulful house ploče iz New Jerseya

  • Mixmag Adria
  • 15 February 2019

Ako je Chicago rodno mjesto housea, a Detroit je izumio techno, tada je u New Jerseyu sredinom 80-ih rođen soulful izdanak oba žanra. U Velikoj Britaniji, zbog prilično neobjašnjivih razloga, postao je poznat kao garage (nazvan po Paradise Garageu iz New Yorka), dok su u NJ-u jednostavno zvali club (ili možda prikladnije Jersey zvukom). Očito inspiriran diskom, osobito njegovom gospel stranom, ovaj jedinstveni zvuk pokrenuo je kolektiv pod nazivom Blaze (Josh Milan, Kevin Hedge i Chris Herbert) i vrtio se oko prodavaonica ploča poput utjecajne Movin' Abigail Adams u East Orangeu, bivšem skate shopu pretvorenom u label i dućan s pločama.

U međuvremenu u Newarku - Zanzibar, plesni klub s glavnim rezidentom Tonyjem Humphriesom, postao je temelj za ovaj novi stil glazbe, a klub je izgradio ugled zbog kojeg su čak i njujorčani koji nisu skloni putovanjima dolazili preko rijeke Hudson kako bi poslušali njegove setove.

Zvuk Jerseya je vjerojatno bio još veći u Velikoj Britaniji, osobito na jugoistoku, gdje je neko vrijeme to bio zvuk mladog Londona. Promovirali su ga DJ-evi poput Paula Troublea Andersona i Bobbyja & Stevea na Kiss FM-u, što je inspiriralo novi val britanskih producenata poput Mount Rushmore, Sensory Elements i posebno, Dave Leea, poznatijeg kao Joey Negro, koji je licencirao i/ili remiksirao nekoliko traka koje smo uključili na ovu listu putem Republic Records te kasnije kroz Z.

Odabrali smo 20 najvećih primjera jednog od najpopularnijih plesnih glazbenih stilova u nastavku.

Adeva
'Respect'

Ova briljantna i neobična obrada klasika Otisa Reddinga bio je golema klupska uspješnica i top 20 hit za Adevu 1989.

Chanelle
'One Man' (One Mix)

Originalno objavljena na njujorškom labelu Profile, "One Man" je dobar primjer kako produkcijski tim Blazea ima "nos" za pop hook. Licencirana za Cooltempo, u ožujku 1988 ušla je u top 20.

Phase II
'Reachin''

Još jedan "gotovo hit" od Blazea. Pjesma je licencirana za Dave Leejev Republic u Ujedinjenom Kraljevstu, gdje je postala jedna od velikih soulful himni 1988.

Turntable Orchestra
'You're Gonna Miss Me'

Napisana od strane B.O.P.-ovog Paul Scotta, zajedno s Hippie Torrales, izvornim stanovnikom utjecajnog Newarka, NJ, kluba Zanzibar. Objavljena preko Leeovog Republic Recordsa u Velikoj Britaniji, još jedna traka koja nije bila uvrštena među Top 40, ali radi se o teškom klasiku.

De'Lacy
'Hideway' (Deep Dish Mix)

Opet Blaze! Ovo su napisali i producirali za britansku verziju Easy Streeta, sa svježim Deep Dish miksevima. Uk Top Ten hit na ljeto 95-e. Najuspješniji NJ crossover ikad!

Three Generations
'Get It Off'

Mogli smo odabrati bilo što od Kerri Chandlera, no 'Get It Off' je definitivno stvar po kojoj je postao poznat. Duboko i devastirajuće.

Michael Watford
'So Into You'

U razdoblju ranih 1990-ih, glas Michael Watforda pod utjecajem gospela bio je zvuk Jerseyja. Potpisan za EastWest u Velikoj Britaniji, ovaj mix Bobbyja D'Ambrosia najbliži je komercijalnom uspjehu.

Foremost Poets
'Reasons To Be Dismal' (Foresight Version)

Alter-ego producenta Johnny Dangerousa - ovaj čudljiv komad "late-night" klupske glazbe njegova je "breakthrough" traka na njujorškoj Nu Groove Records etiketi.

Sandy B
'Feel Like Singin'' (Classic Def Mix)

Napisali su ju legende Jerseya Shank Thompson i Paul Scott iz B.O.P.-a, a ovaj Morales mix ju čini savršenom.

Equation
'I'll Say A Prayer 4 U'

Teško je odabrati samo jednu traku legendarnih Burrell brothers (rođenih u New Yorku, ali odgojenih u New Yerseyu), no ovaj soulful i deep komad je ur-sound Nu Groove etikete u njezinoj špici.

Precious
'Definition Of A Track' (Back To Basics)

B strana hip house "workouta" koja je postala veća od originalne verzije. Classic house minimalizam Backroom Productionsa.

Gerideau
'Take A Stand' (Blaze Mix)

Stevie Wonderom inspiriran Gerideau bio je inventar underground klubova sredinom 90-ih, a ovaj Blaze mix naglašava Steviev način pjevanja uz usnu harmoniku.

Keisha Jenkins
'GOING THROUGH THE MOTIONS'

Još jedan Blaze banger, ovog puta uz vokale Keishe Jenkins. Zvuk Paul Trouble Andersona oko 1993.

CASSIO THE CASSMASTER
'GETTING HOT'

Suradnik Backroom Productionsa Cassio Ware i njegova 'Getting Hot' bila je jedna od klasika na značajno utjecajnoj Movin' etiketi Abigail Adams.

ALY-US
'FOLLOW ME'

Ovaj ubojiti vokal, kojeg je producirao Kyle “Small” Smith, nikad nije završio na top ljestvicama, no ovaj klasik je bio sveprisutan u klubovima 1992.

280 WEST
'SCATTERED DREAMS' (BOOM-CHOCKA-BOOM MIX)

New Jersey trio predvođen Mark Mendozom, čiji je leftfield "Boom-Chocka-Boom Mix" bio veliki hit u Haciendi u Manchesteru.

JENIFER MICKEY
'KEEP ON BELIEVING'

Napisao ju je i producirao Larry Rauson, čiji je ulazak u glazbu bio inspiriran setovima Tonyja Humphriesa u Zanzibaru. Još jedan omiljeni Humphries.


THE KENTROS
'NO WAY BUT OUR LOVE' (ED & SANDI)

Jedna od onih pjesama koje su u to vrijeme djelovale neprimjetno, ali je postala veliki kolekcionarski predmet tijekom posljednjih deset godina. Prekrasna i ima status himne.

RUFFNECK FT YAVAHN
'EVERYBODY BE SOMEBODY'

Još jedan Backroom Productions kasik. Ova traka koja semplira Yello doživjela je crossover u britanske chartove 1995. s top 20 pozicijom iste godine.

PENTHOUSE 17 FT MONICA PATTON
'PARTY PEOPLE IN THE HOUSE' (DEEP UNDER MIX)

Još jedno izvrsno izdanje na kratkotrajnom Newark labelu Kaleidiascope Records, zahvaljujući Gary Michael Wadeovom odličnom deep remiksu.

Next Page
Loading...
Loading...