Menu
Home Novosti Menu
Dodaci

2018: Top 10 regionalnih albuma

Albumi koji su nas odveli na glazbeno putovanje 2018.

  • Mixmag Adria Crew
  • 23 December 2018

Još jedna glazbena godina je iza nas - pa tako i dosta albuma iz regije koji su pronašli svoj put do ušiju i srca publike, a neki i su pobrali nominacije, pa i nagrade za svoj rad.

Došlo je vrijeme da i Mixmag Adria predstavi svoje top liste za ovu godinu koja nam je pri kraju, i odlučili smo krenuti baš s albumima.

U nastavku poslušajte top 10 regionalnih albuma po izboru Mixmag Adria.

10
Yakka - After beach

Prije samog izdavanja albuma 30. aprila 2018., s Domagojem Jakićem Yakkom smo popričali o njegovom novom albumu, ali i drugim stvarima.

Hrvatski DJ i producent nakon mnogih godina izdavanja EP-eva, singlova i remixeva za domaće kako i strane izvođače, napokon izdaje vlastiti album za jednu od najboljih regionalnih house / jacking house etiketa, Cruise Music.

U moru techna i tech housea, ovaj album je pravo osvježenje prepuno jackin groovea te funk i disco semplova koji će vas direktno s kauča ili radnog stola prebaciti na neku pješčanu plažu uz povjetarac i koktel u ruci.

Yakka je ove godine također postigao značajan rezultat s brojnim nastupima diljem Hrvatske i rezidencijom na Hvaru. Za njegov trud nagrađen je i Ambasador nagradom kao DJ godine u Hrvatskoj.

Nakon slušanja albuma, jasno nam je zašto ga je Yakka nazvao 'After Beach'.

Previewove traka možete poslušati u nastavku, a cijeli album možete kupiti ovdje.

9
Shoxy

Nakon nekoliko godina izdavanja EP-eva i stalnih nastupa, kako stoji u opisu albuma, Shoxy je uzeo nešto slobodnog vremena od svakodnevne vreve kako bise fokusirao i "potopio" se u novi glazbeni pravac.

"Smirenog i pozitivnog uma, pokušao sam predočiti posebne osjećaje iz mojeg života u punu priču. Nekad je teško svoje osjećaje pokazati, i to zahtjeva određenu hrabrost, no uživao sam u procesu."

Iako je ovo izdanje sanjivo i emotivno, njegova uloga za DJ pultom se neće promijeniti.

Cijeli album možete poslušati i kupiti ovdje.

8
Vlajić & Dedić - Kompozit

Nakon dva uspješna singla, dugo očekivani album pod nazivom „Kompozit“ kojeg potpisuju Vlajić & Dedić izašao je na svijetlo dana 15. jula.

To su Matija Dedić, cijenjeni hrvatski pijanist i Goran Vlajić, poznati techno DJ s pseudonimom Go Cut. Goran je „uskočio“ u slobodnu jazz formu dok su Matijine solo dionice zaokružene plesnim 4/4 taktovima. Ova neobična kombinacija glazbenika donijela je pravo osvježenje na hrvatsku glazbenu scenu sa 12 novih kompozicija koje su bazirane na jazzu i elektroničkoj glazbi; nu-disco, nu-jazz, deep i soulful house su samo neki od žanrova kojima se ovaj dvojac poigrao prelazeći granice vlastitih smjerova.

Definitivno jedna od najzanimljivijih domaćih glazbenih suradnji u 2018. Godini.

Album možete kupiti i poslušati ovdje.

7
Vanyano - Yaani Moans Remixes (Black Acid, Popi Divine, AudioStorm Pacco & Rudy B, Forniva...)

Vanyano se pokazao kao jedan od istaknutih 'breakthrough' regionalnih producenata 2017. odličnim 'Yaani Moans' albumom koji je izašao za One Of A Kind etiketu i također se prošle godine našao na našoj listi najboljih albuma iz 2017. Album je mješavina progressive housea i techna, majstorski ukomponirana u sedam traka.

Godinu dana kasnije izlazi remix album koji nije razočarao. Na njemu se nalazi 10 remikseva koji uključuju i regionalna imena poput Black Acid, Popi Divine, AudioStorm, Pacco & Rudy B, Forniva koji su značajno pridonijeli kvaliteti i plasmanu ovog remix albuma na ovu listu.

Cijeli album možete kupiti ovdje.

6
Ludvig & Stellar - Opus

Otkako je Caffe del Mar izao traku 'Signal', prvu pjesmu Ludviga & Stellara 2004. ovaj skromni projekt se etablirao u jedan od značajnijih u univerzumu "easy listening" glazbe.

Posebno nakon "potpisnog" izdanja 'Relax', njihova glazba se može čuti na radio postajama, u lounge barovima, klubovima, uredskim zabavama, jahtama te lifestyle i housing TV emisijama u stotinama država na svijetu. 2014. minhenski label Zen DNA potpisuje njihovu drugi album i postaje novi dom za njihov sofisticirani zvuk.

Nakon albuma 'Trivimum', 'Opus' postaje njihov četvrti album, a radi se o kolekciji od 40 pjesama, uključujući i DJ mix za sve ljubitelje chill out glazbe.

Opus je idealan jer sva njihova odlilna djela možete pronaći na jednom mjestu!

Cijeli album možete kupiti i poslušati ovdje.

5
Hibrid - Izgubljeni (Remix Edition)

Nakon prošlogodišnjeg debitantskog albuma 'Izgubljeni', Hibrid ove godine izdaje nekoliko izdanja, ali i remix album koji se definitivno ističe.

Originalni album je upao u top 10 listu Electronica/Downtempo žanra na Beatportu, što je dokazalo kako ovaj album ima i solidnu komercijalnu vrijednost.

Na remix albumu, svoj značajan doprinos dali su kvalitetni producenti iz regije poput Euphoricsa, Vladimira Ačića, A Skitzo, Jelly For The Babies, Basheskia & Edward EQ i Ivne Ji i time ovaj album ponovno stavili u fokus.

Sada možete poslušati nove verzije pjesama i u deep house, progressive house i drum & bass verzijama. Sigurno se nećete razočarati.

Cijeli album možete poslušati i kupiti ovdje.

4
Marc Grabber & Bastian - Freedom

Dug put je iza hrvatskog producenta DJ, i organizatora Marc Grabbera i Slovenskog skladatelja i instrumentalista klasične glazbe Bastiana koji ih je doveo do ovog prekrasnog albuma 'Freedom'

Posljednih 12 mjeseci izbrusili su svoj zanat uzimajući downtempo puno ozbiljnije kao žanr. To je vjerovatno dovelo do njihovog najsofticiranijeg izdanja do sada. Uz podršku brojnih producenata i kolega, ovo izdanje možemo opisati kao jedinstven spoj pjesama basom vođene elektronike koje prikazuju njihovu ljubav prema kompleksnim harmonijama i modernim minimalističkim ritmovima.

Slušati u apsolutnom miru.

Cijeli album možete poslušati u nastavku i besplatno preuzeti ovdje.

3
Jan Kinčl & Regis Kattie - In Plain Sight

Što reći o ovom albumu osim da je jedan od onih koji je u hrvatskoj elektroničkoj glazbi ove godine vjerojatno primio najviše pažnje i hvale, da ne spominjemo kako je osvojio i Ambasador nagradu za album godine.

Hrvatsko-francuski deep house/jazz duo Jan Kincl & Regis Kattie izdaju prvijenac In Plain Sight 29. maja

In Plain Sight je produkt glazbenika koji dolaze iz dva potpuno različita glazbena svijeta, pa poprima utjecaje od housea, jazza, acida i Detroit techna sve do klasične glazbe. Krajnji proizvod je svakako bliži mekšoj strani house glazbe, naročito deep house 90-tih godina. Na albumu gostuju basist Luka Veselinović i bubnjar Mirsad Dalipi. Mix je napravio Igor Fabris, a za dizajn je zadužena Negra Nigoević.

Album podržavaju velika imena elektroničke glazbe: Laurent Garnier, Volvoc, Alex Barck (Jazzanova), Claude Young, Rainer Trueby, DJ NObu, Tony Humphries, Marcel Vogel, Kai Alcé, Lefto i mnogi drugi.

Cijelo izdanje poslušajte i kupite u PDV shopu ili na Beatportu.

2
Ilija Rudman - Paradigma

Ilija Rudman sada već definitivno ima legendaran status na Hrvatskoj sceni, a poštovanje i support kao artist i vlasnik vinyl only Imogen Recordingsa kojeg vodi s Antonijem Zuzom uživa od značajnih imena svjetske house i disco scene.

Njegova izdanja za Classic Music Company su posebno istaknuta, a suradnje koje ostvaruje na svojem labelu su zavidne.

Paradigma je njegov treći studijski album koji istražuje razna raspoloženja u noćnim kako i dnevnim satima. Ovo je downtempo album izrazite kvalitete i slušljivosti za kojeg je Ilija rekao da ga nije radio u cilju da dostigne neke velike chart pozicije.

U tom slučaju, žao nam je Ilija, ali ipak si završio na našem chartu.

Cijeli album možete poslušati i kupiti ovdje.

1
Euphorics - Contact

Euphorics je ime koje je na drum & bass sceni duže od 15 godina, ime koje je gotovo sinonim za Liqiud u našoj regiji.

Samo ove godine obišao je brojne festivale i klubove diljem europe, a uz svog partnera MC Edgea dijelio je pozornicu sa svjetskim velikanima poput LTJ Bukem, Seba, Big Bud, Robert Manos, Spectrasoul i Silence Groove.

Njegovo najbitnije izdanje do sada je upravo ovaj, treći album imena 'Contact'. koji je izašao za Soul Deep Recordings. Radi se o odličnom liquid putovanju kroz ritam, melodiju i semplove vokala poput Sade.

Uistinu moćan album koji je na našoj listi došao na sam vrh!

Cijeli album možete poslušati i kupiti ovdje.

Special Mention

Ovo su dva albuma koja smo morali spomenuti zbog njihove originalnosti i odstupanja od uobičajenog zbog čega zaslužuju biti u ovom članku!

SZCH - house to save the house

Filip Šćekić, poznatiji kao SZCH, hrvatski je producent lo fi elektronike.

U kolekciji traka nalazi se hrpa njegovog neizdanog materijala s kojima je "teaseao" neko vrijeme te ih je htio izdati na svojoj etiketi, no zbog situacije koju je imao prije nekoliko mjeseci, odlučio se za bandcamp opciju na kojem još uvijek možete kupiti album za samo 5 eura ili više.

Isječke Filipovih traka možete poslušati na SoundCloudu ispod, a trake ili cijeli album 'house to save the house' možete kupiti na bandcampu.

Cijeli album poslušajte i kupite ovdje.

Svemirko - Tunguzija

'Tunguzija' je iduća velika zbirka pjesama iz ateljea Marka Vukovića, izuzetne melodije i aranžmani, neshvaćena živopisna poezija i zvučne arome koje prožimaju nove moderne klasike.

Drugi studijski album, prethodno poznat kao EP s četiri pjesme, uz dodatnu količinu novih budućih hitova također poznat pod imenom Velika Tunguzija, Vuković je snimio, aranžirao i producirao u studiju Minus1 tijekom zime i proljeća 2018. godine.

Nakon 'Vanilije', emo-macho pop nastavlja svoju progresiju, a instrumentalno-vokalni sastav Svemirko sprema nove koncerte i nove, kako noćne tako i dnevne avanture. U svemirskom brodu na još uvijek neizmišljen pogon, ravno iz kozmosa na našu planetu ova skupina vračeva stiže da vas odvoji od vlastite svijesti.

Cijeli album možete poslušati i kupiti ovdje.

Next Page
Loading...
Loading...