Search Menu
Home Novosti Menu
Dodaci

2018: Top 10 regionalnih etiketa

Ovo su etikete koje su svojim radom obilježile 2018.

  • Mixmag Adria Crew
  • 28 December 2018

Izdavačke kuće ili etikete su male ili velike institucije koje služe kao platforma artistima za izdavanje glazbe, platforma preko koje će doći do nove publike, DJ-eva i radio postaja koji bi mogli puštati njihovu glazbu te na kraju krajeva, ponekad, i do neke zarade.

U našoj regiji godinama postoje etikete elektroničke glazbe raznih žanrova koje svojim radom doprinose održavanju i rastu scene, brinu se kako bi se regionalna publika osvijestila koliko zaista ima kvalitetnih producenata te da tu glazbu imaju prilike čuti.

Ovdje je kompilirana lista etiketa koje smo protekle godine sa znatiželjom, a ponekad i uzbuđenjem pratili i slušali.

U nastavku provjerite top 10 regionalnih etiketa po izboru Mixmag Adria.

10
Mallam

Mallam je etiketa koju vodi riječki dvojac Pacco & Rudy B, i iako je pokrenuta tek ove godine, već su nas impresionirali svojim kvalitetnim progressive house izdanjima. Osim spomenutih šefova, na etiketi su do sada glazbu izdali Oscar Vasques, Sashwat, David Di Sabato i drugi.

Njihova izdanja možete poslušati ovdje.

9
Burek / Barba

Nakon ovogodišnjeg new entry na ovoj listi, vrijeme je za jedan vrijedan label koji se i prošle godine našao na ovoj listi. "Burek, Barba i Pomalo!" su glazbena stanica za svakoga ljubitelja dobre plesne glazbe. Burek Music kao platforma na svojim vinilnim izdanjima predstavlja svoje viđenje house, techno, soul i disco glazbe. Burek je fokusiran na house glazbu dok je Barba stavio fokus na techno i electro. Ideja oko Barbe je bila raširiti paletu izdavaštva i predstaviti svoju viziju i ideju što bi 'techno' etiketa trebala biti. Cilj Burek Music platforme je izdati glazbu koja će trajati i koja neće slijediti glazbene trendove. Etiketu vode dva gospodina dobrog glazbenog ukusa, Mario Kolonić, poznatiji u Zagrebu, a i šire kao Pytzek, te Mislav Bobić - Mislav. Ako niste znali, prvo izdanje na Bureku potpisuje ni manje ni više nego KiNK, a upravo to izdanej je prije nekoliko mjeseci dobilo odlične remixeve koji uključuju nove verzije i samog KiNKa, što je ujedno bio i glavni motivator da ova etiketa ponovno dođe na ovu listu!

Njihova izdanja možete poslušati ovdje.

8
Submarine Vibes

Submarine Vibes je etiketa osnovana od grupe mladih kreativaca iz Sarajeva. Njihov potpis vrti se oko dubokih i progressive izdanja iako često "zalutaju" i u electronica žanr kao i deep house. Prošle godine su izdali odličan album umjetnika pod aliasom Hibrid kojeg i ove godine svakako preporučamo poslušati ako želite pobjeći od 4x4 ritma i standardnih dizalica i dropova, a isti taj album je ove godine dobio i cijelo remix izdanje koje smo uvrstili u našu ovogodišnju listu top albuma iz regije.

Na etiketi glazbu još izdaju Elfenberg, Soul Of Void, Jelly For The Babies, Vini Pistori, i mnogi dugi.

Njihova izdanja možete poslušati ovdje.

7
The Purr Music

Ove godine imamo dosta new entrya, ali naravno, s dobrim razlogom. The Purr je etiketa koja je s lakoćom i prošle godine mogla doći na ovu listu, no bolje ikad neko nikad! Etiketu vode Jelly For The Babies i Filip Fisher, i to rade s ozbiljnim ukusom za melodične dubine koje tako rado izdaju na svojoj etiketi. Među umjetnicima koje ćete pronaći na etiketi su Miroslav Pavlovic, Jelly For The Babies, Filip Fisher, DSF, Veliko, Corel, Levlem, i drugi.

Njihova izdanja možete poslušati ovdje.

6
84Bit Music

84Bit Music vodi dvojac koji sačinjavaju A.P. i Jovic Evic, poznatiji kao 84Bit, ujedno glazbeni urednici i duhovne vođe naše rubrike The Sound Of Adria, mjesečnog podcasta kojim se predstavljaju neki od najboljih regionalnih DJ-eva s isključivo regionalnom produkcijom. Label se rodio na proljeće 2017. i od tada nas nije prestao iznenađivati sve kvalitetnijim izdanjima. Sami gazde etikete, spomenuti 84Bit su izdali mnoštvo odličnih izdanja, prvi dali dom za mladim nadama Bošku i Nikoli Balošu za njihovu glazbu, a sad već izdaju i neke regionalne house zvijezde poput Makita i Tonbea. New entry na ovoj listi. Odlična godina momci!

Njihova izdanja možete poslušati ovdje.

5
I Am Different

Još jedan new entry koji je ovdje potpuno zasluženo. Veljko Jović je vrijedno ime koje stoji iza ove etikete, a s kojim smo nedavno i popričali.

I AM DIFFERENT je nastao kao skup ideja u konstantnoj potrazi za drugačijim zvukom, karakternim identitetom i umetničkim viđenjem svijeta sredinom 2016. godine u formi izdavačke kuće koja kroz izdanja svojih artista i događaja koje organizira predstavlja kulturu elektroničke glazbe, podržavajući originalnost i ideju o različitosti i jednakosti. Definitivno dom techno i tech house glazbe u regiji s ponekim dodirom progressive zvuka. Na njihovoj etiketi pronaći ćete regionalne zvijezde poput Space Motiona, RanchaTeka, D.R.N.D.Y-a, ali i drugih zanimljivih producenata poput Royal Wolfa, samog gazde Veljka Jovića, Bilbonia i mnogih drugih.

Njihova izdanje možete poslušati ovdje.

4
A Must Have

Kao što smo rekli i prošle godine, ovo je definitivni "A Must Have" ako volite progressive. A Must Have je etiketa koja je nastala 2005. godine i trebala je služiti kao platforma za izdavanje najboljeg od elektroničke glazbe. Osnovao ju je Jakša Pavičević, a cilj mu je oduvijek bio da budu različiti i nepredvidivi, bolji. Kombinirali su nove, neafirmirane talente, potpomognute s jačim imenima. Ove godien su nastavili s odličnim izdanjima koje potpisuju Stephan Vincent, Manton, Mlinar, Jelly For The Babies, D.R.N.D.Y, Kurt Baggaley, Traumhouse i drugi.

Njihova izdanja možete poslušati ovdje.

3
Balkan Connection

Balkan Connection je digitalni label utemeljen u Srbiji 2007. godine koji posljednjih 11 godina izdaje kvalitetnu progressive house glazbu umjetnika iz cijelog svijeta. Radi se o definitivno jednoj od najznačanijnijih progressive etiketa s ovih prostora ali i u svijetu. Glazbu koju izdaju potpisuju imena poput Chris Sterlo, GuyRo, Jelly For The Babies, Modeplex, Stage Van H, AudioStorm, Ri Za, Space Motion i mnogi drugi.

Zbog svojeg dugogodišnjeg prisustva i neprestane kvalitete koju izbacuju, po prvi puta su se našli na ovoj listi i to na trećem mjestu.

Njihova izdanja možete poslušati ovdje.

2
Cruise Music / CRMS Records

Cruise Music je srpska etiketa u vlasništvu Danny Cruza i Mark Funka koji su ove godine pokorili Traxsource house i jackin ljestvice svoji moćnim, funky i vrlo plesnim house izdanjima kako za druge etikete, tako i za vlastiti Cruise Music. Ove godine pokrenuli su i pod etiketu CRMS Records jer jednostavno nisu htjeli odbijati hrpe dobrih traka koje dobivaju od producenata diljem svijeta. Ovaj dvojac se zahvaljujući svojim produkcijskim uspjesima, a prvenstveno zahvaljujući svojem broj jedan hitu na Traxsoureu 'Superlovin'', (traka koju su vrtile i neke od najvećih house / disco zvijezda poput Shapeshiftersa) popeo na sami vrh Traxsourceovih lista najboljih izvođača, s Danny Cruzom na vrtoglavom 6. mjestu jackin house liste.

Za njih izdaju mnogi etablirani svjetski i regionalni jackin house producenti od, a sama etiketa slovi kao jedna od najboljih u toj branši trenutno na svijetu. Uz odlična izdanja koja potpisuju Samo, Enrico BSJ Ferrari, Joey Chicago, tu su i redovita izdanja domaćih imena poput Makita, i Mirko & Meexa te samih već spomenutih vlasnika etikete. Prošle godine su napravili veliki pomak, a ove su svoje mjesto u svjetskoj house glazbi definitivno zacementirali.

Njihova izdanja možete poslušati ovdje.

1
Blacksoul Music / BLKSL LTD

Dvije godine za redom na listi, dvije godine na broju jedan. Razloga tome ima mnogo. Konstanta podrška regionalnim imenima, veliki broj izdanja koja ulaze u top 10 liste, veliki support poznatih house imena te konstanta kvaliteta izdanja koje izbacuju.

Blacksoul Music postoji od 2006. kad je imala uspješan start kao house etiketa naklonjena deep i soulful house zvuku. S godinama se mijenjala i oblikovala, a prošle godine je nastao i BLKSL LTD, pod etiekta koja je fokusirana na pretežno tech house zvuk. Neka od najznačajnijih izdanja na etiketi ove godine su 'Doin' My Thing' od samih vođa etikete Blacksoula i Mark De Linea poznatijih pod imenom PEZNT, 'Do It', srpske DJ-ice i producentice Miss Kay Dee, te remix trake 'Burek' iza kojeg stoji Mike Vale. Tri najjače trake ove godine s etikete pripadaju baš regionalnim imenima, što govori puno o kvaliteti kakvu naši regionalni producenti imaju, ali i o bitnosti ove house etikete. Jedna je od etiketa koja broji najviše izdavača iz regije, a na popisu se nalaze imena poput: Andrew Meller, Wise D & Kobe, Nebs Jack, Pion, Adnan Jakubović, Hiva, Tom Bug ali i talentiranih stranih producenata poput James Benedict, Angelo Ferreri, Simon Shaw, Margherita Cecchi, Piero Scratch, Alessio Cala i drugi.

Njihova izdanja možete poslušati ovdje.

Special Mention

Tu su još dvije etikete koje svakako želimo spomenuti!

Onako

Onako Records je 2017. pokrenuo Makito, srpski producent poznat po svojim uspjesima u produkciji semplirane house i jackin house glazbe. Na etiketi je već izašlo 64 izdanja od kojih prva tri mjesta drže tri trake od njegovog kolege i prijatelja Danny Cruza. još jedan odličan jackin i funky house label koji ne smijemo zanemariti!

Njihova izdanja možete poslušati ovdje.

brosh records

Tražite li minimalniji zvuk, ovo je definitivno etiketa koju morate provjeriti. Brosh Records vodi Petar Cvetković, a zvuk je deep, tech i minimal.

Njihova izdanja možete poslušati ovdje.

Next Page
Loading...
Loading...