Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

2018: Top 30 regionalnih producenata

Drum roll please

  • Mixmag Adria
  • 21 January 2019

Napokon je došao trenutak za našu najbitniju listu - Top 30 producenata iz 2018. godine.

Za ovu listu smo pripremili 30 imena iz regije koja su prošle godine svojim izdanjima napravila pomak u kvaliteti, oduševili nas glazbom, iznenadili kotiranjem na različitim chartovima, radio prisutnošću i uspjehom prodaje pojedinih izdanja i remikseva. Među njima se nalaze producenti techno, house, tech house, jackin house, progressive house, afro house, drum & bass, nu disco i liquid glazbe.

Uzimali smo u obzir količinu izdanja, kvalitetu zvuka i glazbe, uspjeh u prodaji, te podršku scene i publike. Nadamo se da ćete se složiti s našom listom, jer smo mi zaista ponosni na to kako se regionalna scena razvija zahvaljujući ovim producentima, kao i drugima koji će se na ovoj listi možda pronaći sljedeće godine.

Bez puno pametovanja, u nastavku pronađite naš izbor najboljih regionalnih producenata za 2018. godinu.

30
lelú

lelú je beogradski DJ koji je 2017. krenuo izdavati zanimljivu house glazbu koju temelji na kombinaciji deep house i lo-fi utjecaja. Neke od njegovih traka na Youtubeu bilježe i preko sto tisuća slušanja, a čini se kako lelú nema plan stati tako skoro.

Nedavno je izdao i za hrvatski Dobar House, a tu su i izdanja za DXL Records, Canary Records i De La Groove.

29
Jan Kinčl & Regis Kattie

Hrvatsko-francuski deep house/jazz duo Jan Kincl & Regis Kattie prošle je godine izdao album prvijenac In Plain Sight, a prije toga single 'Florette' s nekoliko remikseva. Album smo smjestili kao najbolje izdanje februara prošle godine, a našao se i na trećem mjestu na listi top 10 regionalnih albuma Mixmag Adria. Osim pažnje koje smo mi dali njihovom albumu, ovaj dvojac je ove godine osvojio dva Ambasadora, jedan za Najbolji Live Act, a jedan za Album Godine.

Iako s različitim korijenima, zajedničke utjecaje vuku iz house, jazz, acid i techno glazbe, a kombiniranjem tih žanrova kroz nastupe izrazito podložne improvizaciji istražuju područje u kojem se sve to spaja.

Definitivno spoj zbog kojeg ćemo sigurno čuti još niz odličnih izdanja u 2019.

28
Tom Bug

Tom Bug je nagrađivani DJ koji je na sceni već 18 godina, a produkcijom se aktivnije bavi od 2013. Nakon nekoliko izdanja za etikete poput Blacksoul Music, Simma Red i Flashmob Records, njegova traka 'Beg' s početkom godine dolazi na 7. mjesto traxsourceove house ljestvice.

Nakon toga je uslijedio i značajan službeni remix za legendarnu stvar NY Finest - 'Do You Feel Me', koji smo uvrstili na našu listu Top 20 regionalnih remikseva, te uz još dva izdanja za BLKSL LTD, pokreće svoj label Dobar House i s Groovelineom i njujorškim vokalistom Lee Wilsonom izdaje 'Something's Takin' Over', pjesmu koja je ostala zapažena u house krugovima te primila veliku radio podršku i podršku publike.

27
Pacco & Rudy B

Pacco & Rudy B su iskusni dvojac iz Rijeke, majstori progressive house zvuka i od nedavno vlasnici etikete Mallam koja je imala niz kvalitetnih izdanja prošle godine, zbog čega smo ju i uvrstili u Top 10 regionalnih etiketa.

Ako na primjer pogledate njihovu diskografiju na Beatportu, vidjet ćete koliko su bili vrijedni prošle godine. Iza sebe imaju golem broj izdanja samo iz 2018., a gotovo sva izdanja su im divan primjer melodičnog progressive housea koje će fanovi ovog žanra sigurno cijeniti. Od originalnih djela do remikseva, 2018. je bila jako dobra prema njima, ili bolje rečeno, oni prema njoj.

26
Black Acid

Black Acid je DJ iz Tuzle, jedan od pionira BiH scene te izrazito kvalitetan techno producent čija izdanja su mračna ali plesna. Nekad je to moderni techno, nekad su tu utjecaji progressive zvukova, ali nikad nema mjesta razočaranju.

2018. izdao je za Natura Viva Black, Off Beat Recordings, One Of A Kind, vlastiti Fobia Records i na mnogim drugim etiketama, a posebno smo mogli uživati u njegovim remiksevima među kojima je i onaj za 'Yanni Moans', traku s istomimenog remix albuma kojeg smo uvrstili u našu listu Top 10 regionalnih albuma 2018. godine.

25
Mr. Lekka

Kad tražite kvalitetan groovy tech house, ne trebate tražiti dalje od crnogorskog producenta Mr. Lekka.

Luka Leković je izdao mnoštvo izdanja prošle godine, a svako izdanje prati njegovu potpisnu kvalitetu čvrstog ritma i postojanog groovea. Izdaje za Great Stuff Recordings i BLKSL LTD između ostalih etiketa, a njegov remix za 84Bit smo ove godine uvrstili i na našu listu najboljih regionalnih remikseva.

Jedva čekamo čuti što nam sprema za 2019.

24
84Bit

84Bit čine Jovic Evic (Nikola Jovićević) iz Nikšića i A.P. (Miloš Rakonjac) iz Herceg Novog, trenutno žive i rade u Novom Sadu, a imaju velike planove za budućnost. Individualno su na regionalnoj sceni prisutni već 18 godina, a glazbu izdaju, isto tako individualno, od 2008.

Zajednički projekt započeli su u aprilu 2016., a njihova izdanja nasla su se na I Love Techno Records UK, Good For You Records, Caballero Records, Blacksoul Music i na vlastitoj etiketi 84Bit Music, koja je u potpunosti posvećena izdanjima koja odišu kreativnošću i slobodnom pristupu njihovog kreiranja. S etiketom su napravili odličan uspjeh ako uzmemo u obzir njezino kratko postojanje, a svojim najnovijim izdanjima za Deepalma Records, Good For You Records i Phoenix Music, sve respektabilne house etikete, su napravili veliki pomak u svojem zvuku a i uspjehu izdanja.

23
Mene

Mene je producent i predavač elektroničke glazbe iz Kruševca s adresom u Beogradu. Od nedavno je pokrenuo etiketu Tozla gdje izdaje svoju glazbu ali i glazbu svojih kolega.

Osim svoje etikete, prošle godine bilježi izdanja na Noexcuse, NastyFunk Records, Dobar House, Tief i So BeAt etiketama sa svojim tech house zvukom punim odl school i hip hop utjecaja. Njegovo doba tek dolazi, a mi predviđamo svijetlu budućnost.

22
Wise D & Kobe

Beogradski dvojac Wise D & Kobe već je jako dugo na sceni, a kroz godine su producirali razne vrste house žanrova da bi na kraju došli do svojeg današnjeg tech house zvuka. Prošle godine njihova ste izdanja mogli čuti na etiketama poput Noexcuse, Great Stuff, BLKSL LTD, i Toolroom a njihove trake su završile na brojnim kompilacijama zahvaljujući njihovom provjerenom grooveu.

Nadajmo se samo da će nas i u 2019. nastaviti bombardirati dobrim tech houseom.

21
Stanny Abram

Stanny Abram je sinonim za techno i tech house glazbu u Sloveniji, a i regiji. Vlasnik je dvije etikete, a njegova izdanja redovito stižu u top ljestvice tech house i techno žanrova na Traxsourceu i Beatportu, nerijetko i u sam vrh! Njegovo izdanje iz 2018. 'Stop' na BLKSL LTD uvrstili smo i na našu listu najboljih 40 regionalnih izdanja.

Kad tražite sirovi zvuk i zarazni groove, Stanny je tu za vas.

20
Audiostorm

AudioStorm je ime koje se često pojavljuje na našim listama, jer ne možemo odoljeti njegovom zvuku. No to nije jedini razlog, jer njegov zvuk cijene i podržavaju i malo veće face. Njegova izdanja su ove godine nekoliko puta završila u top 10 na progressive house chartovima, uključujući i mix kompilaciju Gai Baronea na kojoj se našla i AudioStormova traka 'The Passenger'.

Osim toga njegove trake su u svojim live setovima i podcastima vrtili John Digweed, Nick Warren, Solarstone, Dixon & Ame te Herrnan Cattaneo.

19
Tommy DeClerque

Tom DeClerque je kao solo artist počeo izdavati za Valentino Kanzyanijev label Jesus Loves You. Sada je etablirani producent s izdanjima na Carl Coxovom Intecu, In Deep'n'Dance Recordsu, Vezotoniku, Funk'n Deep Recordsu, Tronicu, Toolroom Traxu i mnogim drugim. Surađivao je s imenima poput Cristiana Varele, a njegovo prošlogodišnje 'Accident' izdanje visoko je kotiralo na Beatportovim chartovima te je ujedno njegovo najprodavanije izdanje koje je u svoje setove i chartove uvrstio i sam Carl Cox.

18
Mladen Tomić

Globalno poznati DJ i producent iz Banja Luke Mladen TomićTomić i 2018. je imao što za pokazati. Od izdanja na Tronicu, SCI+TEC-u, Formu i drugim etiketama do podrške koju je za svoje izdanja dobio od imena poput DJ Borisa te uvrštavanju njegove trake 'Shadows Over Me' na nadolazeću 'SCI+TEC Best Of 2018' kompilaciju, Mladen nas nije iznevjerio. Najveći uspjeh je postigao s 'Gate' EP-em koji je izdao za već spomenuti Tronic.

Njegov zvuk je je kombinacija mnogih faktora koji ga čine posebnim. Nije pretvrd, nije predubok. Njegova izdanje jednostavno "rade" i rade jako dobro.

17
Space Motion

Space Motion je jedan od onih producenata na regionalnoj elektroničkoj sceni na kojeg definitivno morate obratiti pažnju. Dovoljno je samo reći da njegovu glazbu vrte Solomun i Black Coffee i tu bi smo mogli stati. Njegov "glavni" stil je progressive house, ali u njegovoj produkciji ćete pronaći razne utjecaje pa tako i afro house i melodic techno. Uvijek se veselimo njegovim izdanjima jer znamo da nas očekuje pravo glazbeno putovanje.

16
Siniša Tamamović

Još jedan globalno poznati banjalučanin je Siniša Tamamović koji se uz Mladena Tomića krije iza etikete Night Light Records. Iza ovog producenta je toliko dobrih izdanja na odličnim etiketama poput Elevate, Tronic, Transmit Recordings da se teško odlučit što nam je najdraže iz prošle godine, zato ćemo pustiti brojke da govore. Njegovo definitivno najuspješnije izdanje iz 2018. je 'Materials' EP za Elevate s kojeg su sve tri trake po prodaji pomele njegova ostala izdanja. Spomenut ćemo još i odličan Green Light EP kojeg smo i sami smjestili na prvo mjesto najboljih regionalnih izdanja iz novembra.

15
Petar Dundov

Petar Dundov je ime s kojim vas ne trebamo puno upoznavati. Dundov je majstor melodičnog progressivea, iako ponekad zaluta i u techno produkciju, oko čega se nikako ne bunimo. Legendarni DJ i producent je i kroz 2018. nastavio s odličnim izdanjima od kojih izdvajamo 'Dalmatina / Once We Were Here' za njegov vlastiti Music Man Records te Caper Tran EP koji je napravio u suradnji s Marc Romboyem za Systematic Recordings. Od svih izdanja, ta dva su nam nekako najviše zapela za uho, a nismo jedini koji tako misle s obzirom da je upravo Caper Tran i njegov najprodavaniji EP iz prošle godine.

14
Mirko & Meex

Mirko & Meex su dvojac iz Beograda koji posljednjih par godina dižu svoj status na svjetskoj house sceni s brojnim house, jackin i tech house izdanjima. Uz brojna izdanja za njihov matični label Cruise Music, najveći uspjeh su postigli trakom 'A Jam' za Monoside koja je dostigla visoko prvo mjesto kao najprodavanija traka na Traxsourceu u tjednu kad je izdana, a Traxsource ih je uvrstio i na 28. mjesto najboljih house producenata u 2018.

13
Alex Rannero

Alex Ranerro je iz tech house i house zvukova prešao u one malo dublje, ali još uvijek ostavlja svoj potpisni zvuk. Ova mala promjena u stilu mu je donijela još kvalitetnija izdanja u kojima smo zaista uživali prošle godine. Ističemo izdanja za Bondage Music, MyHouse YourHouse i Flashmob Records. Vjerujemo kako će Alex i dalje nastaviti izdavati odličnu glazbu i pobrinut ćemo da o tome budete obavješteni.

12
Reblok

Reblok je prošle godine definitivno bio "on fire" sa svojim moćnim tech house izdanjima koja su izlazila za zavidne etikete. I sam njegov zvuk je zavidan, i malo koji tech house producent iz regije ga trenutno može pratiti. Sola, ElRow Music, Lapsus Music, Material i Noexcuse Records samo su neke od velikih etiketa za koje je izdao, a njegova izdanja su podržala imena poput Supernove, Tim Bareska, Shiba Sana, Tini Gessler, Solarda i Though Lovea.

11
Ilija Djoković

Ilija Djoković nije tip producenta od kojeg ćete čuti tone izdanja, ali kad odluči izdati EP, nikad vas ne razočara. 'Epica' je jedno od tih izdanja za Filth On Acid, EP s tri trake čistog techna, ali nemojmo zaboraviti naravno i njegovo izdanje 'Pandora's Box' za Terminal M Monike Kruse koja ga je uočila još 2016. i traku 'Venom'. Uvijek u big room zvuku koji kombinira s mračnim i dubokim tonovi, Ilija svake godine pokazuje da pripada u sam vrh regije, a uskoro i Europe.

10
Coeus

Došli smo i do našeg top 10 izbora. Na deseto mjesto smjestili smo Coeusa, mladog producenta iz Beograda koji je par godina producirao house i tech house, i to vrhunske kvalitete, ali nedugo zatim je pronašao svoj istinski stil gdje je zaista zablistao - afro house.

MoBlack je jedan od najcjenjenijih afro house labelova, a Coeus im se prošle godine pridružio s EP-em 'Elysian', magičnin afro house izdanjem kojeg su puštali Tale Of Us, Oliver Koletzki, Adriatique, Brina Knauss, Trikk, Santiago Garcia, Luke Garcia, Djuma Soundsystem. Naslovna traka je ujedno jedna od najprodavanijih na tom labelu za prošlu godinu, a ne smijemo zanemariti niti njegovo izdanje za Sweet Musique - 'Farafi'.

Coeus je definitivno ime koje će na sceni ostati još jako dugo ako ovako nastavi.

9
Umek

Umek je legendarno svjetsko techno ime, u to nema sumnje. Posljednjih 5 godina prolazio je razne faze između techna i tech housea, no sad se definitivno vratio u techno i to potvrđuju njegova odlična nova izdanja za Tronic, Filth On Acid i Intec. Ipak, najviše se ističe njegov 'Collision Wall' EP s kojeg je naslovna traka završila i na prvom mjestu Beatport techno žanra u vrijeme kad je izdana, a njezine acid linije nas svaki put dovedu do ludila prije moćnog dropa. Ako volite tvrdi big room techno, teško da vam je ove godine 'Collision Wall' promakao.

Nadamo se da će nas Umek i ponovno razmrdati moćnim technom i u 2019.

8
Euphorics

Ono što je činjenica, jest da je drum & bass dosta zapostavljen žanr na našim prostorima. Ono što je također činjenica da zato imamo neke od svjetski najboljih producenata tog žanra. Iako Euphorics više spada u liquid sferu, štoviše, sinonim je žanra na ovim područjima, ovo je producent koji nas je pomeo svojim fenomenalnim trećim albumom 'Contact' zbog čega smo ga smjestili na prvo mjesto kao vlasnika najboljeg regionalnog albuma 2018.

Ako niste baš fan drum & bassa ili liquida i srodnih žanrova, pozivamo vas da poslušate njegov album kako biste promijenili mišljenje.

7
Ilija Rudman

Ilija Rudman ima legendaran status na Hrvatskoj sceni, a poštovanje i support kao artist i vlasnik vinyl only Imogen Recordingsa kojeg vodi s Antonijem Zuzom uživa od značajnih imena svjetske house i disco scene. Njegova izdanja za Classic Music Company su posebno istaknuta, a suradnje koje ostvaruje na svojem labelu su zavidne. Radi se o umjetniku koji ne brine o kvantiteti, već o kvaliteti, a to se može osjetiti na njegovom albumu 'Paradigma' koji je završio na drugom mjestu naše liste top regionalnih albuma kao i na istaknutom Classic Music Company izdanju - 'Lovers Change Minds'.

6
Filip Motovunski

Što smo ono malo prije rekli o drum & bass sceni? Ako pratite dnb, znate tko je Filip Motovunski - ili bi barem trebali znati. Ako pak ne pratite dnb, što se regije tiče, slobodno možete početi ovdje. Uz odličnu suradnju s Billainom na stvari 'Space Language', te 'Combination' izdanju za Bad Taste Recordings, njegovo istaknuto izdanje iz prošle godine stiglo je na samom kraju godine u studenom za Subtitles music. 'Burp' i The Street' je odvrtio Rene LaVice u svojem BBC Radio 1 showu, a pjesme su dobile i službene uploadove na vodećim dnb YouTube kanalima DNB Arena i Skank & Bass.

5
Mike Vale

Mike Vale je imao odličnu godinu iza sebe punu izdanja za velike etikete i brojne nastupe, a možemo istaknuti veći broj uspješnih izdanja za velike etiekte poput Reliefa, Strictly Rhythma, Materiala i Glasgow Undergrounda. Ovdje pričamo o jednom od najboljih tech house producenata s ovih prostora kojeg je Traxsource ujedno smjestio na 14. mjesto tech house producenta 2018. godine. Iza sebe ima vrlo uspješnu obradu The Prodigy - 'No Good', zatim 'Mint Twist' koja je tek nedavno izašla za Relief etiketu Green Velveta i odličnu suradnju s slovencem Angel Anxom za izdanje na Strictly Rhythmu. I to je samo dijelić onog što je izdao.

Od njega uvijek možete očekivati otmjeni tech house s puno energije i groovea idealnog za veliki plesni podij.

4
DJ Jock

DJ Jocka i njegovu produkciju već dugo podržavaju neka od najznačajnijih imena u indrustriji poput Carl Coxa, Alan Fitzpatricka, Adam Beyera, Sashe Carassija i mnogih drugih, a u 2018. nam je ostavio par moćnih techno dragulja. 'The Binding Of Fenrir' na Phobiqu je definitivno jedno od tih izdanja, kao i nešto dublja traka 'Place Of Hope' koja je izašla na Suari, kao i dvije trake 'Farewell' i 'Wayfarer' na Respekt Recordingsu, kao i...ovako bi mogli dugo. Ipak sve tri trake izdanja 'The Binding Of Fenrir' završile su u top 100 listi techno žanra na Beatportu, a u svojim setovima su ih podržali Joseph Capriati, Alan Fitzpatrick Sasha Carassi, Ilario Alicante i mnogi drugi.

Jock je definitivno talentiran, ali prije svega vrijedan producent čiji zvuk i ugled neprestano raste, i kojeg prate novi uspjesi s izdanjima godinu za godinom.

3
Mark Funk & Danny Cruz

Ovo je dvojac koji nije nužno dvojac, ali kad zajedno sjednu u studio uvijek nastaje jackin i funky house magija pa smo ih na ovu listu odlučili staviti zajedno. Mark Funk & Danny Cruz su vlasnici Cruise Musica, druge najbolje etikete iz regije po našem izboru, te nostelji 11. (Funk) i 6. (Cruz) mjesta kao jackin house producenti 2018. godine prema Traxsourceu. Ove godine su imali megahit 'Superlovin' koji je završio kao najprodavanija traka na Traxsourceu u razdoblju kad je izdana, a zavrtile su je sve house face poput The Shapeshifters, J Paul Ghetto, Husky, Danny Howard s BBC-a i mnogi drugi. Iza njih je brdo drugih izdanja, pretežno na vlastitoj etiketi, zato u nastavku namjerno nismo linkali 'Superlovin'', već traku 'Americana' koja nam je također draga.

2
PEZNT

Polako se bližimo samom vrhu, a tu definitvno pripadaju PEZNT. Prošle godine su izdali svoje prvo izdanje za DFTD (uskoro dolazi drugo), što je samo po sebi velika stvar, ali nisu tu stali iako su za njega osvojili i Ambasador nagradu. Uslijedila su izdanja za Motive Records, njihov vlastiti Blacksoul Music, drugo izdanje za Strictly Rhythm, Lapsus Music te singl za Dirtybird - 'Breakfast'. Ovaj dvojac je pokrenuo projekt 2016. godine, i od tada su nezaustavljivi u svojem naumu da pokore house svijet, i kako se trenutno čini, više to i ne zvuči tako nemoguće. Koketiraju s house i tech house zvukom, funky vokalima, bolesnim synthevima kad je to potrebno ('Breakfast') i uvijek kvalitetnim house grooveom koji od vas traži samo jedno - ples.

1
Andrew Meller

Drum roll please. Nakon što se jedini uz CamelPhat pojavio sa čak dvije trake među 10 najprodavanijih na Beatportu tijekom cijele godine, nakon što su 'Born Slippy' i 'Insomnia' došli na prvo i drugo mjesto u razdoblju kada su izašle i tamo se zadržale nekoliko tjedana, nakon 'Godfather's Dance' izdanja za Saved kojeg su puštali Franky Rizardo, Matthias Tanzmann, Technasia, Richy Ahmed, Andrea Oliva, Steve Lawler i drugi i nakon što smo to isto izdanje odabrali kao Mixmag Adria izdanje 2018., sve to nas je uputilo na činjenicu da definitivno imamo producenta godine - Andrew Meller.

Kao što smo već jednom rekli, Andrija je prizemljeni lik koji radi hitove kojima "sky is not the limit". Bravo Meller, skidamo kapu i očekujemo brdo vrhunskih izdanja u ovoj godini koja je tek na početku!

Next Page
Loading...
Loading...