Search Show Menu
Home Latest News Menu
In Session

Alexander Kowalski: "Mislim da je umjetnost uvijek jedan korak ispred industrije i da kao takva neće nikad biti uništena."

'Dirty Warehouse', 24. ožujka, Ploče

  • Mixmag Adria
  • 22 March 2018

Alexander Kowalski gaji ljubav prema sofisticiranim bas linijama, dubokim beatovima i izazovnim aranžmanima, a svoju reputaciju počeo je graditi prije više od 20 godina. Kroz to vrijeme, izgradio je i impresivan opus koji se sastoji od četiri solo albuma, brojnih singlova i remikseva.

Ranih 90-ih Kowalski je uhvatio vjetar prvih techno izdanja koja su pronašla put iz Detroita, a ubrzo nakon toga nastupao je već u legendarnom Tresoru, na čijem je labelu izdao i svoja prva izdanja pod pseudonimom DisX3. Još nekoliko izdanja i Kowalski je dobio potvrdu za svoj inovativni zvuk, koji je kombinacija tehničke hrabrosti i preciznosti, s jakom emocijom.

Njegovi live setovi su intenzivni, a mnoge nagrade koje je dobio, kao što su one za najboljeg producenta, najbolji live act te dvije nominacije za German Dance Award, pokazuju kakav nam iznimni artist dolazi na prvo izdanje Prljavog Skladišta u Pločama

U intervjuu s Kowalskim porazgovarali smo o njegovim novim projektima, o njegovoj prošlosti, doživljaju glazbe, što radi u slobodno vrijeme, tko mu je inspiracija, ali i o njegovom novom albumu koji izlazi u svibnju.

m: Na koje si projekte fokusiran u zadnje vrijeme i kako je počela tvoja godina?

Alexander Kowalski: Prošle godine počeo sam raditi na novom albumu Kowalskog. Prvi u dugo vremena. Bio sam doista zauzet sa drugim projektima poput d_func i Disx3, ali tijekom 2017. počeo sam opet vrtiti trake na moji starim “mašinama” u studiju. Snimao sam stvari kroz devet mjeseci, pa sam na kraju završio s 13 traka koje mi se uistinu sviđaju. Uzeo sam ih, poredao i shvatio da preda mnom stoji novi album. Rezultat izlazi uskoro kao trostruka ploča.


m: Koji je tvoj pogled na promjene u ekonomiji glazbenog biznisa i do koje mjere to utječe na tebe?

Alexander Kowalski: Posao je postao puno profesionalniji. Sada se sve vrti oko love i marketinga, ali pretpostavljam da je to tako mora ići. Način na koji se danas radi je puno drugačiji, ne vrti se sve uvijek oko glazbe. U današnje doba treba se puno truditi i oko stvari poput društvenih mreža. Za mene osobno ipak je najbitnije biti u studiju, uživati u vremenu koje provodim tamo, imati cool nastupe i upoznavati nove ljude.


m: Album 'Changes' je bio prekretnica u tvojoj karijeri, počeo si dodavati više vokala u svojim produkcijama. Što je bio okidač toj promjeni?

Alexander Kowalski: U to vrijeme slušao sam puno rock i slične glazbe s puno vokala. Jako mi se to svidjelo pa sam odlučio pronaći način da uvedem vokale u svoju glazbu. Bio je to novi izazov za mene i moj rad u studiju. Morao sam naučiti puno novih stvari i savladati vještine snimanja i miksanja vokala. Mislim da to trake podiže na novu razinu.


m: Tko je Alexander kada nije u studiju i kada ne nastupa? Kako provodiš slobodno vrijeme i imaš li ga uopće?

Alexander Kowalski: Provodim jako puno vremena u studiju. Trudim se tamo biti skoro svaki dan u tjednu. Glazba je najvažnija stvar u mom životu i slušam puno različitih stilova. Trenutno najviše slušam post-rock. Jako volim ići i na koncerte. U ono malo slobodnog vremena što imam radim sve što rade i drugi. Vrlo mi je važno imati prijatelje koji nisu u svijetu techna, tako da s vremena na vrijeme mogu pričati i o drugim stvarima.

m: Da ti netko sada pokloni stroj za putovanje kroz vrijeme, gdje (ili kada) bi prvo otišao? Zašto?

Alexander Kowalski: To je teško pitanje. Gledajući kroz povijest ima poprilično zanimljivih perioda, ali i puno mračnih te okrutnih perioda. Mislim da bih trenutno radije putovao u budućnost kako bih vidio kakve će ispasti stvari koje se događaju sada.


m: Prema tvom osobnom mišljenju, ima li neki umjetnik/izvođač koji je napravio veliku razliku u odnosu na evoluciju elektronske glazbe? Netko tko se ističe?

Alexander Kowalski: Ima jako puno vrhunskih umjetnika! Teško mi je odabrati samo jednoga. Naravno, to je stvar osobnog ukusa, ali i godina. Sada imam 40 i moji heroji su poprilično različiti od onih koje sam imao sa 20 godina. Za mene su neki od najvažnijih figura ljudi poput: Jeff Millsa, Roberta Hooda, Damona Wilda, Stevea Stolla, Jamesa Ruskina, Surgeona i puno, puno drugih. Bez njih vjerovatno ne bih nikada počeo s elektronskom glazbom.


m: Smatraš li da industrija uništava umjetnost i do koje mjere ?

Alexander Kowalski: Umjetnost će uvijek imati misiju istraživati neki novi smjer i stvarati nešto novo, a industrija će uvijek biti u lovu za novim stvarima koje se mogu iskoristiti i prodati. Tako da, na jedan način, industrija će uvijek uništavati umjetnost. Onda neće biti ničeg novog i to više neće biti umjetnost. Mislim da je umjetnost uvijek jedan korak ispred industrije i da kao takva neće nikad biti uništena.


m: Kada bi morao birati, što bi bio, producent ili DJ?

Alexander Kowalski: Zapravo, već sam morao odabrati jedno kada sam počinjao s glazbom. Nisam imao mnogo novaca pa sam uvijek morao: birati između gramofona i ploča, između kupovanja uređaja ili gradnje studija. Kako sam uvijek htio producirati vlastitu glazbu, počeo sam kupovati opremu kako bih napravio svoje trake i nakon nekog vremena počeo sam nastupati uživo. Moj prvi nastup bio je 1997. u Tesoru. Od tad sam puno napredovao i proputovao svijet. Prije nekoliko godina sam odlučio da je vrijeme da počnem svirati tuđu glazbu i postao sam DJ. Sada sam sve: producent, Live Act i DJ te u svemu tome poprilično uživam.

m: Što publika može očekivati od tebe na "Dirty Warehouseu" u Pločama, a što ti očekuješ od publike?

Alexander Kowalski: Stvarno volim svirati muziku koja te vozi dok je slušaš. Bubnjevi i bas linije su mi vrlo važni, ali volim i glazbu koja je duboka i ima puno emocija u njoj. Uvijek se nadam se da će publika uživati u mom setu te da će me pratiti na tom putovanju.


m: Upravo si najavio svoj novi album koji izdaje MORD. Što možemo očekivati od njega, možeš li nam reći više?

Alexander Kowalski: Lani sam počeo raditi neke jam-ove samo sa hardware uređajima. U to vrijeme sam slušao puno starih ploča koje sam kupio u 90-ima. Inspirirale su me za neke grublje techno stvari, baš kao nekad. Nakon nekih devet mjeseci miksanja i rezanja na računalu, završio sam 13 traka. Bas Mooy, direktor labela Mord se oduševio sa svim trakama pa smo ih odlučili izdati kao album. Sam zvuk albuma će biti namjerno malo grublji, ali će zadržati puno dubine i duše.


m: Ovo je tvoj peti album. Koja je razlika u mentalnom sklopu kada radiš na albumu u odnosu kada radiš EP, naravno, osim broja traka?

Alexander Kowalski: Napraviti album je jako teško. Oduzima puno više vremena nego izrada par traka za EP. Osobno ne volim albume koji su samo nasumična skupina traka. Za mene, album treba ispričati neku priču. Mora ići gore I dolje I voditi slušatelja na putovanje. Rad na ovom albumu je bio stvarno ugodan jer nisam imao nikakvog pritiska. Igrao sam se sa svojim uređajima I zvukovima I uživao u tome. Imao sam dosta vremena da album dovedem u oblik koji želim.

Load the next article...
Loading...
Loading...