Search Menu
Home Novosti Menu
Dodaci

Astralis - Institucija je brutalnim partyjem proslavila 20 godina postojanja

23.3. event Astralis 20 – Music Non Stop dokazao je da elektronička glazba u regiji ima bogatu povijest, ali i svjetlu budućnost!

  • Mixmag Adria
  • 26 March 2018

Samo dan prije početka, organizatori su odlučili ranije otvoriti vrata kluba Boogaloo Zagreb kako bi partijanerima omogućili da što veću komociju. Ideja je bila u startu ograničiti broj ulaznica kako ne bi došlo do nesnosne gužve.

Nositelji programa Astralis- Institucija, Damir Ludvig i Goran „Dj Go Cut” Vlajić su cijeli tjedan prije događaja bili gosti raznih emisija na lokalnim, ali i nacionalnoj televiziji, a na dan događaja je za HRT, povodom dvadesete obljetnice programa intervju dao i Kris „The Dark Prince” Kylven, koji je široku publiku još jednom pozvao na event.

U dvadeset godina postojanja Astralis - Institucija nikad nije više uložila u tehnički dio produkcije na kojem se je prema objavama na službenom Facebook profilu Astralisa, počelo raditi daleko unaprijed. Ne, samo da se je event odvijao na dva plesna podija, već je i svaki od njih bio dodatno tehnički opremljen, zvukom i svjetlom koji su bili u rangu velikih festivala.

Moćne animacije i kompjuterski dizajnirani vizuali koje je kreirala austrijska kompanija WNN Graphic & Motion Design Studio Werbeagentur ispunili su velike video ekrane na visokoj pozornici. Kombinacija svjetlosnih efekata, laserske paljbe i grafika stvorili su futuristički dojam prostora, koji je podsjećao na novi Spielbergov film "Igrač broj 1", a publika koja je prilično rano ušla i uputila se na plesni podij, mogla je premijerno slušati neobjavljene singlove koje je puštao Yaniv Tal, osnivač prestižne etikete Plattenbank, izraelski elektronički mesija koji je otvorio program u velikoj dvorani. Simpatični Izraelac je od lagane progresive kroz tri sata seta podigao atmosferu do melodičnih techno dizalica i ritmova nabijenih basom.

U trenutku kada je pult preuzeo Damir Ludvig, dodatno zagrijavanje već rasplesanoj ekipi više nije bilo potrebno. Ludvig je raspalio po modernim singlovima začinjenim hipnotičkim utjecajem old school produkcije, kako bi pred kraj seta zavrtio nekoliko klasika i završio naslovnom kompozicijom albuma Land Of Utopia. Radi se o djelu čija je promocija prije dvadeset godina u kašinskom poznatom klubu Mungos započela ciklus Astralis partija.

Ono što nigdje nije bilo najavljeno je da će mu se u tom trenutku pridružiti Goran „Stelar” Štetić koji je u suradnji s Damirom producirtao taj album. Prijatelji su se nakon dugo vremena ponovno našli na podiju i kada je Ludvig najavio tko stoji pored njega publika ih je nagradila spontanim aplauzom.

Zatim su u društvu Krisa, Yaniva i Gorana Vlajića stali na rub pozornice i u trenutku kulminacije aranžmana ovog klasika otvorili boce šampanjca koje su nakon trijumfalnog prskanja prepustili publici. Euforija u dvorani bila je na vrhuncu, a Goran „Dj Go Cut” Vlajić je stao za pult i pustio svoju bootleg verziju klasika „Sonic Empire”, koja je doslovno raspalila emocije u publici.

Dok je publika u velikoj dvorani uživala u Vlajićevom setu u auli su se već izredali Psybentum i Dalton Trance Teleport koji su bez ikakvog grča gotovo ambijentalnu atmosferu aule doveli do usijanja. U tom je trenutku nastavio M-Run, koji je ne samo svojim neo goa špicericama, već i svojim stavom i plesom na pozornici prenosio spiritualnu energiju kao na nekom plemenskom okupljanju u zoru civilizacije. Uskoro ga je u istoj maniri zamijenio Koorie, a na glavnom je podiju na pozornicu stao Kris „The Dark Prince” Kylven, koji je inteligentnim techno zvukom držao ljude na nogama do jutra. Čak i u trenutku kad su se upalila svijetla u klubu, ljudi su zatvorenih očiju nastavili plesati na Krisove ritmove, a ovaj je Francuz samo nastavio izvlačiti najbolje singlove do samog kraja na kojem je odradio i dva bisa.

Posjeta dvadesetoj godišnjici Astralisa, bila neprocjenjivo iskustvo s publikom svih godišta sjedinjenih u istom glazbenom zanosu. Bez obzira na sve veću prisutnost inozemnih izvođača u regiji iza koji stoji moćna glazbena industrija, Astralis je bio i ostao spontani program temeljen na djetinje iskrenim motivima. Program je dokazao da postoji konstantna kvaliteta u regiji koja ne zaostaje za svjetskim standardima, nego je ispred njih. Nadamo se da će i ostali organizatori na ovom području po uzoru na Astralis stvoriti nove Institucije koje će zajednicu ljubitelja elektronike odvesti u konstruktivnu budućnost.

fotografije: Bruno Zlomislić

Load the next article
Loading...
Loading...