Search Show Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

B2B etiketa: Vodič za suptilnu umjetnost dijeljenja DJ pulta

Esencijalno za one koji vole puštati u paru

  • Mixmag Adria
  • 14 February 2018

“Stari, bio si totalni šupak za pultom sinoć i vibra je bila totalno sranje," rekao mi je kolega lokalni DJ jutro nakon što smo odradili b2b set na odličnom partyju. U mojoj glavi, energija na plesno podiju bila je zarazna, a naša kemija ludilo. Floor s prigušenim svjetlima je poskakivao dok je publika plesala u ritmu s glazbom. House, funk, soul i disco zapalili su svačiji duh, ili sam barem tako mislio. Jesam li se sjećao noći ispravno? Ne sasvim...

Počeo sam se prisjećati specifičnih trenutaka u kojima je isključenje između nas dvojice bilo jasno i kako je to utjecalo na ukupnu atmosferu. Način na koji su se naše razlike u selekciji traka i miksanju jasno vidjele te kako je to oduzelo svu zabavu iz tog iskustva. Kako sam grlio mikser, rezao njegove trake prerano i imao neumjesne komentare kada traka nije puštena kako mi se sviđalo. Kontrol frik u meni je bio na slobodi te noći i to nije lijepo izgledalo. To je bio trenutak kada sam shvatio da postoji taktičan pristup dijeljenju DJ pulta i to neću nikad zaboraviti.

Sada, godinama nakon tog inicijalnog incidenta i bezbrojnih sesija s drugim DJ-evima, b2b etiketa mi je postala puno jasnija. Smjernice su zapravo prilično jednostavne i više se fokusiraju na poštovanje i povjerenje. Ispod provjerite koje su osnove, u nadi da će delikatna umjetnost b2b seta biti jasno otkrivena.

Ne govori drugom DJ-u što i kako da pušta

Prije svega, osim ako ste za pultom s početnikom ili potpunom neznalicom, nemojte govoriti svom kolegi selektoru kako da pušta glazbu. Vjerojatno ćete puštati b2b s prijateljem ili s nekim koga cijenite, no čak i ako ste na opuštenom afteru, važno je znati kako je određeni DJ obično tu s razlogom. Nemojte pretpostavljati da nisu nikada prije dotaknuli deckove. Svatko ima svoj stil.

Znaj kad je vrijeme za umiksavanje

Drugi DJ ti je upravo predao slušalice, nakon što je pustio posljednju traku, a ti u glavi već imaš točno što ćeš pustiti nakon. Želiš to pustiti, no premiksati traku prije nego što je uopće uspjela prodisati na flooru, pokazuje da uopće ne razmišljaš na način da sviraš s nekim. Brineš samo o svojim trakama i o svom vlastitom egu. Pusti traku da svira, drugi DJ ju je pustio kako bi ljudi mogli uživati u njoj, ne samo kao teaser prije nego ti preuzmeš. Jedan od najboljih aspekata puštanja s drugim artistom je dijeljenje nove glazbe (doći ćemo na to kasnije), pa obratite pažnju na ono što se pušta te uronite u iskustvo otkrivanja.

Surađuj

I dok ste možda pripremili folder plejlista ili torbu punu ploča koje planiraš puštati tog puta , znaj da jednom kad tvoj b2b partner pusti svoje trake, važno je fokusirati se na adaptaciju, umjesto forsirati svoju glazbu u setu. Komunikacija oko toga kamo želite odvesti svoj zvučni profil, također ključ ukupno glatke vožnje.

Također, odlična je šansa za puštati raznoliku glazbu i kreirati eklektičan set, kao što je Jackmaster rekao, "Radim dosta back to backova i zapravo, puno vremena uživam puštati back to back, više nego sam. Zanima me raznolik raspon plesne glazbe, pa to znači i da mogu vježbati u svim različitim žanrovima koje volim."

Je li tvoje selekcije zbilja zvuče dobro?

U nekom trenutku tijekom seta, budite sigurni da se trudite i izađite iz svoje vlastite glave na trenutak, kako biste vidjeli kako set napreduje. Baš kao i priča s kojom je započet ovaj članak, moglo bi se pomisliti kako je noć glatka poput maslaca, a u stvarnosti je ustvari totalna katastrofa. Ovo se može dogoditi lakše nego što misliš. Dvosatni set može proletjeti ako se zabavljaste i čak i brže ako se zabavljate malo previše. Uspori i procesuiraj što se događa i imaj na umu kako izgraditi set.

Čitajte publiku, kao i jedan drugog

Tijekom back to back seta važno je biti na istoj strani. Znati kako pročitati publiku je ključno, to je jezgra onoga što DJ radi. Postavi vibru da party procvjeta. Čitati DJ partnera može biti teže. Kao što smo rekli, dok jedan artist možda želi odvesti set u jednom smjeru, drugi DJ bi možda mogao imati različite planove. Publika može osjetiti ovaj tip povlačenja i potezanja kroz noć. Radi kompromise, radije neko pružati otpor, kako bi dobili ono što želimo, bez obzira razgovarate verbalno u smjeru seta ili ne.

Nikada ne diraj ploču drugog DJ-a dok je na tanjuru

Miksanje s pločama nije jednostavan zadatak i čak je i teže kada vam se netko drugi igra s gramofonom, dok pokušavate miksati. Čak i najbolji vinil DJ-evi trebaju koncentracije kada puštaju savršen miks, nemojte biti jedni od onih koji ih smetaju. To se tiče ploča s kojima se miksa, a kad traka završi, najbolje je pustiti vlasnika ploče da ju skine s tanjura i stavi natrag u omot. Sjećam se jednom kad sam DJ-ao s prijateljem i kad je i kad je dirao jednu od mojih ploča. Udario je vinilom oštro, što je okrhnulo rub....apsolutno tragično.

Ne grli mikser

Upravo si pustio nekoliko traka i publika se totalno ufurala. Vrijeme je da predaš slušalice i pustiš drugog DJ-a da izgradi set, no umjesto toga, ti ležiš na mikseru. Zašto? Odmakni se! Grljenje miksera može voditi do kašnjenja i konfuzije. Previše random EQ-inga i previše efekata može ubiti vibru ako nisu izvedeni u pravim trenucima.

Ne prekidaj trake drugog DJ-a

Slično kao i diranje tuđeg vinila na tanjuru, malo je razloga za diranje EQ-a, kada se drugi DJ sprema umiksati. Ako petljate s mikserom, možete napraviti konfuziju, dok drugi DJ namješta bpm-ove te cilja savršeno mjesto u koje će ubaciti iduću traku.

Povjerenje

Ovo je baza svake od točaka navedenih do sada: povjerenje u drugog DJ-a. Obojica imate odlične trake, obojica imate iskustvo u DJ-ingu i znate izgraditi konzistentnu vibru. Imajte povjerenja u svog partnera i set će biti odličan.

OVDJE pogledajte neočekivane b2b setove za koje nam je drago da su se dogodili.

Next »
Loading...
Loading...