Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

B2B intervju: Avoid i Skeptik

Pred prvi zajednički nastup na APF-u, Skeptik intervjuira Avoida, a Avoid Skeptika

  • Mixmag Adria
  • 23 August 2017

Jedne proljetne noći, primoštenski klub Aurora je slavio 26 godina, na line-upu su bili regionalni DJ-evi, a takvim se partyjima inače u Mixmag redakciji posebno veselimo. Ne moramo niti govoriti kako nam takvi redovito ostaju u najljepšem sjećanju.

No, te proljetne noći u Aurori, osim magije na flooru, rođena je ideja o jednoj posebnoj, back-to-back suradnji, koja će za dva dana prestati biti idejom, jer će dvojica neprikosnovenih techno artista nastupiti u ekskluzivnom b2b setu po prvi put i to na Adriatic Perception festivalu:

Vladimir Aćić, aka Avoid b2b Pero Fullhouse, aka Skeptik u ovom specijalu intervjuiraju jedan drugog, a mi smo se našli u novoj ulozi, onoj promatračkoj, pa pogledajmo kakvim su pitanjima pogodili jedan drugog.

AVOID B2B SKEPTIK

Pero FullHouse, aka Skeptik posvećeni je ljubitelj elektronske glazbe, DJ s karijerom od 20 godina, vlasnik etikete, promotor, ali i vlasnik Moondance festivala. Njegova ljubav prema općenito elektronskoj glazbi, no najviše prema technu, vodila ga je od samog početka stvaranja hrvatske klupske i elektronske scene 90-ih, koju inspiriran minimal i Detroit techno scenom gradi serijama partyja i klupskih večeri, na koje domaćoj publici dovodi neke od najboljih svjetskih selektora, kao što su Laurent Garnier, Carl Cox, Jeff Mills, Richie Hawtin, Mr C i mnoge druge. Osim toga, pokretač je i Omega Ritam, najdugovječnije hrvatske etikete i party organizacije.

Danas je Perov zvuk evolvirao u moderan underground techno i house, iako je alias Skeptik posvećen tvrđem techno zvuku, s utjecajima Detroita, no jedna je stvar u njegovim setovima konstanta, a to su velike količine groovea. U svojoj 20-godišnjoj karijeri Pero je odradio više od 1500 gigova te nastupio u gotovo svakom klubuu regiji, kao i na nekima od velikih europskih festivala, kao što su Love Parade, Mayday, Ultra Europe, Exit...

Avoid: Završio je 5. Moondance. Čiji su ti se setovi najviše dopali? Po kojem ključu formiras line up za Moondance festival?

Skeptik: Pošto sam u poslu bukiranja više od 20 godina te aktivno pratim što se događa, znam točno što hoću. Tako da tu nema nekih iznenađenja za mene, kad sklopim line up koji mora imati i glavu i rep. Mislim da su na Moondanceu svi isporučili jer bukiram prvenstveno dobre DJ-eve, hype me ne zanima. Ali ipak ponekad se dogodi da me netko iznenadi i onda sam neizmjerno sretan. Ove godine je to definitivno bio Jonas Kopp koji je puštao odličnu muziku, nikome ne podilazeći, a opet je uhvatio publiku. Od tehnike miksanja, pa do izbora stvari, odličan.

Avoid: Na što se fokusiraš u Moondance Records lejblu?

Skeptik: Moondance Records je prvenstveno dancefloor label okrenut underground technu u svim njegovim varijacijama. Prvo izdanje s The Analogue Cops je jako odjeknulo i otvorilo nam mnoga vrata. Oni su trenutno underground heroji Berlina. Svi žele nešto s njima, a kako su rezidenti Moondancea, imao sam sreće da nam naprave prvu ploču. Plan je da izvođači s Moondance rade muziku za Moondance Records. 1.9. izlazi MR 002, John Heckle - 'Memories of Kamerlengo' na koju su reakcije fantastične, od Laurent Garniera, Ben Simsa, Dj Deepa i još mnogo njih...Imamo već sljedeća tri izdanja spremna, plan je svako tri mjeseca izbaciti ploču.

Avoid: Da li je Berlin danas ono sto je nekad bio London i šta artistima danas nudi Berlin što drugi gradovi ne nude?

Skeptik: Mislim da je Berlin već davno preuzeo tu ulogu. Tamo su svi. Međutim u zadnje vrijeme vidim da ipak svima ne cvjetaju ruže tamo. Razlog je što su svi došli u Berlin i konkurencija je prevelika. Ne mogu svi uspjeti, to je tako izvjesno. Međutim Berlin ljubiteljima el muzike stvarno pruža najviše. Sve što postoji u svijetu tamo se prezentira. Imaju doslovno stotine klubova od kojih su naravno najpoznatiji Tresor i Berghain. Ako si pasionirani ljubitelj techna, moraš bit oprezan jer bi te Berlin mogao pojesti :)

Avoid: Koji izvođač te je iznenadio najviše ikad od svih koje si bukirao, i zašto?

Skeptik: Ipak su to dvojica koji podjednako zauzimaju prvo mjesto. Laurent Garnier i Jeff Mills. Prvi zbog svoje nevjerojatne sposobnosti spajanja različite muzike u jednu cjelinu transcendentalne vožnje, a drugi zbog konstantnog gibanja prema naprijed, eksperimentiranja i širenja granica.

Avoid: Ko je Pero Fullhouse kada govorimo o muzici i festivalima?

Skeptik: I ja se to pitam. Volim toliko različite muzike da sam nedavno pokrenuo novi alias Skeptik koji je usmjeren više ka undegroundu, pa i eksperimentalnom technu, dok prvi brend ostavljam eklektičan od discoa, housea, deep techna, acida...Shvatio sam, iako dosta kasno da u nas ne možeš biti Laurent Garnier :)

Što se organizacije tiče, tu je definitivno Moondance kruna moje karijere, sve što jesam i sve čemu težim. Tu nema nikakvih kompromisa i upravo sam uvjeren da je zbog te tvrdoglavosti Moondance uspio kao festival.

Avoid: Kada da očekujemo tvoju prvu traku i da li uopšte imaš vremena za produkciju pošto ti organizacija festivala oduzima dosta vremena? Da li ćes tu traku izdati na svom lejblu?

Skeptik: Svih ovih godina pokušavam naći vremena da sjednem u studio i počnem učiti, ali nikako nisam uspio uhvatiti vremena. Iako pomalo skupljam mašine. Imam neki zvuk u glavi koji bi volio izbaciti. Nisam siguran kad će to biti i da li ću uopće izdati nešto jer sam prema sebi najkritičniji. Ne želim raditi polovične stvari i ako ne budem zadovoljan onda bolje ne.

Avoid: Što će biti s Omega Ritam sad kad si pokrenuo Moondance Records?

Skeptik: Ove sezone Omega Ritmam slavi 20 godina od prvog partija. Puno se toga izdogađalo. Preko 200 partija i još više stranih gostovanja od velikih faca pa do novih budućih nada kao što je bio Deetron kad sam ga prvi put doveo. Od malih partija pa do festivala Omega Ritam je doprinio i utabao put da Hrvatska postane festivalska zemlja. Mislim da je time OR obavio svoju zadaću i da je vrijeme za nove projekte. 9.9. je zadnji party u Aurori koja je bila središte djelovanja OR-a krajem '90ih.

Avoid: Šta očekuješ od našeg b2b seta?

Skeptik: Avoid 2b2 Skeptik. Sam naslov je intrigantan. Ko su ta dva lika i da li će taj b2b biti kao 90% dosadnih b2b setova?

Ja sam uvjeren da ćemo s blokovskim B2B setom uspjeti napraviti logičnu cjelinu, ispričati svaki po nekoliko poglavlja i uz to ljude držati budnima.

Vidimo se u subotu za pultom na ušću Neretve :)

Skeptikov miks poslušajte ovdje.

Avoid aka Vladimir Acic je producent, DJ i profesor DJ-inga u glazbenoj školi 'Kulturno Sklonište' , u rodnom Novom Sadu. Reputaciju kakvu ovaj 34-godišnjak ima, onu talentiranog producenta i jedne od najvažnijih techno figura na regionalnoj sceni, gradio je 16 godina, što mu je dalo priliku i za rad s nekima od najpoznatijih svjetskih umjetnika, kao što su Carl Cox, Richie Hawtin, Laurent Garnier i mnogi drugi koji puštaju njegove produkcije.

Preko stotinu izdanja nalazi se u njegovoj diskografiji, a izdavao je za etikete kao što su KONFLKT, 1605 Music Therapi, Italo Business, Analytictrail Rec, Sleaze Records . Njegovo ime se često nalazi uz regionalno ime Mikadroid, pa je ovaj duo s trakom 'Amazonia' koja je izašla preko Parabola Records završila u 20 najboljih regionalnih izdanja 2016. godine, prema izboru Mixmag Adria.

U eksplozivnost i energičnost njegovih setova i sami smo se uvjerili, no ne samo u to. Avoid je artist koji vješto balansira između zvuka, selekcije, vibre i momenta. Zbog toga nije nimalo iznenađujuće niti da je njegov set 2003. godine proglašen najboljim setom cijelog EXIT festivala.

  1. Skeptik: Avoid mi je jako zanimljiv alias. Znači li to da novim aliasom zaobilaziš nešto u muzici?

Avoid: Hvala :) Zapravo ne bih rekao da zaobilazim. Avoid je nastao iz jedne praznine, tačnije pauze od godinu dana. Morao sam u jednom momentu da stanem, osvrnem se oko sebe i preispitam gde sam to ja. Shvatio sam da sam prerastao zvuk koji sam pre furao i želeo sam da promenim nešto, počnem jedno novo poglavlje u karijeri, tako je nastao Avoid.

Prazninu od godinu dana zvao bih void, dodao sam na to prvo slovo prezimena i izašao iz toga kao Avoid sa zvukom koji mi najviše odgovara.

Skeptik: Kakvom zvuku teži Avoid i u čemu je razlika u odnosu na Vladimira Aćića?

Avoid: Avoid je baziran na techno zvuku, kada pričamo o techno zvuku mislim na Berlin, UK, Detroit. Volim da eksperimentišem u setu, sa melodijom, raznim ritmovima, zapravo hoću da spojim tri klulture u jednu. Avoid teži na stvaranju novog zvuka, prepoznatljivog i originalnog. Kada pričam o razlici između Vladimira Acica kao artista i Avoida, razlika je drastična. Najlakše je reći da sam prerastao zvuk koji sam pre radio i stavio tačku na to.

Skeptik: Osim Exita koji je globalni brend, kakva je scena u Novom Sadu trenutno?

Avoid: Novi Sad je nekad bio kolevka za klabere, imali smo dosta jakih klubova i događaja. U Novi Sad se dolazilo iz čitavog regiona, jer smo imali bogatu ponudu klubova i artista. Mogli smo da čujemo jake underground izvođače raznih žanrova, kada razmišljam o tome vremenu, malo mi je teško. Novi Sad je spao na jedan klub, ali taj klub je bar ostao dosledan underground zvuku, može se poslušati dobar artist i muzika pre svega.

Što se tiče velikih događaja i festivala, u tome ne zaostajemo, imamo Green Love koji se dešava četiri puta godišnje i okuplja do 3000 ljudi.

Skeptik: Ne znam kako je kod vas, ali u nas velika većina festivala rotira istih 30 tak imena od kojih svi zvuče isto ili slično. BeAtport 100, Drumcode, mladi dji uglavnom kopiraju sve to i isto puštaju ne shvaćajući da samo sebi otežavaju jer niko ne želi bukirati klonove. Kao iskusni DJ i producent, kako bi savjetovao mlade snage?

Avoid: Dosta radim sa mlađim kolegama, dosta ih i savetujem da slušaju što više raznih žanrova, da istražuju korene muzike. Da bi uspeo kao artist moraš da se izdvojiš iz mase samozvanih DJ-eva. Treba slušati muziku, posvetiti se muzici, istraživati, dublje kopati i saznati neke stvari korisne za tebe kao artista. Iz toga ćeš pronaći svoj pečat i biti originalan izvođač ako se zaista posvetiš muzici.

Skeptik: U zadnje vrijeme si u nas rado viđen gost. Iako u neatraktivnom terminu odvrtio si odličan set na Moondanceu. Kako gledaš na našu lokalnu scenu?

Avoid: Zaista se dosta toga dešava, ima jako talentovanih DJa i producenata. Dosta je mlađe generacije preuzelo na sebe odgovornost i bave se scenom, što je dobro za budućnost klabinga u Hrvatskoj i u regionu.

Skeptik: Kakav je Avoid s inspiracijom u studiju? Neka nova izdanja na putu?

Avoid: U poslenje vreme dosta sedim za kompom i radim na produkciji. Dosta sam traka napravio, ovih dana ću da se posvetim selekciji i šaljem na labele. U međuvremenu čekam da izađe jedan remiks i novi EP.

Skeptik: Predaješ u školi za elektronsku muziku, što znači da posjeduješ određeno znanje o produkciji. Kad bi morao dati samo jedan savjet mladim producentima koji bi to bio?

Avoid: Ulažite u svoje znanje, isplatiće se sigurno.

Skeptik: U subotu nastupamo prvi put zajedno, obojica pod novim alisaima. Kao Skeptik, ja sam skeptičan prema svemu, pa i prema B2B setovima kojih sam se naslušao puno i koju su u principu bzvze. Zato predlažem ne klasični B2B, nego svaki po blok od 20-tak min koji bi predstavljali kao poglavlja. Nešto slično kako rade Deetron i Bone u projektu The Story Tellers. Svaki da ispriča jedno poglavlje na koje se drugi nadovezuje. Slažeš li se?

Avoid: Slažem se, mislim da to može da bude dobra priča sa blokovima po 20 min. Lično mislim da će nam set biti jako interesantan i da ćemo sigurno u budućnosti još raditi b2b setova ;)


Avoidov IN session mix poslušajte ispod, a ovu dvojicu techno artista u ekskluzivnom b2b setu, dođite poslušati 26. kolovoza na Adriatic Perception festivalu.

Load the next article...
Loading...
Loading...