Search Menu
Home Novosti Menu
Dodaci

BAM-C je ono što je nedostajalo regionalnoj sceni svih ovih godina

Tri nezaboravna dana u Sarajevu

  • Mixmag Adria | Naslovna fotografija: Decibel.ba / Tarik Osigurach Zlatarević
  • 1 May 2019

Već ste mogli pročitati što se sve događalo prvog dana na Balkan Advanced Music Conference u Sarajevu, a ovdje ćemo vam opisati naš cjelokupni dojam konferencije te informirati vas o onome što se događalo drugi i treći dan.

U Sarajevo smo došli u odlično raspoloženi, no nismo bili jedini. Već na prvim druženjima, sastancima i panelima, osjetila se kolektivna pozitivna vibra za koju možemo zahvaliti prvenstveno organizaciji i volonterima, a zatim i svim sudionicima. Prvo smo malo obišli ogroman RTV Dom koji nas je bacio u prošlost svojom brutalističkom arhitekturom i vibrom koja odiše nekim davnim, gotovo zaboravljenim vremenima. Sarajevo je grad zaista bogat mješovitom kulturom stanovnika, ali i turistima iz dalekih zemalja, pa kad se prošećete gradom, shvatite da se nalazite u pravom melting potu na Balkanu.

Možda je baš zato BAM-C idealan dom pronašao u Sarajevu, gdje se osjeti spoj modernog i tradicionalnog, a ta mješavina kultura s Balkana i šire pristuna je u svakom aspektu.

DAN PRVI

Već smo spomenuli prvi dan, na kojem nas je dočekao fantastičan uvodni film čiju režiju potpisuje Ivan Ramadan, nakon čije projekcije su nas pozdravile glavne moderatorice Naida Kundurović i Ida Prester, koje vrlo dobro poznaju puls ove kulture, a koje su svojim šarmom i vještim vođenjem brzo uspostavile ritam koji je bio prisutan tijekom svih predavanja i panela. Nakon uvoda, na Main Stageu smo prvo pogledali nastup Space Luftera koji nas je pobliže upoznao sa live codinogm, procesom stvaranja glazbe kroz direktno kodiranje u softwareu Sonic Pi. Slijedio je panel s Harisom Čustovićem, Damirom Imamovićem i Mirzom Tahirovićem na kojem se raspravljalo i educiralo o autorskim pravima, tzv. sound-alike pjesmama te plagijatima i sempliranju glazbe. Predavanje Futura održali su Adi Sarajlić i Samir Čulić, predstavljen je film 'Symphony of Now' redatelja Johannes Schaffa koji predstavlja skrivenu perspektivu noćnog Berlina, u re-imaginaciji nijemog filmskog klasika ,,Berlin - simfonija velikog grada''. Main Stage je zavšio s programom za četvrtak sa predavanjem o Future Nestu i Sonemus Music festivalu koje je održao Alšeer Sijarić.

Na SMS stageu mogli ste poslušati predavanja o labelovima, produkciji, distribuciji, nastupima i slično, a predavači su bili Adis Vuga za temu Audio Form - Time Progession, Ensar Zgodnić, Irmin Imamović te Boris Boras za temu Oscilator - E-Distribution Pioneers, Nikola Jovićević i Miloš Rakonjac poznatiji kao 84Bit su predstavili svoj label 84Bit Music i njihovu priču, Frau Casio Vs Decay aka Ida Prester i Nemanja Rančić su imali 1ON1, a još jedan Label Story imao je label Gestalt Records kojeg je predstavio Željko 'Zeljektor' Dejanović..

Foto: Ourkazumi Photography

Uz sav taj bogati program, svaki dan smo tijekom pauze mogli uživati u finger foodu, razgovoru, upoznavanju te "chillanju" u atriju RTV doma.

Ida Prester

Nakon ugodnog dana, slijedila je noć zanimljive glazbe. U zgradi napuštenog kina Imperijal, danas poznatijeg kao Brew Imperial Society, nastupili su redom fantastični Hibrid live, Kezz live i Frau Casio Vs Decay. Tulum se nastavio u klubu hotela Holiday Inn uz odličan house koji su dostavili Felipe Gordon, Željko Dejanović i Mr. Mehikano. Više ovdje.

DAN DRUGI

Drugi dan je donio nova predavanja i panele s brojnim predavačima, uključujući Dr. Mottea koji je zasigurno bio jedan od favorita konferencije.

Na main stageu, dan je započeo predavanjem The European Agenda For Music koje je vodila Katherina Weinart iz European Music Councila, zatim je uslijedilo predavanje Global Neighbours koje je održao Patrick Miette. Treće predavanje održali su pokretači i voditelji radio emisije Adriatic Coasting, Nick Colgan i Pepi Jogarde koji također stoje iza glazbenog programa The Garden Brewerya u Zagrebu te popularne festivalske lokacije The Garden Resort u Tisnom. Nick Colgan je podijelio i uzbudljivu priču festivala u Hrvatskoj koja traje već više od 10 godina.

Upitali smo Pepija kako je on doživio ovo iskustvo, pa nam je rekao:

"BAM-C me ugodno iznenadio, organizacijski, grafički i sadržajno. Smatram da je BAM-C kao platforma i pandan bitan za povezivanje jugoistočne regije kroz interkomunikacijske vještine, dodirne točke i zajedničke interese. Dati uvid sudionicima u razne infrastrukture glazbenog spektra od promotora, gamera, multimedije, sound-designera, festivalske ekonomije, časopisa, glazbene industrije te povezivanje u cjelinu međuljudskim susretom doživljavam kao napredak te temelj koji esencijalno kontinuitetom treba dalje izgrađivati. Kroz svoje projekte Adriatic Coasting, Garden te trgovinu vinilima bon ton držao sam tri predavanja te približio ljudima ideje, procese te moje subjektivno učenje putem pokušaja i pogrešaka."

Nick Colgan i Pepi Jogarde

Industry.Music.Women. je predavanje koje su održale moderatorice naida Kundurović i Ida Prester, a pridružila im se Ena Čosović. Nakon ovog trojca uslijedilo je predavanje o Love Paradeu uz legendu i osnivača Dr. Mottea koje su prisutni gledali i slušali u jednom dahu. Kako je izgledalo predavanje, pogledajte niže.

Main stage su zatvorili Vibe Lab s predavačem Lutz Leichsenringom, a za sam kraj drugog dana održalo se predavanje BAM-C Vinyl / Industry View koje su predvodili Patrick Miette, Zeljektor i Pepi Jogarde.

Foto: Ourkazumi Photography

U SMS studio ponovno su održane radionice i predavanja na kojima su sudjelovali brojni akteri scene i sudionici konferencije, uključujući Ivan Ramadana, Enis Čišića i ASP The Great na temu Images In Music te Kezz (Tamara Ristić - na slici iznad) na temi BAM-C Future Nest. BAM-C 1ON1 vodila je Ena Ćosović, a Label Story drugog dana održala je ekipa iz Taste Recordsa.

Nakon pauze predavanje je održala Alma Ferović iz IMTM and Rocks School Sarajevo, a SMS je završio program sa BAM-C radionicom Kombiniranje Sintetičkog i Snimljenog Zvuka u Muzičkoj Produkciji koju su predvodili Haris Čustović i Branko Jakubović.

Noćni tulum se nastavio na četiri lokacije: Holiday Inn hotel u kojem su nastupili Nick Colgan i Pepi Jogarde i predstavili Adriatic Coasting, Tresor s X Decibel večeri koja je ugostila Marka Nastića, zatim klub Jedan u kojem je Mixmag Adria imala svoj showcase uz 84Bit, Tom Buga i RYO-a, a u privatnoj vili na prekrasnoj lokaciju napravljen je BAM-C Industry after party na kojem je nastupila ekipa Submarine Vibesa i Taste Recordsa.

Foto: Tarik Osigurach Zlatarević

DAN TREĆI

Nismo ni trepnuli, i već nam je stigao posljednji dan konferencije.

Dan na main stageu je započeo Merlijin Polman, noćni gradonačelnik Gemeente Groningena, a tema je naravno bila profesionalizacija noćnog života. Uslijedilo je još jedno predavanje iz Nizozemske, predvođeno jednim od ključnih ljudi legendarnog ADE-a iz Amsterdama, Karstena Ter Hoevena, dok nam je Yugo Funk nakon toga predstavio kopač ploča Dr. Smeđi Šećer.

Uslijedio je i udruženi panel Media as Music Impact powerd by Mixmag Adria na kojem su sudjelovali Tom Pasanec i Jasmin Ferović. Raspravljalo se o budućnosti Mixmag Adria, regionalnoj glazbi i producentima i još mnogim drugim temama vezanim za regionalnu scenu.

Nakon pauze dočekao nas je Nomad's Revenge - First Look kojeg su predstavili Billain i Renraku, zatim Festivals New Economy na kojem su još jednom sudjelovali Colgan i Jogarde uz Lutz Leichsenringa, a sve je završilo s Rise Of The Cities - upoznavanjem sa BLEMC konferencijom u Banja Luci, Fresh Wave Festivalom i Garden Of Dreams projektom.

Foto: Senka Catic / Studio Spektroom

U SMS studiju, treći Label Story iznijeli su Robert Žigrai (TKNO) i Miloš Vujović za Tauten, nakon čega je "kormilo" preuzeo dvojac PEZNT na BAM-C In The Studio predavanju.

Foto: Senka Catic / Studio Spektroom

Treći BAM-C Future Nest održali su FJU,VISION, Dino Buturović, a program se nastavio s temom Mit o Prodavaonici Ploča koju je predstavio Pepi Jogarde.

Nakon pauze, četvrti Future Nest održali su momci iz Hibrid live projekta, Dino Aganović i Adnan Salihović, a program u SMS studiju završio je Dr. Smeđi Šečer s temom Diggers View.

Foto: Senka Catic / Studio Spektroom

U posljednoj noći konferencije održala su se četiri partyja, Jugofunk predvođen Dr. Smeđi Šečerom, drugi event Mixmag Adria showcasea na kojem su ovog puta nastupili PEZNT, Six i Farrel, Dr. Motte u Trezoru uz Harisa, Edib D i Scherlenbachera, a domaćin finalnog party kao BAM-C closing event održala je Klabika u privatnoj bili gdje je tulum trajao do ranih jutarnjih sati uz mnoštvo DJ-eva i odlične atmosfere koju su stvorili svi prisutni.

Za kraj, par riječi nam je rekao i pokretač ove konferencije Mersel Bujak:

"Kada započnete rad na ovakvom projektu postoje stvari koje možete predvidjeti i zamisliti u jednom domenu, no kad sam projekat preraste u organizam koji diše i razvija se mimo Vas, onda znate da je kreirana nova vrijednost koja će ostati.

Kompletan emotivni naboj kreiran tokom tri dana BAM-C, je definitivno nešto što nismo predvidjeli i dobili smo vise od očekivanog. Trudili smo se izbjeći superlative kako ovo ne bi bila još jedna fiktivno "uspješna balkanska priča". Ali, shit got real.

Od Motteovih suza do beskrajnog optimizma vinyl maga-prodavača Jasmina, očeva koji su brižno dovodili svoje sinove na predavanja, pa čak i na afterpartyje, u ponedjeljak, nakon vikenda konferencije, svi smo osjetili smisao za nove dodatne vrijednosti koje jedni drugima možemo stvoriti."

Naš zaključak ovog trodnevnog druženja je jednostavan - BAM-C je ono što je nedostajalo regionalnoj sceni svih ovih godina.

Sarajevo, vidimo se nagodinu!

Next Page
Loading...
Loading...