Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Belgija – kolijevka europskog undergrounda

Melting pot glazbenih trendova, avangardne mode, inovativnih glazbenika i intuitivnih izdavača...

  • Arsen Pavešić | Naslovna fotografija: Gee Gleim
  • 27 May 2019

Poznato je kako su nositelji elektroničke glazbe u SAD-u izvorno bili Detroit i Chicago, uz New York kao centar glazbene industrije i clubbinga, ali ako govorimo o Europi, mišljenja su i danas podijeljena. S jedne strane se ključnom smatra relacija Londona i Ibize, s druge strane se ističe Italija i italo disco koji je utjecao i na sam techno. U smislu glazbenih utjecaja neizostavan je Kraftwerk, samim time i Njemačka. No tijekom 80-ih i 90ih država poznata po vaflima, Tintinu i pivu bila je i pravi melting pot glazbenih trendova, avangardne mode, inovativnih glazbenika i intuitivnih izdavača...

Belgija je još u srednjem vijeku bila poznata kao središte umjetnosti europskog sjeverozapada s bogatom multikulturalnom poviješću. U Belgiji se susreću germanska i romanska Europa pa je i danas podijeljena u tri regije i zajednice različitih kultura i jezika. Osim toga, s Njemačkom na istoku, Francuskom na jugozapadu i Nizozemskom na sjeveru, kroz povijest je postala teren isprepletenih ideja i utjecaja. Na sličan način mogu se promatrati i fluktuacije raznih pravaca elektroničke glazbe u nekoliko belgijskih regija.

Borghesia

Pionirima elektroničke glazbe u Belgiji smatra se samozatajni bend Telex, poznat po hitu ''Moskow Diskow'' iz 1979. Telex je svoj sound od samih početaka opisivao kao europski pa je 1980. čak i predstavljao Belgiju na Eurosongu. Istovremeno, u uskoj vezi sa pokretom Neue Deutche Welle i bendovima kao što su Liasons Dangereuses, Einstürzende Neubauten (naslovna fotografija), DAF ili Die Krupps, nastaje autohtona belgijska mješavina new wavea, post punka, industriala i electra nazvana electronic body music ili EMB. Sam termin je osmislio Ralf Hütter, član Kraftwerka, pri opisivanju albuma ''The Man Machine'', a preuzeli su ga Front 242, nositelji EBM scene, koncentrirane upravo u Belgiji. Front 242 odgovorni su za kreaciju militarističko-gotičke estetike i sirovog industrial zvuka karakterističnog za EBM. Ideja je bila da očitu otegotnu okolnost izoliranosti Belgije u odnosu na velika glazbena tržišta pretvore u prednost.

Front 242

Da stvar bude zanimljivija, Front 242 nisu dolazili iz nekog od belgijskih gradova, već malog mjesta Aarschot, na sjeveru zemlje. Upravo je interpretacija Fronta 242 postala temelj za postapokaliptični koncept techna početkom 90-ih. EBM je do sredine 80-ih prešao belgijske i njemačke granice – u Engleskoj su scenu formirali bendovi kao što su Nitzer Ebb, Clock DVA i Cabaret Voltaire, a posljedično i Depeche Mode, u Kanadi Front Line Assembly i Skinny Puppy, a u Jugoslaviji, točnije u Sloveniji, to su bili Laibach i Borghesia. Neki od singlova koji su definirali EBM zvuk uključuju naslove poput:

Front 242 – Body to body (1982.)

Liaisons Dangereuses ‎– Los Niños Del Parque (1982.)

Nitzer Ebb – Warsaw ghetto (1985.)

DAF – Der Mussolini (1981.)

Die Krupps – Wahre arbeit, wahrer lohn (1981.)

Trokut belgijskih gradova Antwerpena, Ghenta i Bruxellesa bili su ključni za EBM. Antwerpen je, kao lučki grad, imao izravnu vezu s engleskom lukom Dover te klubove Ancienne Belgique i Prestige u kojima su se okupljali EBM-ovci s obje strane La Manchea. Osim toga, u Antwerpenu se nalazio USA Import, najznačajnija trgovina ploča u zemlji, kao i SIS Radio, prva postaja koja je promovirala EBM. Bruxelles se 80-ih mogao pohvaliti s klubovima kao što su Mirano, Plan K ili Le Pluriel, ali centar zbivanja za EBM scenu bio je bar Interference, čiji su vlasnici bili Annik Honoré i Michel Duval. Ovaj tandem odgovoran je za prvi veliki koncert Fronta 242 i prvi koncert Joy Divisiona izvan Engleske. Najmanji od navedena tri grada, Ghent, imao je najzanimljiviju scenu i galeriju istaknutih pojedinaca. U Ghentu su se nalazili klubovi Boccaccio, 55 i Carrera, a ondje je i danas sjedište kultnih etiketa R & S i Music Man. Renaat Vandepapeliere bio je član new beat kolektiva kao što su Code 61 ili Digital Vamp, a danas njegovR & S u svom portfoliju ima izdanja Aphex Twina, Juan Atkinsa, Space Dimension Controllera i dr. Poznatu etiketu Music Man, na kojoj je glazbu objavljivao i Petar Dundov, osnovao je Stefaan Vandenberghe, nekadašnji urednik i voditelj radio emisije Behind The Beat kojeg je naša publika upoznala kroz njegov alter-ego, Dr Lektroluv.

Off

Unatoč privlačnosti opskurne avangarde EBM-a, u drugoj polovici 80-ih, jedna frakcija producenata odlučila je modificirati taj sound i približiti ga electro popu i houseu – to je ekipa koja je stvorila pravac poznat kao AB sound (prema klubu Ancienne Belgique), a kasnije kao new beat. Sam naziv osmislio je DJ Marc Grouls, izjavivši za neki britanski magazin da je riječ o mješavini new wavea i beata – new beat. Nositelji new beata bila je mlađa generacija EBM DJ-a kao Ronnie Harmsen, Jean Claude Maury, Olivier Peters ili Serge Ramaekers. Ova varijacija EBM-a efektivno je trajala oko tri godine (1987. – 1990.), ali i danas u određenim glazbenim krugovima uživa kultni status. Svoj kratki životni vijek duguje relativno slabom komercijalnom uspjehu i novim trendovima u glazbi na pragu 90-ih. Osim toga, scena se i dalje događala na relaciji tri grada koji su, u to vrijeme, skupa brojili oko pola milijuna stanovnika. Mreža malobrojnih klubova je na vrhuncu popularnosti okupljala nekoliko tisuća ljudi, što nije bilo dovoljno za dugoročni opstanak. Da nije kumovao rađanju nekih velikih imena elektroničke glazbe kao što su Sven Väth, The Advent, CJ Bolland ili WestBam, new beat bi zasigurno ostao upamćen samo kao ekstenzija EBM-a. Jedno od najuspješnijih new beat izdanja svakako je singl ''Electrica Salsa'' iz 1986. skupine OFF koju su činili Luca Anzilotti, Michael Münzing i Sven Väth. Prva dvojica će već tri godine kasnije izbaciti mega-hit ''The Power'', pod imenom Power Jam, od '90 preimenovan u Snap! Osim OFF-a i njihovog hita ''Electrica Salsa'', prepoznatljivi new beat singlovi bili su i:

Amnesia – Ibiza (1988.)

A split second – Flesh (1986.)

Out of the ordinary – Play it again (1989.)

Tragic Error – Tanzen (1989.)

Lords of acid – I sit on acid (1988.)

Snap! u ovom slučaju nije izuzetak, jer je upravo ova generacija producenata zaslužna za globalni uspjeh komercijalnih dance kolektiva početkom 90-ih poput 2 Unlimiteda, Technotronica i Culture Beata. Za ove je projekte karakteristično bilo da u prvom planu na sceni i u spotovima budu seksipilne pjevačice i karizmatični reperi, ali Belgijanci proizašli iz EBM-a i new beata su bili ljudi iza pulta. S jedne strane se odlazak u takve ultra komercijalne vode može činiti kao rasprodaja ugleda, ali za one koji su godinama tražili formulu uspjeha, 90-e su svakako bile zlatne godine.

Razloge zbog kojih se plodonosna i raznolika belgijska scena iz ovog perioda rijetko spominje u retrospektivnim pričama o elektroničkoj glazbi možemo tražiti u samom mentalitetu Belgijanaca, što je, u jednom razgovoru obrazložio i Peter Van Hoesen, poznati DJ i producent iz Antwerpena:

''Belgijanci u svom genetskom kodu nose sindrom nacionalne neodređenosti i nisu nikad bili sposobni plasirati neki belgijski nacionalni proizvod pa tako ni glazbu koja se stvarala tijekom 80-ih. Nije bilo nikog tko bi stvorio globalni hype oko toga. To jednostavno nije belgijski način. Uostalom i belgijski vafli su postali brend zahvaljujući Amerikancima. Primjerice, kad je neki ambiciozni Britanac došao u Detroit sredinom 80-ih, čuo je lokalne techno pionire i odlučio od njih stvoriti svjetske zvijezde. U Belgiji nije bilo nikog tko bi razmišljao na taj način, a da je i bilo, upitno je na kakav bi feedback naišao. Sve što se u to vrijeme pisalo o belgijskoj elektroničkoj glazbi bilo je, u potpunosti lokalnog karaktera i prava je šteta što nitko nije bio u stanju vidjeti širu sliku.''

Za kraj jedan bizaran kuriozitet vezan za belgijsku scenu – naime, 1981. u gradić Knokke, na sjevernoj obali Belgije, doselio se legendarni Marvin Gaye. Ondje je proveo oko godinu dana, napisao svoj najveći hit ''Sexual healing'' i često zalazio u Blitz, popularan EBM klub u tom dijelu zemlje...

Load the next article
Loading...
Loading...