Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

DAN ŽENA SPECIJAL - Vladaju li žene techno scenom?

Žene su u klupskoj sceni neizostavne

  • Mixmag Adria
  • 8 March 2018

ANNA ,Alison Wonderland, Amelie Lens, Annie Mac, BEC, Charlotte de Witte, Deborah De Luca, Ellen Allien, Francesca Lombardo, Heidi, Helena Hauff, Honey Dijon, Ida Engberg, J. Phlip, Jennifer Cardini, Kim Ann Foxman, Fatima Hajji , Fernanda Martins aka Dot Chandler, Magda, Marika Rossa, Maya Jane Coles, Miss Kittin, Nakadia, Nastia, Nicole Moudaber, Nina Kraviz, Peggy Gou, Simina Grigoriu, Smokin Jo, Steffi, Tama Sumo, The Black Madonna, Umfang, Virginia su samo neka od najpopularnijih svjetskih imena elektroničke klupske scene.

Osim što svako od ovih imena predstavlja drugi pristup DJ zanatu, produkciji, performansu i životnoj filozofiji, jedino im je zajedničko to što su žene. I istina, nepravedno smo zaboravili spomenuti još dosta njih kojima se unaprijed ispričavamo, jer za razliku od bilo koje karijere u suvremenom životu u DJ poslu, žene ne samo da su ravnopravne sa svojim muškim kolegama, nego su u mnogim slučajevima i daleko ispred njih.

Žene kao što je Jennifer Cardini, pokazale su mnogim muškarcima, ali i djevojkama da bez obzira na to što ih ne krase najpoželjnije ženske proporcije 90-60-90, raspolažu ljepotom koja dolazi iznutra, vještinom, te glazbenim ukusom koji ni kritičare, a ni publiku ne ostavlja ravnodušnima.

Iako internetski trolovi na društvenim mrežama pronalaze načine kako da diskreditiraju trenutnu sve veću popularnost žena na globalnoj sceni, vjerojatno nisu svjesni da se žene nisu jednostavno pojavile na sceni zato što je to sad moderno, već su ju paralelno sa svojim muškim kolegama i gradile.

Žene kao što su Monika Kruse , Anja Schneider, Ellen Allien, ili pedesetjednogodišnja Marusha, ključni su dio europske elektroničke underground scene od kad taj pojam postoji. Marusha, koja je sredinom devedesetih doživjela međunarodni proboj zahvaljujući svom albumu Raveland, već je godinama prije stvarala osnove berlinskog zvuka svojom kultnom emisijom na radiju DT64.

Kako u svijetu tako i u regiji imena kao što su Ana Antonova, Brina Knauss, DJ Jasmina, Dee, Djane Gaby, ILona Maras, Insolate, Ivna Ji, Joma Maja, Katarina O' Halloran, Kristina Lalić, Lea Dobričić, MIIA., Marina Karamarko, Mistress Milea, Sylph, Tea Vučković, Tekitoka, Teychee, Tijana T, Virgin Helena, pune klubove i osvajaju nagrade ravnopravno sa svojim muškim kolegama, a objeručke ih prihvaća i publika i kritičari.

Bez obzira kako mi vidimo budući razvoj klupske scene, žene će u njemu biti neizostavne. Ne samo da ih na svijetu ima više nego muškaraca kao na primjeru u Rusiji, gdje ih ima 9 milijuna više nego muškaraca, nego je i znanstveno dokazano da novogodišnje odluke ispuni više žena nego muškaraca, pa nema sumnje da će one uvijek biti dio scene. Drage dame, očekujemo od vas još više u budućnosti, a svima od srca želimo sretan Dan Žena.

Load the next article...
Loading...
Loading...