Menu
Home Novosti Menu
Blog

Dan žena specijal: Žene su nezaobilazan dio svjetske i regionalne scene

Sretan vam vaš dan!

  • Mixmag Adria
  • 8 March 2019

Međunarodni dan žena, dan je koji slavi gospodarska, politička i društvena dostignuća žena kroz povijest pa sve do danas.

Premda su se žene u demokratskim društvima izborile za ravnopravnost spolova, u brojnim kulturama trećeg svijeta još se, nažalost, smatraju manje vrijednima, a u mnogim razvijenim zemljama svijeta ravnopravne su s muškarcima, no samo na papiru.

Razlog zašto ima tako malo žena kroz povijest umjetnosti nije u tome što žene imaju manje talenta za umjetnost niti u tome što su namjerno zapostavljane u povijesti umjetnosti, već u tome što su im kroz povijest davane drugačije uloge, te nije poticano njihovo obrazovanje niti bavljenje umjetnošću. Osim toga, žene koje su se bavile umjetnošću često su svoja djela ostavljala nepotpisanima.

Međutim, danas je situacija ipak drugačija.

Već je napisano bezbroj članaka koji dokazuju i veličaju poduhvate žena danas, sigurni smo da su neke od njih i vaše heroine. Bez obzira na to, našim regionalnim, a i svjetskim DJ-icama posvetit ćemo još jedan, sad već i tradicionalan članak kako bi rezimirali njihove uspješne karijere sve do pisanja ovog članka.

Godine 2016. i 2017., prema Mixmagovoj ljestvici najboljih DJ-eva, pobjedu su odnijele žene (The Black Madonna i Nina Kraviz). U 2018. nailazimo na sličan scenarij, no za dlaku pobjedu odnosi muškarac TJ Hertz aka Object, iako mu odmah za vratom dišu, redom: Amelie Lens, Peggy Gou, Nina Kraviz, Helena Hauff. Vrlo interesantan poredak, a imajući taj argument u rukama zaista ne možemo reći da su žene manje zastupljene u ovoj industriji.

Vrlo interesantnu priču ima SAMA' (pravog imena Sama Abdulhadi nekad aliasa Sama Skywalker, na slici iznad), prva palestinska techno DJ-ica kojoj je ponekad teže pribaviti vizu za kretanje među palestinskim gradovima, nego vizu za Ameriku. Unatoč tome, njezina je želja inspirirati čim više žena u Palestini da se počnu baviti DJ-ingom. Njezina priča počinje otprilike prije desetak godina, kada je krenula s organizacijom partyja u Ramallahu, gradu u regiji West Bank, na kojima su gostovali artisti i kolektivi iz Izraela i iz okupirane Palestine. Ona danas živi u Francuskoj, njezina karijera je u pravom zamahu, a njezin nastup na «Boiler Room Palestine» defnitivno treba pogledati.

Vrlo jaka svjetska imena poput Nicole Moudaber, Monike Kruse, tINI, The Black Madonne, Annie Mac, Cassy, Ellen Allien, Jennifer Cardini itd., samo su neke od onih koje nisu svoju karijeru gradile uz pomoć svog izgleda i naglaskom na isti. Naprotiv, one su na istoj razini kao i muškarci u ovoj industriji. Vlasnice su uspješnih etiketa, producentice, promotorice, radijske voditeljice, te vode svoje rezidencijalne programe u klubovima širom svijeta i bave se humanitarnim radom.

Njihov recept za uspjeh bio je onaj jedini ispravni: veliki rad, talent, zalaganje, sati i sati preslušavanja glazbe, predanost u svakom smislu.

Novije generacije predvođene imenima poput Amelie Lens, Peggy Gou, Charlotte de Witte, ANNE, Vaal često jesu objektivizirane upravo radi njihovog izgleda, ali svaka od njih ima svog «asa u rukavu» koji je dokaz da nisu ovdje spomenute zbog svog izgleda.
Charlotte de Witte je primjerice dugo vremena nastupala pod aliasom Raving George. Na taj način pokušala je izbjeći stereotipe koji prate ženske DJ-eve i producente. Peggy Gou primjerice, izvrsna je pijanistica, a klavir je počela svirati sa 8 godina. Iako se čini da se pojavila niotkuda i velikom brzinom postala popularna, u jednom intervjuu navodi kako je do objave prvog zapaženijeg EP-a zasigurno napravila 500 traka, što dovršenih, što nedovršenih.

VAAL je kćerka poznatog glazbenika Stinga, odlično svira bas gitaru i nekoliko instrumenata. Znalci koji prate rad njezinog oca reći će da imaju identičnu posturu, a i njezin vokal i podsjeća na Stinga. Izdala je za Afterlife, Pale Blue Dot, Life & Death, Baastard.

VAAL ima svoj band «I Blame Coco», kantautorica je i nastupa također i pod svojim pravim imenom Eliot Sumner. Dugo godina trudila se izbrisati bilo kakvu glazbenu vezu sa Stingom u želji da sve postigne potpuno sama.

Amelie Lens ima uobičajenu priču o svojim počecima. Obzirom da dolazi iz Belgije (kao i Charlotte) upoznala se sa elektronskom glazbom već u tinejđerskim danima, ali da ne duljimo, njezin tadašnji dečko bio je «bedroom DJ/producent» imao je svu opremu kod kuće, on je uči beatmatchingu i mixanju. Ispostavilo se da je Lens danas jedno od vodećih techno imena, a dečko je očigledno i dalje «bedroom DJ».

U svojim osvrtima na karijeru fashion modela, uvijek želi biti kratka, pridajući minimalnu pozornost na taj period života. Zapazio ju je scout Jean Paul Gaultiera, dok je bila na listi «Vogue's Model Faces 2010». Agencija koja ju je zastupala, znala je da je glazba njezin pravi poziv. Često je odbijala modne angažmane vikendom jer je radije prihvaćala pozive na svirke. Jednom prilikom, bila je na rubu da otkaže gažu. Nije se mogla pomiriti s činjenicom da će samo njezin spol biti ključni faktor za prodaju karata. Kontaktirala je organizatora i zatražila promjenu koncepta cijelog partyja. «The fact that I have breasts should never be a reason to book me», rekla je Lens. Ostavit ćemo rečenicu u originalu i bez prijevoda kako ne bi izgubila smisao i kontekst.


Kako naglasak ne bi samo ostao na onima koji ga već dovoljno imaju, obećali smo obratiti pozornost i na regionalne snage koje nipošto nisu zanemarive.

Virgin Helena

Virgin Helena profesionalno počinje baviti 1992., kao prvi ženski techno DJ u Hrvatskoj. Svirala je u svim važnijim klubovima i na mnogobrojnim festivalima, a bila je i 3 godine rezident u legendarnom "Quorum Colours" klubu u Opatiji, legendarnoj Ambasadi Gavioli i zagrebačkom Sirupu.

Nakon što se 1997. preselila u Beč, vrlo brzo je pronašla svoje mjesto u internacionalnoj underground party sceni, nastupajući uz neka od najtraženijih imena kao sto su Carl Cox, DJ Rush, Tom Novy, Sven Vath, Freestylers, Meat Katie, The Advent, Valentino Kanzyani, Umek, Funk D'Void, Timo Mass, Paul Oakenfold i drugi. Njezin osebujan stil - savršena tehnika miksanja, rad sa harmonijskim strukturama - učinili su da Virgin Helena postane jedan od najtraženijih DJ-a u Europi, ali i preko oceana. Njezini setovi su hipnotički i snažni, dok je njezin glazbeni stil oduvijek bio raznolik te je putovao od deep&sexy, jazzy housa do oštrih techno beatova. Iako danas nastupa manje nego u svom vrhuncu karijere, zbog svega što je ostvarila, a nije stalo u ovih nekoliko redaka, definitivno zaslužuje svoje mjesto na ovoj listi kao ikona elektronske scene u Hrvatskoj.

Insolate

Insolate je na sceni više od 20 godina, a započela je pod pseudonimom Miss Sunshine. Ključan trenutak u njezinoj karijeri je odlazak u Berlin, onda kada nitko u Hrvatskoj nije podupirao njezin zvuk. Možemo definitivno reći kako je Berlin definirao Sunčicu, gdje se i danas rado vraća, a kako i ne bi, kad je baš u kultnom Berghainu, a i ništa manje poznatom Trezoru, imala najzapaženije nastupe prošle godine. Također, imala je i vrlo uspješnu turneju po Sjevernoj i Južnoj Americi. Pred nekoliko dana, izdala je EP na poznatom «catlover» labelu Suara. Izdala je i za etikete: Singular Rec, Children of Tomorrow, Modular Expansion, Proletarijat, Coincidence i mnoge druge. Vlasnica je labela Out of Place, a pokretačica je vrlo uspješne klupske večeri «TRAUM» u Osijeku, na kojoj ugošćuje svjetsku kremu tehno scene.

Tijana T

Tijana T široj publici je najviše poznata po svojim nastupima za Boiler Room Belgrade i Tel Aviv, Mixmagov «The Lab – London», Resident Advisor – Live at Peacock Society, Paris.

Njezini počeci također datiraju skoro 20-ak godina unatrag, kada je radila na nekoliko televizijskih i radijskih glazbenih emisija. Ubrzo je prepoznata i postaje lice EXIT festivala. Interesantna je činjenica da je surađivala sa Abe Duqueom. Njezin je vokal dio Duqueovih poznatih traka i izdanja. Svirala je u Panorama Baru, Space Ibizi, Output New Yorku, Kaiku Helsinkiju. Odradila je više svjetskih turneja i vrlo je bitan i nezaobilazan faktor beogradske klupske scene.

Kristina Lalić

Kristina Lalić za razliku od većine regionalnih stvaratelja koji smatraju da njihov uspjeh počinje tek kad napuste ognjišta svojih djedova, Lalić je iz Kanade doselila u Srbiju, te Beograd vidi kao grad koji za nju predstavlja neiscrpan izvor inspiracije. Za razliku od fabriciranih zvijezda, njezina popularnost na društvenim mrežama je isključivo posljedica, a ne rezultat. Ono što je pravi rezultat je Kristinin doprinos, i to ne samo regionalnoj, već i globalnoj techno zajednici. Zbog toga ni ne čudi da je njezino mjesto među odabranicama u ovom članku neupitno. Svirala je uz mnoge poznate svjetske techno zvijezde, njezini setovi su energični i tvrdi. U njima kombinira Detroit, minimal i groovy techno. Izdala je za etikete: Elektrax Rec, Naked Lunch, Phobiq, DSR Digital

Lea Dobričić

Lea Dobričić karizmatična je i talentirana DJ-ica iz Srbije, pobjednica Burn Residency natjecanja 2013. godine. Tim naslovom osigurala si je nastupe u klubu Privilege, kao i na popularnim elrow partijima na Ibizi i u Barceloni. Nastupala je uz mnoge renomirane DJ-eve, njezin stil je mješavina minimala, deep housea, tech housea i techna. Izdala je za Deeperfect Rec, Bosphorus Underground, Italo Business, Freshin, Butane Rec, Lovable Fairy Tale, Killing Machine, No-Logic.

Marina Karamarko

Marina Karamarko vlasnica je etikete THANQ, koja okuplja mlade i talentirane DJ-e iz cijelog svijeta. Etiketa broji 37 izdanja u proteklih 4 godine djelovanja. Dvije godine zaredom osvojila je nagradu Ambasador za najboljeg Deep Tech/Tech House DJ-a. Prije nešto više od godinu dana, pokrenula je projekt «R8» razvijanje aplikacije koja bi posjetitelje evenata iz pozicije pasivnih promatrača pretvorila u aktivne sudionike scene kojoj pripadaju. Redovito izdaje vlastitu produkciju. Zadnje izdanje «It's Over» koje je potpisala za ZOO LAB ,doseglo je 7. poziciju na TOP 100 Minimal/Deep Tech izdanja na Beatportu. I dalje redovito odrađuje svirke po cijeloj Europi, a pouzdano znamo da ima još nekoliko interesantnih projekata na kojima tek počinje raditi.

Ana Antonova

Ana Antonova u elektronici je od 2005., a od povratka 2015. godine kao pobjednica «Illectricity Nucomer Contesta» istoimenog festivala, niže veliki broj nastupa. Dobitnica je i nagrade Ambasador 2016. godine. Potpuno se posvetila DJ-ingu i produkciji. Vodi svoj program «Caramel» u riječkom Tunelu. Večer rezerviranu za žanrove u kojima je do sada nismo imali priliku slušati, pa sve do žanrova koji čine njezin današnji prepoznatljiv zvuk.

Godine 2017. Nastupa na EXIT festivalu na Urban Bug Stageu. Uz kolegicu Marinu Karamarko, pretvorila je krov riječke zvjezdarnice u klub pod vedrim nebom i iskoristila čaroliju zalaska sunca kao kulisu za jednu od najoriginalnijih plesnih večeri, događaja čiji je web stream uživo popratilo više od 14.000 obožavatelja. U veljači ove godine izdaje debitantski EP “Habay” za moldavski “Conceptual Black”.

Ivna Ji

Ivna Ji s desetljećem produkcije iza sebe, praktički pripada veteranima domaće scene, ali kako se čini njezini najbitniji trenuci tek dolaze. Nakon nekoliko digitalnih izdanja za sarajevski Adriatiko Rec i Deurun Rec, 2017. godine izdaje prvi singl na limitiranom vinilu za britansku etiketu Brokntoys. Iste godine izašla je i jedna od prvih electro stvari koje je snimila za meksički label Aztlan - The Beauty of Solitude. Godina 2018. čini se kao najplodnija godina dosad s izdanjem na novosadskoj eksperimentalnoj etiketi - Етикета 4 / Label 4 i s nekoliko izdanja u pripremi za izdavačke kuće Eudemonia, Specimen Records i NNY. Početkom godine izlašla je i prva službena obrada Hibridove skladbe «Sanjam» za Submarine Vibes. Osim što je dio kolektiva Innerspace, sa kolegicom Ines Rakočević (Ynez), kreira i «Bokuzbok» - plesne večeri u zagrebačkom Pločniku.

Ynez

Ines Rakočević (Ynez) DJ-ica i novinarka koja je takla sve radije i klubove koje cijenimo. Započela je karijeru glazbene urednice i novinarke na Radiju 101, su-osnivačica je prvog hrvatskog internetskog radija «Radio 808», te zatim nastavila stvarati i uređivati na Yammatu u njegovim počecima! Iako glavni fokus voli staviti na zvuk mračne elektronike i žanrova poput techna, electra, dubstepa i bassa, nisu joj strani niti: hip-hop, rnb, house, neo soul, trap, dancehall, grime, uk afrobeats, breakbeat, d'n'b. Trenutno, osim DJinga radi i PR za razne festivale te uz kolegicu Ivnu Ji organizira program "Bokuzbok” u zagrebačkom Pločniku.

Maja Pa

Maja Pa je mlada zagrebačka DJ-ica, relativno nova na sceni, dio je bRAVE kolektiva. Inspiraciju crpi iz mnogih eksperimentalnih, synth, wave i industrial bandova iz 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća. Uvijek je pokušavala izbjeći tipičan party zvuk, a njezini setovi sadrže energične, eklektične i avangardne zvukove koje možemo okarakterizirati kao sintezu techna, electra, acida i avangarde. Majina misija je vratiti izvorni pravi rave osjećaj na plesni podij, kroz skrivene dragulje neuobičajenih evenata u Hrvatskoj.

Nevena Jeremić

Nevena Jeremić relativno je novo lice na sceni, ali njezini nastupi su vrlo zapaženi. Rođena je i odrasla u Beogradu, karijeru je započela iz radoznalosti i interesa prema glazbi. Vrlo dobro spaja različite žanrove poput disca, acid housea, electra i techna. Nastupala je na EXIT festivalu, EXIT Showcaseu na ADE-u 2018., Lovefestu i po svim poznatijim klubovima u Srbiji i regiji..

Tekitoka

Tekitoka je karijeru počela 2012. godine. Članica je kolektiva LED (Lokalna Elektronička Defenziva) iz Karlovca i najstarijeg drum'n'bass kolektiva u Hrvatskoj Dirty Beatz. Njezin doprinos domaćoj sceni je ogroman. Jedna je od organizatora prve hrvatske DNBKonfernecije, a u pitanju je projekt koji spaja sve hrvatske d'n'b producente, DJ-eve i promotore s ciljem promicanja drum'n'bass kulture u Hrvatskoj. Hrvatsku, kao i regiju prošla je je uzduž i poprijeko, Iza sebe ima nastupe na najvećem bass festivalu na našim prostorima – Outlook Festivalu, kao i jednom od najdugovječnijih hrvatskih festivala– Seasplash Festivalu, te jednom od najstarijih drum & bass festivala u ovom dijelu Europe “Broken Balkanz” koji se održava u Bugarskoj. Apsolutni je zaljubljenik u neopisivu energiju koja proizlazi iz drum & bass glazbe pa od nje očekujte setove nabijene ogromnom količinom istog.

Krajem ovog mjeseca Tekitoka nastupa na respektabilnom Rampage festivalu u belgijskom Antwerpu, kao jedina predstavnica D’N’B scene iz Hrvatske. Želimo joj odličnu svirku!

Tea Vučkovič

Tea Vučković zainteresirala se za elektroničku glazbu od malih nogu. Poznata je po pozitivnoj energiji, sjajnoj selekciji traka i jedinstvenom osjećaju za publiku na plesnom podiju. Aktivna je od 2011. godine, a nastupila je u svim zemljama regije, uključujući i Austriju, Italiju i Češku. Tea je nastupala s velikim imenima, kao što su Sven Vath, Dubfire, The Advent & Industrialyzer, Sam Paganini, DJ Rush, Umek, Uto Karem, a dio je 'Tauten Record' labela. Također, igra veliku ulogu u organizaciji velikih festivala i evenata u Sloveniji. Ljubav prema technu, sjajna izdanja i setovi čine je jednom od najcjenjenijih DJ-ica na regionalnoj sceni, ali i šire. Svoja izdanja potpisala je sa respektabilnim etiketama kao što su Techburst, Eclipse Rec, Funk’n’Deep, DSR Digital, Blue Monkey, Moonlogic. Njezin prvi samostalni EP na Techburst Recordsu dosegao je nezanemarivo 24. mjesto na Beatrpot Hardcore/Hardtechno ljestvici, a njezine trake podupiru/suportaju najveća imena u industriji.

Svatko tko je u proteklih 7 dana posjetio Beatport platformu, mogao je svjedočiti velikoj kampanji u svrhu promocije ženskih DJ-ica i producentica. Svaka od njih je imala svoj put, sve su one uspješne u svom poslu i nimalo zanemarive za cijelu scenu. Svim ženama u industriji, a i onima koje čitaju ovaj članak, želimo puno uspjeha u daljnjem radu, kao i svim nespomenutim (budućim) heroinama plesnih podija koje nismo naveli u članku.

Istražujući materijale za ovaj članak naišli smo i linkove poput «10 Hottest female DJ's you need to know» i nismo kliknuli na njih.

Next Page
Loading...
Loading...