Search Show Menu
Home Latest News Menu
Cover Face

Daniel Avery: Techno autor koji stvari radi na poseban način

Vratio se s novim albumom, 'Song For Alpha'

  • Mixmag Adria
  • 8 February 2018

Javna strana Daniel Averyja potpuno je prikazana u Concreteu u Parizu oko 18 sati. Da, ne radi se o pogrešci; njegov posljednji gig decembra je na redu taman prije Antiques Roadshow emisije, činjenice koja nas je osupnula. Ali, nikada prije nismo bili u Concreteu. Ušavši na barku u luci Port De La Rapée, gdje se klub nalazi, na sivoj pariškoj večeri, krećući se van vanjskih područja događanja koja su sada nedovoljno suvišna, imamo svoje sumnje. To jest, sve dok ne dođemo do glavnog plesnog podija gdje postaje jasno zašto se party zove Samedidimanche (tj. Subota i nedjelja). Concrete je nedavno dobio 24-satnu dozvolu, a sada se subotnje večernje zabave održavaju sve do ponedjeljka u 2 ujutro. To objašnjava zašto je ekipa toliko umorna - ali nekako energična - svi su odjeveni u labavu odjeću u oblicima koji bi mogli biti ravno iz 90-ih godina (jedan mladi klaber s dreadlocksima čak "roka" Coogi džemper koji bi Biggie volio, iako u njega ne bi stao). Što se vibre tiče, Concrete daje osjećaj Club der Visionaere iz Berlina - i ne samo zato što smo uz rijeku, ili jer plutamo na njoj, već zato jer bez obzira što vratar ima tetovažu preko cijelog lica, svi su dobrodošli. Concrete je pravi "podrum, crveno svjetlo i osjećaj" tip mjesta. "Osjećam se kao kod kuće čim uđem", Avery nam kaže. "To je mjesto bez sranja: nema backstagea, nema VIPa...o tome se radi za mene, uvijek je bilo tako," smije se.

Kako Avery prilazi pultu, osjeti se gotovo opipljiv efekt na publiku, od trenutka kada ga pozdravljaju nekoliko fanova do plesnog podija koji postaje košnica kipućih tijela s prvih nekoliko traka. Toliko je vruće za pultom, da Avery odbacuje svoju plavu košulju koju je nosio preko svoje crne majice s kratkim rukavima i trapericama, pali cigaretu, i baca se na posao, non stop plešući dok se bavi publikom koja je pod groznicom. Njegov set koji je nemoguće otkriti Shazamom najbolje možemo opisati kao pumpajući, pogonski techno; kužimo nekoliko traka s njegovog albuma, njegov vlastiti 'Sensation', komad electra s efektom prženja neurona od Anthony Rothera naziva 'Omnitronic' i stroži robot funk 'Taiga' od JF Burma. Sve se gradi do apsolutno bijesnog finala uz 'Rote 1', prvog izdanja njegovog projekta s Casper Clarkom, BleeD promotorom koji je postao DJ/producent i prijateljem duže od desetljeća. "Nešto što ljudi možda ne znaju o Danu je sam opseg njegove radne etike," Clark nam je ranije to rekao tog tjedna. "Napravio je dovoljno glazbe za četiri albuma koje su on i Erol Alkan (Averyjev najbliži glazbeni prijatelj i šef etikete Phantasy) koje su morali izbrusiti za potrebe jednog. Bit ću iskren, volio bih da sam upola aktivan u studiju kao on, a nemam gaža ni blizu kao on!"

Radna etika Averya i Alkanov utjecaj su potvrde drugoj strani Averyeve osobnosti, koja postoji daleko od instant gužve DJ kabine. Njegov novi album neprekidnog soničnog majstorstva koji se sastoji od techna i nešto smirenijih trenutaka, ‘Song For Alpha’, bez sumnje potvrđuje da je Avery techno 'auter' (izraz koji datira u vrijeme francuskih New Wave filmova 50-ih i 60-ih s idejom da su filmski redatelji, a kasnije i glazbenici autori svojeg kreativnog izražavanja). Zato može nastupati kao headliner klubova i festivala s "prime-time" setovima vijugavog techna s jedne strane i producirati glazbu koja reflektira opseg utjecaja galaksijama udaljenih od techno "balona" s druge strane - od ‘shoegazing’, vanzemaljske buke Kevin Shieldovog My Bloody Valantine i psihodeličnih tvorevina Spacemana 3 do njegove novije fascinacije s industrijski brutalnim Factory Floorom i ambijentalnim synthevima Nine Inch Nails alumija Alessandra Cortinia. Avery je čvrsti dio britanske škole indie techna uz ljude poput Erola i Andrewa Weatherhalla (drugog kreativnog anđela na njegovom ramenu), fanovi alternativnog rocka koji rade plesnu glazbu. Svi imaju sličnu rutinu - uronjeni u studio kroz tjedan uz internacionane nastupe svakog vikenda.

S 32 godine, ali s izgledom 20-godišnjaka koji se nalaze u njegovoj publici, visoki, tinejdžersko-mršavi Avery DJ je 14 godina. Daleko je došao od Project Mayhema u Bournemouthu gdje je kao 18-godišnjak zagrijavao u baru na alternativnoj indie noći na kojoj su se vrtili post-punk favoriti poput Gang Of Four, Talking Heads, ESG i New Order uz rani electroclash poput Peaches i Miss Kittin. Tinejdžer opsjednut filmom (pogotovo radom Lyncha, Kubricka i Hitchcocka), kad mu glava nije bila zabijena u knjizi (Murakami, Copelanda, Woolf), mladi Avery radio je glazbu u svojoj spavaćoj sobi na jeftinim ritam mašinama, ili je putovao do Londona na gaže, otkako je s 11 godina sa svojim ocem prvi puta vidio Prodigy. I lokalno je bilo događanja, ali London koji je bio samo dva sata udaljen vlakom, mjesto je za indie klinca za kojeg DJ pretenzije jednostavno nisu postojale gdje će shvatiti da je puštanje ploča u javnosti bilo nešto u čemu je uživao. Toliko uživao, da je nedavno počeo svirati all night klupske setove, u kojima se, kao i u njegovoj trenutnoj emisiji na NTS-u, "atmosfera i zvuk grade iz temelja". "Moj najduži set bio je u brikstonškom Phonoxu od 2 popodne do ponoći u nedjelju. Volim mogućnost istraživanja ambient i drone glazbe - kao i elektroničke klupske glazbe i electronice - ali imati mogućnost podvući crtu između njih i pokazati ih, dolazi iz istog mjesta. Mislim da najbolji klubovi daju i dojam tišine; ne u smislu glasnoće, nego više prostora u kojem se možete "napustiti". To me vraća u moje dane warmup DJ-a - potrebno je strpljenje; publika i DJ si moraju međusobno vjerovati. Ideja strpljenja je jako važna u glazbi, vjerujem, jednako koliko i tišina. Moraš vjerovati, moraš obraćati pozornost....a to povjerenje, to strpljenje, je u tako malim količinama u širem svijetu."

"U današnjoj burnoj političkoj klimi nalazimo se u vrlo glasnom svijetu u kojem se možemo osjećati kao da nas zatvara, a uloga klubova je ponuditi utočište. Klubovi ne moraju biti otvoreno politička mjesta; Vjerujem da su sklonište od tame svijeta. Oni nude svjetlo u tom mraku. S time rečenim, u DJ setu se doslovno radi o slobodnoj razmjeni ideja. To je međunarodna zajednica ... Jebe mi se za trgovinske sporazume ili ekonomiji svega što se događa upravo sada, ali osjećam da ne možemo izgubiti pravo kretanja i razmjene ideja - inače se svijet prestaje kretati naprijed ", kaže odlučno, obično tihim glasom.

Tijekom naših razgovora Avery je vrlo pažljiv prema onome što kaže i kako to kaže, i doista je toliko tiho govorio da brinemo hoće li naš voice recorder uhvatiti njegove riječi. Od odjeće s kojom favorizira francuske etikete (voli jednostavnu, čistu estetiku) do njegovog teško čitljivog lica - sve upućuje na to da se radi o ozbiljnom čovjeku koji ništa ne radi na pola. To uključuje duboko razmatranje naših pitanja, uvijek u bolovima kako bi rekao samo pravu stvar. Kada bi igrao poker, vjerojatno bi bio jako dobar u tome, ali postoji i malo stidljivosti koju je teško prilagoditi sa živahnim plesačem koji se mrda pod gnijezdom šljunčanih plavih kovrča u DJ kabini.

"Održavanje redovnih sati u studiju tijekom tjedna pomaže mi u borbi protiv anksioznosti niske razine koja dolazi od DJ-anja, kad sam u srcu prilično sramežljiva, tiha osoba", objašnjava. "Ja sam u poziciji biti mirna osoba u glasnom poslu - znam da bi to moglo zvučati čudno, ali trebam tu razliku. Kao što je glasan moj život u klubovima, trebam mir u studiju, zbog čega sam baziran u konvertiranom kontejneru na Isle Of Dogs, a ne u prometnom dijelu grada ... Svakako sam to dobio u studiu, tu tišinu daleko od svega i mislim da se osjeti na novom albumu. "Drone Logic" [Averyjev debi] je imao nemirnu žurnost i, iako mi se i dalje jako sviđa, mogu čuti mladu verziju sebe. Na albumu su postojali tihi trenutci, ali sada mogu čuti da nisu u potpunosti realizirani. Noviji se rad više bavi ekstremima svjetla i taame. "

U klubu se Avery prvi put susreo s Erolom Alkanom, kada je uhvatio posljednjih nekoliko godina Trash večeri u The Endu, gdje je Erolov indie-electro ponedjeljak postavio jasan put za indie rockere kako bi prihvatili utjecaj više elektronički nastrojenih bendova poput Soulwaxa i LCD Soundsytema... Erol se sjeća kako se s njim upoznaje iza pozornice 2006. godine: "Odmah ste mogli reći: 'Da, ovaj tip zna što radi', kaže. "Dan je vrlo oprezan i artikuliran, a to je uvijek bio slučaj s njim. Mislim da se to filtrira kroz DJ-ing i njegovu produkciju. Uvijek sam osjećao da ima osjećaj svrhe; neka hitnost se osjećala, iako je posve ležeran. Vrlo je usredotočen. Vidio sam to kod mojeg DJ-anja s njim i s vremenom ga potpisao na svoju etiketu."

Trash je, naravno, doveo Averyja u Bugged Out !, gdje je Erol također bio rezident, a na kraju je debitirao u fabricu 2006. godine, s tek 21 godinom. Do tada je već radio u Pure Groove Records (gdje je upoznao Ghost Culture i Kelly Lee Owens), ali kada je se 2011. godine zatvorio, odlučio je postati umjetnik. "Bio je to skok vjere, ali bio sam uvjeren da sam konačno uspio ostvariti neke od zvukova u mojoj glavi. Počeo sam provoditi bezbroj sati u raznim studijima diljem Londona, svaki dan u tjednu, posuđivati opremu gdje god sam mogao. Svaka je sesija djelovala je kao eksperiment, putovanje u nepoznato; ali uzbuđenje oko otkrića nečeg novog bilo je potpuno ovisno. Ponovnim povezivanjem s nekim starim prijateljima završio sam radeći u Weatherhallovom Bunker studiu i imao sam priliku osobno predati CD svoga rada svakih nekoliko tjedana. "Tada se sve počelo događati: Weatherall je prozvao "lijepog mladića koji radi u mojem studiju "dobavljačem" strojnog funka bez ikakvih trikova najvišeg reda" u Time Outovom 'DJ Stars od 2012' featureu, a prilično nepoznat Dan je upitan da napravi 'Fabriclive 66' miks kompilaciju. "Riskirali su sa mnom, što su radili od početka. To je mjesto na koje se uvijek rado vraćam zbog tog razloga."

Fabric je velika stvar u Averyevom profesionalnom životu, od njegove rane prvobitne rezidencije ali kao i mjesto gdje je počeo održavati svoje Divided Love događaje DJ Nobu, drugi član alternativnog techno firmamenta (japanska divizija), trebao je gostovati u listopadu 2016., samo da bi vidio kako klub gubi licencu. Gaža je konačno u kratkom vremenu ipak održana u Phonoxu u nedjelju, na kojoj su istraženi vanjski svjetovi psihodeličnog techna dok su učvršćivali svoj novi glazbeni savez. Avery ima dosta vremena za tipove poput Nobua, Dr. Rubinsteina iz Berlina / Tel Aviva, Courtesy of Denmark (s kojim je upravo obišao Istočnu Aziju), Inge Mauer, HAAi i Powderom iz Japana, od kojih su svi predstavnici sve većeg broja umjetnika plesne glazbe koji su svoje ime stvorili kao DJ-evi prije svega. "Ne mislim da je istina da trebate imati ploču trenutno [kako bi kao DJ uspjeli]", kaže on. "Jedna dobra stvar o tome kako smo međusobno povezani sada jest da riječ dobra riječ o izvođaču putuje. Deset godina unatrag bilo je puno ljudi koji su radili samo zato što su imali ploču vani i to je se osjetilo. Bilo je to nešto cinično i bez strasti. Ovi DJ-evi koje sam upravo spomenuo žive i dišu glazbu. Njihov rast može biti samo biti zdrav za scenu."

Jasno je ipak, da je Averyevo 'auteur' srce trenutno u studiju ovih dana. Zato si je namjerno uzeo vremena za 'Song For Alpha' koji sadrži trenutke čiste razveseljenosti na plesnom podiju - poput prikladno nazvane trake 'Sensation' sa zujećim basom i oštrim kickom, ili ironično-nazvanom 'Diminuendo' (što znači 'smanjenje glasnoće' na talijanskom) što dokazuje da još uvijek zna što radi sa svojim semplovima i basevima. No svako malo nađe se neka ‘Citizen // Nowhere’, koja je bila "zadnja traka s albuma koju je trebao završiti." "Jednostavno se radi o padu i puno nasjeckanog white noisea. Znao sam da se morala pojaviti usred albuma i davala mi je osjećaj kao da se radi o posljednjem djeliću slagalice." Nešto kao glitchy, leftfield hip hop, nešto što vuče na Four Tet ili Aphex Twina. Avery se slaže: "Pa razmišljao sam nazvati album 'Aphex, Eno and Eccies'. Prošla je sekunda prije nego se nasmijao, njegove plave kovrče zaštitnog znaka poskočile su, dopuštajući si da se smije, samo na trenutak.

‘Song For Alpha’ izlazi 6. aprila 6 na Phantasy Sound

Next »
Loading...
Loading...