Search Menu
Home Novosti Menu
Tech

Deset najskupljih gramofona na svijetu

San svakog audiofila

  • Mixmag Adria I Unsplash (James Sutton)
  • 16 April 2016

Vidjeli smo dosta različitih gramofona u proteklih nekoliko godina, od onih koji su pružili odlične performanse s obzirom na cijenu, do onih skupocjenih koje su mnogi poželjeli imati u svojoj kolekciji.

Postoji svijet skupocjenih gramofona u koji ne zalazimo previše zbog činjenice da su većini od nas daleko izvan dosega. No, unatoč tome, nitko nam ne brani da sanjarimo, stoga vam donosimo pregled nekih od najskupljih gramofona ikad napravljenih.

TechDAS Air Force One

oko 94 301 €

Air (zrak) po imenu, air po prirodi. Koliko pultova kojima zrak podržava pladanj, ili koji postižu izolaciju preko zračne suspenzije poznajete? No tu nije kraj, srećom za one koji su vlasnici iskrivljenih ploča, Techdas može izravnati ploču, što će omogućiti lakšu reprodukciju.


Clearaudio Statement v2

oko 116 305 €

Statement v2 je izrađen od neprobojnog drva smještenog između aluminijskih ploča. Može smjestiti do četiri ručice, uključujući i Statement TT1 v2 tangencijalnu ručicu. Za razliku od Techdasa kojem zrak drži pladanj, Clearaudio je magnetiziran.


J.C. Verdier La Platine Magnum

oko 119 448 €

La Platine je ogroman, ima pladanj od 50 cm i teži 400kg zahvaljujući bazi izrađenoj od granita.


Rossner & Sohn MOTT

oko 132 022 €

MOTT ili Mother of TurnTable teži 325 kilograma. Postoje razne specifikacije dostupne za ovaj njemački gramofon, ali top-end modeli dolaze s automatskom pneumatskom prilagodbom i zračnim ležajem. Da bi se napravi jedan ovaj gramofon potrebno je šest mjeseci.


OneDof One Degree

oko 132 022 €

One Degree dizajnirao je inženjer NASA-e Aleks Bakman i tvrdi da eliminira sve rezonancije zahvaljujući tekućoj suspenziji. Naravno da su korišteni 'aerospace' metali. Dolazi s pladnjem od 24-karatnog zlata i teži 23 kilograma.


Basis Audio Work of Art

oko 132 022 €

Opisan kao 'počast znanosti i umjetnosti vinil reprodukcije glazbe", ovaj Basis Audio gramofon koristi vakuumski sustav kako bi držao ploču na pladnju, tvrde kako izgrebane ploče može vratiti u prvotno stanje.


Transrotor Artus

oko 132 022 €

Ovaj gramofon koristi 'Cardanic suspenziju' koja omogućava da se ploča okreće oko jedne osi. Izrađen je od čvrstog aluminija i akrila, također ima beskontaktni pogon magnetskog polja i uravnoteženu ručicu. Teži 250 kilograma.

Audio Consulting R-evolution Meteor

oko 163 456 €

Gramofon na baterije napravljen je od jednog cijelog stabla. I to ne bilo kojeg, u pitanju je stablo koje se suši najmanje 20 godina. Zatim se na njemu radi dva tjedna kako bi površina izgledala baš kako su zamislili. Tu su dva postolja dizajnirana kako bi se izbjegle bilo kakve vibracije, a može imati dvije ručice. Pladanj čak možete obojiti u Ferrari crvenu boju.


Goldmund Reference II

oko 207 463 €

Reference II ograničen je na samo 25 modela, dolazi s pladnjem koji teži 20 kilograma i limenom zaštitom od 15 kilograma. Ima mnoštvo fantastičnih dodataka kao što je pojas od tekućeg dušika za ispravljanje, ali u cijenu nije uračunata ručica.


AV Designhaus Derenville VPM 2010-1

oko 578 382 €

Mislimo da bi Derenville VPM 2010-1 možda mogao biti najskuplji gramofon ikad napravljen. Za ovaj novac biste očekivali mnogo toga i bili biste u pravu.

VPM 2010-1 ima dva frekvencijski kontrolirana motora na remen, čvrsto Corian postolje od 60 kilograma. Također dolazi sa zračnom suspenzijom, ima lasersko mjerenje kuteva i integriranu digitalnu skalu. Tu je i HD kamera i zaslon za provjeru, kao i daljinski upravljač za zaslon na dodir.

[Izvor: WhatHiFi]

Loading...
Loading...