Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Deset traka prije 2005. koje su izumile tech-house

Podivljajmo!

  • Mixmag Adria
  • 8 October 2017

Nije pretjerivanje ako kažemo da je tech-house najpodijeljeniji žanr u cijeloj povijesti dance glazbe. Ne samo da je često sporan, na način da ga ljudi ili vole ili ne vole, nego je ova lista potegnula u Mixmag redakciji žustru raspravu oko toga što jest, a što nije tech-house.

Kao što je slučaj sa svim glazbenim žanrovima, tech-house je imao jedinstven razvoj. On više nije samo podžanr onog što je nekoć bilo poznato kao združivanje techna i housea, već je postao zvijer sama za sebe, sa svojim vlastitim podžanrovima. Naughty tech-house, Euro tech-house, deep tech-house - sve ove etikete sadrže svoje artiste, zvukove i partyje koji spadaju pod to ime. Mogli smo to očekivati. Nathan Coles, Terry Francis i Eddie Richards, osnivači kultne klupske noći Wiggle, skovali su izraz iz dva široka žanra kako bi kreirali Optimus Prime level dobre glazbe. House s težim bas linijama i bubnjevima i melodičniji techno s glađim grooveom.

To je naša polazišna točka. Ali, kao što smo ranije spomenuli evolucija tech-housea i njegovim raznolikih puteva mora biti istražena kako bismo naslikali cijelu sliku gdje smo 2017. Od šaljivih dječaka na We Are FSTVL-u do europske buržoazije s koktelima u ruci uz zalazak sunca, svi uživaju, ali tko ga je izumio?

'Blue Wig'

Terry Francis & Giddy Jackson

Ne bi bilo normalno da ne uključimo traku Terrya Francisa & Giddy Jacksona na Wiggle Records, pa je ovo lagan početak. Izdana 1999., a sadrži sve elemente modernog tech-house bangera. Jednostavan, repetitivan loop, spuštena i odbijajuća bass linija, bpm i polagano dodavanje raznih drum elemenata. Ima čak i vokal koji šapuće u pozadini, element koji favoriziraju producenti više trippy varijacije tech-housea.

'Loop' (Fuse mix)

LFO vs Fuse

Rave orgulje su apsolutna tech-house navlakuša. Znate zvuk; vjerojatno ga je popularnim učinio Robin S sa 'Show Me Love' ranih 90-ih, a ponovno su ga vratili Bicep i Waze & Odyssey ranih 2010-ih. To je soundtrack mnogih warehouse partyja, kao i svjetlucavih klubova. No, 1995, LFO i Fuse su ga iskoristili da obogate inače prilično zlovoljnu melodiju. Stabovi rave orgulja čine ovu traku i stavljaju je među Detroit techno trake koje su joj bile inspiracija.

'Body Language'

Booka Shade

Da, svjesni smo da smo u naslovu napisali 'prije 2005', ali ova je traka izdana 2005, a njezin utjecaj na tech-house je ogroman. Od glavnog rifa koji je iskoristiv i za nogometne navijače do upornih bubnjeva, Body Language će kasnije utjecati na svjetlucavi tech-house za toplo vrijeme, po kojemu su Solomun i Kölsch postali poznati. Prilično je dubby, ali i trippy i čeka da vas odnese na flooru.

'Get House'

Calisto

Master klasa u ogoljenom bangeru za plesni podij. 'Get House' od Calista iz 1995 ue savršen primjer OG tech-housea. Bubnjajući bass, preskačući bubnjevi, repetitivni vokal i dubby valovi syntha prolijeću pored i kreiraju tripoznu i plesnu atmosferu. A kada acid linija upadne, što je normalna pojava u starijim tech-house trakama, jednostavno postaje perfekfcija.

'I Never Thought'

Musk Men

Ovdje ullazimo u deep tech teritorij, 'I Never Thought' od Musk Mena bila je uzdanica Wiggle večeri. Daleko je najviše chill od svih ovih traka i jedina s produljenom vokalnom sekcijom Sade sempla. Kako je izumila, oblikovala tech-house? Pokazala je da žanr može podnijeti i soulful smjer, a još uvijek zadržati energiju za špicu na plesnom podiju.

'Percolator'

Cajmere

Vraćamo se skroz natrag u 1993 s ovim apsolutnim draguljem koji je odigrao možda najveću ulogu u uzdizanju naughty tech-housea tamo gdje se danas nalazi. Dok je original definitivno odličan, remiksevi klasika od Cajmere su uistinu bomboni. Ističe se Riva Starrov iz 2010, no Jamie Jones je spario vokal s unaprijeđenom bas linijom koja zaslužuje da ju se kazni koliko je zločesta i kako je započela naš omiljeni podžanr tech-housea. Zato da, dok original možda i nije striktno tech-house, nema sumnje u njegovo porijeklo u stvaranju ovog popularnog podžanra.

'Gobstopper'

Housey Doingz

Još jedna iz Wiggle, sa sredine 90-ih. Počinje lagano rubnim electrom prije nego što spusti taj ritam koji svi znamo i volimo. To je bila briljantna stvar s tim ranim trakama, nisu se bojali eksperimentirati, kao što je to i s 'Gobstopper', koji unosi i jezovite padove, grleni vokal te sve podvlači s bas linijom koja nikada ne razočara.

'Chic-O-Laa' (H Foundation remix)

Silicone Soul

Rubna funky house traka izdana na prijelazu milenija, remiks H Foundationa, Silicone Soula bio je korak naprijed ka premošćivanju organskih instrumenata s više metalik zvukopisima, no zadržavajući taj funky osjećaj. Velik je bio i u tim izgradnjama trake koje definiraju svaki drop koji možete čuti u tech-house klubu danas.

'Tech House'

Mr.C

Album Mr.C-a iz 2002, imao je razne elemente rane tech-house odličnosti, no traka o kojoj govorimo doslovno se zove ‘Tech House’. Kao vlasnika kultnog kluba The End, tech-house raja i jednog od pokretača žanra, nismo mogli izostaviti ovu ljepotu, koja je na tragu i trancea te nagovještava taj eurocentrični zvuk koji ćemo iskusiti u kasnim 00-im.

'Funky Daddy'

Luciano & Quenum

Možda kontroverzna inkluzija, ali Luciano i njegov Cadenza label su powerhouse u tech-house igri danas te zaslužuju biti priznati za primarne ritmove od kojih su napravili karakteristične trake žanra. ‘Funk Daddy’ je bio prvom ikad izdanju Cadenze te odredio i zvuk labela. Traka luta house swingom, zapakiran s techno blipovima i blopovima. Nama zvuči kao tech-house.

Load the next article...
Loading...
Loading...