Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

DJ Ogi: "Jednostavno volim puštati za ekipu, to je prvi i glavni razlog moj motivacije!"

Razgovor s riječkim pionirom elektroničke glazbe

  • Mixmag Adria
  • 31 March 2019

DJ Ogi je dugogodišnji DJ, live artist i producent, pionir riječke elektroničke scene, ali i jedan od pionira elektroničke glazbe u Hrvatskoj općenito.

Jedno od njegovoih najpoznatijih dijela je 'Ruzina' hard techno izdanje iz 2005. koje je nedavno "oživljeno" zahvaljući zvijezdama poput Amelie Lens koje su ju ponovno počele vrtiti u svojim setovima.

Ogi je i glavno ime iza projekta Energetica o kojem smo također popričali u ovom intervjuu, a glavni povod ovog razgovora je reizdanje 'Ruzina' na Technodrome Recordsu i njegova mini turneja po SAD-u i Kanadi koja upravo traje.

U nastavku pročitajte intervju i poslušajte reizdanje 'Ruzina' uz remikseve i još dvije trake - 'Korozija' i 'Djef'.

Razgovarao Tomislav Brusač

m: Pozdrav Ogi, ti si bez sumnje jedan od pionira riječke ali hrvatske techno scene. Kad si točno počeo i što te motiviralo tada, a što te motivira danas nakon više od dvadeset godina u technu?

Ogi: Pozdrav svim čitateljima portala Mixmag Adria!

Svoju DJ karijeru sam započeo 1994. godine kada sam dobio posao u Clubu 82 u Staroj Novalji na otoku Pagu. Osim što sam bio rezident DJ, u klubu sam iste godine napravio i prvi „Rave“ party na otoku Pagu. Tada sam na veliko konzumirao tadašnji Techno, Hard Core, Hard Trance, te sam uspio nagovoriti vlasnicu kluba da napravimo i „Rave“ party. Motiv je kao i danas bio isti. Jednostavno volim puštati za ekipu, to je prvi i glavni razlog moj motivacije!

m: Pokrenuo si i Energeticu, večer koju i danas vodiš. Ispričaj nam više o tome i kako biraš DJ-eve koji će nastupiti s tobom.

Ogi: Energeticu smo DJ Rene i ja pokrenuli 1995. godine. Prve partijane smo radili u spomenutome Clubu 82 u Staroj Novalji. Krajem 90tih godina održali smo partije u Riječkoj i Pulskoj regiji. Rene je u tome periodu i odustao od DJinga i organizacije, a ja sam nastavio svoju techno borbu na Kvarneru. Nakon našeg uspješnog ljetnog partyja Exotica održanog u Moščeničkoj Dragi, techno ulazi na velika vrata u našem kraju, te u Mileniju dobivam rezidencije u klubovima Fun Academy, Colloseum, Stereo Dvorana, Tesla te klubu Crkva na koji sam jako ponosan!

Danas klubske večeri održavam u klubu Crkva. Program biram po svojem glazbenom izričaju. Želim publici pružiti zabavu i dobar techno što je primarni cilj mojih evenata.

m: Kad si krenuo s produkcijom glazbe, i koje je tvoje prvo izdanje, ili bar prvo značajnije izdanje koje bismo trebali poslušati?

Ogi: Svoj prvi solo uradak imao sam na njemačkoj etiketi Giant and Dwarf 2004. godine. Do danas sam izdao 78 vinila, te je teško je izdvojiti neku „punch“ traku toga doba, no trake koje su me obilježile su svakako Ruzina, Sirovina, Antigen, Ne Jedi Zivotinje, Adriatic, Kaotik, Mina Urana, koje su izašle na etiketama kao što su Planet Rhythm, Submssions, Compressed, te su neke od tih skladbi izašle i na cd kompilacijama Mayday, Explicit music by Kevin Sounderson, a traku Kaotik je legendarni Aphex Twin uvrstio u svoj Video Megamix za 2009. godinu.

m: 2005. si izdao i popularno izdanje 'Ruzina' koje su nedavno u svojim setovima oživjela trenutno najistaknutija imena na svjetskoj elektroničkoj sceni poput Amelie Lens, Pan Pot i Obscure Sytsem. Traka je zasvirala i u nezaobilaznom domu techna Berghainu, a uskoro izlazi i reizdanje na Technodrome etiketi. Kakav je osjećaj kada se već priznatni hit ponovno pojavi u setovima i što planiraš i očekuješ od novog izdanja?

Ogi: Ruzina je od samog izlaska već bila zapažena kod publike i DJ-eva ali se njezin najveći „hype“ dogodio zadnje četiri godine kad se i počeo vraćati „stariji“ techno zvuk na svjetske floorove. Zaslugu za njezino ponovno rođenje imaju svakako SHDW & Obscure System, te Amelie Lens koji je i dan danas sviraju. Logično je bilo da Ruzinu ponovno izdam, te sam se odlučio da je uvrsim na EP sa njezinom „rework“ verzijom i još dvije trake koje će se naći na vinilu pod mojom etiketom Technodrome Records.

m: Kao DJ i live act nastupao si diljem svijeta, a nas zanima koji ti je party u inozemstvu ostao u dobrom ili posebnom sjećanju?

Ogi: Uvijek se rado sjetim Citadele u Brnu radi posebnog vibea kojeg Češka publika ima. Bio je to pravi, istinski Rave! Svakako su mi u sjećanju ostale i gaže na Love Paradeu, Dance Walleyu u Amsterdamu, te klupskim gigovima u Sao Paolu, Los Angelesu, Kiewu, Lleidi itd.

m: Po tvojem mišljenju, koji je trenutno najznačajniji techno umjetnik iz regije?

Ogi: Ima ih više ali bi svakako izdvojio par imena iz naše regije, a to su Umek, Petar Dundov, Veztax, Insolate, Lag te po meni najbolji DJ tehničar regije Marko Nastić.

m: Jesi li ikad „zastranio“ od svojeg žestokog i mračnog zvuka i probao nešto drugačije?

Ogi: Prije 8 godina kada je ekonomska kriza bila na vrhuncu počeo sam eksperimenitrati i s drugim, „mekšim“ stilovima u elektronskoj glazbi, te sam radio trake pod pseudonimima Lorino, stislki baziran na mračnom minimalnom zvuku te Getic moj „svijetliji“ projekt. Istog kreativnog perioda sam zajedno s dvoje glazbenika iz hrvatskog metal svijeta oformio „Dark Force“ jedan od najmračnijih elektronskih bendova na Balkanu.

m: Ako bi mogao odvojiti jednu traku s kojom možeš predočiti svoj stil techa, koja bi to traka bila i zašto?

Ogi: 'Brave Beat' jer ima mračnu atmosferu, jaku energičnu bas liniju i da se lako miksati ako se voliš i znaš igrati za mixerom.

m: Pripremaš i malu turneju po Americi i Kanadi. Kako je došlo do turneje i gdje ćeš sve nastupati?

Ogi: Prije 2 godine sam prvi put svirao u Sjevernoj Americi, točnije u Hoolywoodu za promotore iza Los Angelesa Stealth koji su me odlučili ponovno zvati na svoj event krajem ožujka ove godine. Kako je LA gig bio siguran, promocija Bishoop iz Kanade me je bukirala isti tjedan za svoje evente u Otaawi i Torontu.

m: Gdje te najprije možemo čuti u regiji i imaš li neke planove za ljetne nastupe?

Ogi: Na našem najvećem riječkom događaju, Student Day Festivalu u Rijeci u svibnju, te na regionalnim festivalima BeatPoint na Krku, Cessara kod Lovrana, te u srpnju na EnergeticaOpenAir u Torpedu u Rijeci.

Load the next article
Loading...
Loading...