Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

DJ pod krinkom: Ako se ozbiljno želiš baviti DJ-ingom, ništa te neće spriječiti u tome

Tajni DJ priča kako ustrajnost kroz loša vremena čini umjetnika

  • Mixmag Adria
  • 7 April 2019

Dragi tko god da jesi. Bližim se 40-oj i moji bukinzi polako blijede. Zarobljen sam u žanru koji umire, a kad pokušam puštati različite stvari za ekipu na nekoj od takvih večeri, dobijem loš feedback. Osjećam se prilično loše, ne prepoznajem više nikoga u klubovima i gotovo sam spreman "pronaći pravi posao". Imaš li kakav savjet prije nego objesim slušalice? Je li moguće ponovno se otkriti? C, Manchester

Ovo je veći problem od samog žanra. Govorimo o drugim šansama ovdje (iako uvijek kažem svakome tko se zabije u neki trend, da će s njim i propasti…) Mnogo stvari može učiniti da se osjećate kao da se približavate godinama sumraka. Za mene, jedna od stvari koje sam primijetio jest izoliranost nakon mnogih godina podrške prijatelja. Nakon nekog vremena tvoja publika te može napustiti, pogotovo ako ih ne njeguješ. Možeš završiti vrlo daleko, figurativno, fizički i emocionalno.

Trebala bi postojati lijepa duga njemačka riječ koja opisuje situaciju kada su vaši prijatelji ili suviše stari ili previše iscrpljeni da bi došli na tvoje nastupe. Društvene mreže ne pomažu; odjednom više ne komunicirate sve lijepo i osobno (i na ovu temu, evo savjet: ako nastupate u Moskvi, Parizu ili Aucklandu ... zašto slati pozive svima u vašem rodnom gradu? Mislite li da ćemo svi otići kupiti avionsku kartu?) Ako se i sami prestanete brinuti o osobnom kontaktu, zašto bi se netko brinuo za uzvrat? Prije nego što možeš reći "premotaj!", ostaješ sam, a zabava prestaje biti zabava kada si solo. Mreže podrške su od vitalnog značaja.

Ponovno otkrivanje sebe kao DJ-a može izgledati kao nešto što trebaš smanjiti do jednog jedinstvenog problema. Uobičajeno je to povezati s promjenom žanra: "Kad bih samo promijenio glazbu koju sviram, sve bi bilo u redu". Postoje i veliki primjeri umjetnika koji su uspješno napravili tu tranziciju. Skream je napravio ogroman potez od dubstep poster-dječaka do house i disco DJ-a. Simon Bird je postao Simon Neale koji je postao Dave Spoon koji je sada Shadowchild (pa čak i sada Avec). Dečki iza super-cool techno projekta Spektre bili su hard house producenti i funky house DJ-evi. Skrillex je bio u EMO bendu. Jedan od Solarda je radio dubstep, jedan od Camelphata je napravio trance bangere. DJ EZ - nekada neizbrisivo povezan s određenim žanrom - upravo je pokrenuo pseudonim za house i techno (Elvin Zedo). Temeljeći svoju karijeru na objavljivanju izdanja, mnogo je lakše skliznuti. Možete usput odbaciti nekoliko starih obožavatelja, ali to će ionako učiniti vrijeme. Postoji više svjetova koje treba osvojiti.

Ali ne radi se samo o tome da staviš sva jaja u "trance košaru" ili "sjediš" okolo na dubstepu predugo što može donijeti užas koji opisuješ. Druge šanse znače testiranje i za samog sebe. Jesi li borac ili prolaznik? Jer, newsflash! Svaki posao postaje težak i ima potencijal presušivanja. Biti DJ nikada neće biti zajebancija ili nešto što je jednostavno. Na kraju duge ne postoji nikakvo blaženstvo, samo više posla. I svi vrhunski umjetnici također prolaze kroz ova pitanja. Možda izgledaju spokojno kao labudovi, ali zapravo se tresu od straha.

Ono što ti se predstavlja je jednostavan izbor: Jesi li ozbiljan? Jer, dok ne budeš spreman imati ništa osim motivacije da se nešto dogodi, nisi spreman za igru. Ponovno otkrivanje sebe nije znak pogreške; to je neizbježnost. Ovaj život se ne razlikuje od braka. Očekujući da će to biti sunčeko i sreća cijelo vrijeme, a zatim prekinuti u trenutku kada nešto pođe po zlu, to je recept za katastrofu (i prilično skup razvod).

Oprostite mi ako ovo zvuči kao "tough love", ali iskreno govoreći, samo si jak kao posljednja tri ili četiri puta kada si sve morao upakirati i pritisnuti "reset". Druge su šanse lijepa stvar; prilika. Vidjet ćeš tko si uistinu. Znate kako znam da sam DJ - osim anksioznih snova povezanih s DJ-ingom? Znam s osjećajem dubokog uvjerenja da sam DJ jer sam nekoliko puta došao do dna i nisam odustao. Odlučio sam imati doslovno ništa - i nastaviti. Bilo je vrlo, vrlo teško. Ali to me očeličilo. Dalo mi je oklop protiv zavisti i mržnje. Dalo mi je uvjerenje i povjerenje. Natjeralo me da shvatim tu stvar vrlo ozbiljno.

Razgovarali smo mnogo puta na ovim stranicama o razumijevanju vrijednosti onoga što radite i tko ste. To možete uistinu razumjeti tek kada dotaknete dno i probijete se na površinu ponovno. Mijenjati ono što puštaš zadnje je na listi. Dostići svjetlo na kraju tunela znači mijenjanje svega. Moraš učiniti sve što je potrebno da se ponovno oživiš. Mogao bih ti dati popis, ali doista se svodi na nešto stvarno jednostavno; odluka čvrsta kao dijamant i precizna kao laser. Zapitaj se ovo: jesam li ja DJ? Ako je odgovor "da", ništa te nikada neće zaustaviti. Ništa.

Next Page
Loading...
Loading...