Search Menu
Home Latest News Menu
Blog

DJ pod krinkom o problemu razvaljenosti prilikom nastupa

Misteriozni DJ će od sada svakog mjeseca odgovarati na vaša pitanja

  • Mixmag Adria
  • 4 August 2018

"Teško mi je nastupati kao DJ ako nisam bar malo high ili pijan. Počelo je kao trema, a sada je već ritual. Kako se mogu riješiti toga?"
- A, Ibiza

Hvala na ovome. Veoma hrabro od tebe. Također je i prikladno i nešto je što me mori već dugo vremena.

Osjećaš nešto što je stvar navike jednako kao i emocija. Ja sam to sve već prošao. To je Pavlovlijev efekt, začarani krug gdje tijelo i um prepoznaju specifičnu situaciju i odmah traže supstance ne bi li ju zaliječili. Počinje iz emocionalne potrebe, zapravo stanje panike je najbolji način za opisat takvu tremu, a dobar fiks za takvo stanje je depresiv, pogotovo alkohol.

Zatim, kada otkriješ da si nervozan svaki put kada se približiš DJ pultu, osjetiš i potrebu da se 'liječiš' svaki put. Što samo po sebi jača naviku/potrebu. Ovo je inače poznato kao 'asocijativno učenje'. Ako imaš ovaj problem samo u toj jednoj situaciji onda to i nije toliko loše. Gledaj na pozitivne strane ako ništa.

Pokažite mi DJ-a (ili bilo koga tko radi na svijetlima pozornice) koji tvrdi kako nikad nije nervozan prije nastupa i ja ću vam pokazati lažljivca.U mom svijesnom dijelu mozga mislio sam da mi je sve postalo uobičajeno. Nisam se 'osjećao' nervoznim nimalo. Ali ako je tako, zašto mnoram poći 3 puta na WC prije nastupa? Zašto imam anksiozne snove o tome da mi oprema ne radi? Vidio sam DJ-eve koji su najnježnije osobe koje sam upoznao, a prije nastupa pretvaraju se u neurotične luđake. Vidio sam i više nego dovoljno velikih imena hladnog lica, koji netom prije nastupa povraćaju. A to su iskusni veterani. Osobno poznajem jednog DJ-a koji ne može prići pozornici bez šake Valiuma, a da znate tek koja je ironija to kada znate njegovo scensko ime odvalili bi.

Pogledajmo zato rješenja. U današnjem polariziranom društvu stvari su i/ili crne i bijele, a za neke ljude jedino je rješenje potpuna prohibicija. To je najteža metoda i osobno bi preporučio malo ležerniji pristup. Radi se o redukciji, smanjivanju. Zovem taj proces 'ostvariva zla'. Nema ništa loše u malo opuštanja, stvar je u tome da treba znati granice i da treba znati kada moraš prestati s time. Najgora zamka je kada se postaviš sam 'In-the-zone' i onda se nesmotreno sastaviš sa zemljom dok sviraš. Bog dragi zna da sam to radio. Ne osjećaš ništa dok te 'pere' endorfin u kabini, ali izbijanje iz cipela ostavlja traga na tvom radu, a nakon nastupa udari te kao vreća cigla. Dok te adrenalin drži osjećaš se kao superman... Bar na par trenutaka. Ako 'problem' leži u tome da ti treba nešto samo da te 'gurne' da počneš ploviti to i nije velik problem i lako se riješi, ali to je puno drukčije od toga da imaš potrebu plovit noću bez kompasa i kormila. To je budalaština.

Problem s time kada si razvaljen i nastupaš je u tome što smatraš da si najbolji ikad, ali ako nisi pažljiv rijetko tko će se s tobom složiti u publici. Stvar je u tome što 90% preformansa leži u samopouzdanju, pa ako ti treba malo 'tekuće' hrabrosti zašto ne? Ono što si moraš vrlo jasno i glasno reći je da kada započneš set, do kraja nastupa samo voda smije biti na stolu. Kada završiš zabavi se, zašto ne, pa zaslužio si. Ono što sam ja shvatio je da kada završiš set si toliko 'high' na vlastitim tjelesnim 'dizalicama' da ti ne treba neka supstanca da te podigne, bar ne dok te drži prirodni high. Kada to popusti , e to je priča sama za sebe.

Možda shvatiš, kao što sam ja, kada odradiš trijezan set i znaš kako to napraviti kako ti nedostaje ono nešto, neka umjetna hrabrost da te starta. Možda ti i pomogne kad se zapitaš: 'Jesam li ja dobar DJ jedino kada u sebi imam koju crtu ili alkohol?'pa onda iz inata prekineš s takvim navikama. Najvažnije je da se okružiš ljudima kojima je iskreno stalo do tebe, kojima je tvoje dobrostanje u interesu i koji će ti pomoći sa svime što ova industrija nosi sa sobom. (osobno moja grupa za podršku rijetko prelazi nešto lokalne gamadi i par imaginarnih prijatelja s interneta, ali znate kako kažu 'Radi kako ti kažem, ne kako ja radim'.

Dugoročno problem nije toliko u tome što radiš ranije tokom večeri i prije nastupa, najgore je kada oštetiš onaj 'off' prekidač pa kasnije ne radi. Nisam ni znao da ja imam 'off' prekidač dok ga nisam pronašao. Tebe osobno molim da pronađeš svog.

Load the next article
Loading...
Loading...