Search Show Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

DJ Zinc: "Volim tehnologiju, no pitam se jesmo li putem nešto izgubili"

Cijenjeni DJ o važnosti zajednice

  • Mixmag Adria
  • 10 October 2017

Otprilike kada sam napustio školu, kad sam imao 16, zaljubio sam se u glazbu. Kada sam čuo acid house i rane rave stvari, bio sam potpuno navučen. Odrastanje u Londonu značilo je slušati pirate, i taj je svijet bio nešto čega sam htio biti dio. Tada ste našu glazbu mogli čuti jedino na piratskim radio postajama, na partyjima, u frendovoj sobi i u record shopovima. Tamo sam provodio svo slobodno vrijeme (i radio u jednom nekoliko godina) i osjećaj zajednice bio je odličan. O puno se toga raspravljalo o nestanku glazbenih dućana i praznini koju su ostavili, a isto mogu reći i za ekipu tape packova: mi nismo koristili Shazam kako bismo pronašli traku potom na YouTubeu ili na SoundCloudu, slušali smo tape packove ako pirati nisu radili te često potom odlazili ojevati bas linije zbunjenom osoblju u dućanu, mjesecima dok traka ne bi izašla. Volim jako puno stvari u činjenici kako nas tehnologija gura naprijed (uključujući i to da više ne moram pjevati bas linije), no zbilja se pitam jesmo li tim putem nešto izgubili.

Jedan aspekt jungle i drum'n'bass zajednice koji sam vidio da se drastično mijenja je sada legendarni Music House. Music House u Hollowayu je prije služio reggae sceni, snimajući ekskluzivne trake za DJ-eve, no za jungle DJ-eve nije toliko bilo bitno vrtiti trake s našim imenima, koliko je bilo snimanje ekskluzivnih i novih traka za svirku. U vremenim a vinila, ako si napravio traku, morao bi čekati nekoliko tjedana kako bi dobio odštampane test vinile, pa smo dub plate trake odmah mogli vrtiti u klubu i provjeriti kako zvuče prije nego ih odštampamo na vinilu.

Jednom kad sam se etablirao u jungle i d'n'b sceni, oko 1995, počeo sam ozbiljno snimati dub plateove. Kad sam DJ-ao svakog tjedna, i provodio dane u studiju, trebao sam nove ploče i hrpu svojih koje sam snimao. Tako sam proveo većinu svakog dana u tjednu tijekom pet godina sjedeći u Music House, čekajući svoj red na snimanje dub plateova.

Next Page »
Loading...
Loading...