Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Dubrovnik Music Wave festival kao primjer amaterizma na skupoj lokaciji

Fijasko u Rezervatu prirode

  • Mixmag Adria
  • 16 October 2017

Dubrovnik je grad s puno epiteta, cijeli svijet zna za njegovu ljepotu, a time je i grad u kojem mnogi vide priliku za zaradu i/ili ga vide kao poligon za nove ideje, koje bi u konačnici opet trebale donijeti, što drugo, nego novac.

Za prepoznati tu činjenicu, da se u Dubrovniku može zaraditi, ne treba biti ni sposoban a niti pametan, to ionako svi znaju, no provesti ideju u praksu, uz novac treba imati i barem malo znanja, iskustva, a i pameti. Potvrđuje to posljednji pokušaj organiziranja festivala u postsezoni, festivala koji objedinjuje ne samo elektronsku, već i nekoliko drugih žanrova glazbe.

Dobra ideja, produžiti sezonu. Dobra ideja je možda i različiti žanrovi glazbe, no tu priča o dobrome staje. Naime, osim izuzetno slabe posjećenosti, što nas i nije previše iznenadilo, s obzirom na obujam i način promocije te s obzirom na 'no name' izvođače iz inozemstva koji su valjda svojim imenima trebali privući mnogobrojnu stranu, ali i domaću publiku, a radi se o imenima kao što su Warp Brothers, Tanya Fenmore, Judy Cehmm, Cameron & Side FX, Game Chasers, Lily Palmer i druga, Dubrovnik Music Wave je podbacio na sve načine koji mogu pasti čovjeku na pamet.

Jedino što ga je u najvećoj mjeri obilježilo je teški amaterizam organizatora, koji se zove GLAM Media UK, a koji se opisuje kao ‘međunarodni glazbeni umjetnički menadžment, marketing, PR i promocijska tvrtka s naglaskom na glazbenu industriju’. Najavljivali su kako će to biti prvi glazbeni festival u Hrvatskoj s različitim žanrovima glazbe, od popa preko jazza, pa do housea.

Međutim, nije problem što je netko nepromišljeno napravio loš festival, to se događa svugdje i to nije zločin. Ovdje se radi o nečemu drugom.

Zamislimo da je na otoku Lokrumu, u Rezervatu prirode, festival htio organizirati bilo tko od domaćih promotora s iskustvom u organizaciji evenata i festivala te da je došao s tom idejom Turističkoj zajednici, koja je usput zdušno podržala ovaj event. Ne bi imali nikakve šanse ni završiti izlaganje o ideji jer bi u tom slučaju Lokrum bio zaštićeni prirodni rezervat.

U ovom slučaju, koji je tipična hrvatska priča, novac iz inozemstva vrijedi puno više od domaćeg, pa tako ni Lokrum više odjednom nije tako zaštićen kao što bi to bio da je prijedlog o festivalu došao od domaćeg promotora.

Možda je organizator imao asa u rukavu, ne znamo, no Dubrovčani su na društvenim mrežama iskazali samo negodovanje prema ovom događaju na Lokrumu, jer je otok uistinu predivna lokacija mira i prirode na kojoj se, usput, ne smije niti pušiti.

Dubrovnik Music Wave nije bio fijasko koji je trebalo čekati da se festival održi, pa da se iznese takav zaključak, to je bilo evidentno i puno prije festivala; njihovi plakati i promotivni materijal šokantno su podsjećali na covere narodnjačkih albuma iz 80-ih godina prošlog stoljeća, a u kojoj nevjerojatnoj mjeri, možete se sami uvjeriti na fotografiji ispod.

Osim toga, web stranica festivala, koja nas momentalno vraća u vrijeme kada smo se na internet spajali dial-up vezom, davala je oprečne informacije. Tako je bilo navedeno kako će program dvodnevnog festivala trajati od 17 do 23 sata, dok je na drugom mjestu pisalo od 15 do 1. No, to nije sve. Ispalo je da je ulaznicu jeftinije kupiti u kunama, budući je jednodnevna ulaznica bila 39 funti, odnosno 240 kuna, a dvodnevna 70 funti ili 400 kuna.

Ovakva razina neprofesionalnosti nešto je što uopće nema smisla komentirati, a nadamo se kako će ovaj fijasko od festivala polučiti malo više opreza u budućnosti od strane Turističke zajednice, koja je preko svojih kanala promovirala event, pa i sponzora koji su bili uključeni.

Pored svih sposobnih promotora i organizacija u Hrvatskoj i u regiji, opet se pokazalo kako stranci prelako i bez ikakve pozadine, kod nas mogu, uz dobru 'spiku', očito napraviti što im padne na pamet, što je dugoročno put u propast i eksploataciju predivne prirode koju imamo, a ne znamo cijeniti.

Dubrovnik jednostavno ne zaslužuje nešto ovako loše, što je poručila i publika svojim nedolaskom, a nadamo se kako će ovaj događaj poslužiti kao upozorenje svima koji odlučuju o dozvolama.

Load the next article...
Loading...
Loading...