Search Menu
Home Novosti Menu
Moda

Eko moda - budite u trendu ali i čuvajte okoliš

Nudimo vam izbor modnih komada i detalja koji su izgrađeni od eko friendly materijala

  • Roberta Novosel
  • 26 June 2019

Modna industrija jedan je od najvećih zagađivača okoliša na svijetu stoga ne čudi da sve više modnih kuća traži alternativne načine za proizvodnju svoje odjeće kako bi što manje ugrožavali eko sustav. Tako je, primjerice, poznati brend Burberry u potpunosti izbacio životinjsko krzno iz ponude, a dizajnerica Stella McCartney svoje je komade za novu kolekciju izradila od eko-kože i eko-krzna te reciklirane plastike. Čak je i Meghan Markle pokazala ekološku osviještenost nošenjem Adidasovih Stan Smith tenisica koje nisu izrađene od životinjske kože. Iako te zamjenske verzije još uvijek nisu sasvim zaživjele među kupcima, čak i mali pomaci mogli bi imati veliki značaj za naš planet. Dakle, ako vam treba nova jakna, sunčane naočale ili pak šljokice za festivalsku sezonu, zašto se ne biste odlučili za neke od komada koji su u potpunosti izrađeni od materijala i kroz način proizvodnje koji će minimalno zagaditi okoliš.

Eko-šljokice

Šljokice su sastavni dio festivala, a Kate Senior, vlasnica kompanije EcoStardust iz Velike Britanije gdje su festivali najrašireniji, pronašla je alternativu za plastične šljokice. Naime, EcoStardust u prodaju je pustio biorazgradive šljokice koje su izrađene od celuloze proizvedene iz eukaliptusa. Unatoč tome što proizvod još uvijek nije poznat širim masama, nadamo se da će s vremenom u potpunosti preuzeti ulogu u šminkanju na festivalima.

Sunčane naočale od bambusa

Sunčane naočale kompanije FreshForPandas nisu izrađene od plastike već od bambusa koji je jedan od najobnovljivijih materijala na planeti. Osim toga, izrada ovih sunčanih naočala zahtijeva minimalno korištenje energije i vode te općenito manje zagađuje nego izrada naočala od plastike.

Bio razgradivi modni komadi

Solve je u modnoj industriji napravio preokret svojim biološki razgradivim komadima koji se mogu prilagoditi gotovo svakom ukusu. Modni komad možete nositi na razne načine, od obične bluze koju možete sami redizajnirati u haljinu. Ono što je još bolje, ne morate previše razmišljati što obući već ovisno o raspoloženju prilagoditi sebi. Odjeća je izrađena od celuloznog vlakna koji dolazi iz eukaliptusa, a kako bi se osiguralo da ovi odjevni predmeti ne sadrže štetne kemikalije provedeno je i istraživanje o procesima, kemijskim reakcijama te otapalima koja se koriste za proizvodnju vlakana i tekstila.

Jakne od reciklirane plastike

Ljeto zna biti varljivo i iznenaditi nas pljuskovima, a umjesto da kupite kabanice koje ćete nositi samo tu večer, možda je bolje uložiti u kvalitetniju kabanicu koja nije izrađena od plastične vrećice. Ne samo da ćete na taj način učiniti dobro djelo za naš okoliš, već ćete biti spremni za jesensko vrijeme koje nas čeka nakon vrućeg ljeta. Možete se tako odvažiti na kupovinu jakne marke Insane in the Rain koja je izrađena od reciklirane plastike - materijal se dobiva na potpuno neočekivani način, a to je da za njega koriste stare boce koje pretvore u tekstil. Ne samo da su ove jakne eco-friendly već će i svojim šareni printom obojiti najtmurnije dane.

Ruksaci izrađeni od 11 plastičnih boca

Re-Kånken ruksaci izbacili su posebno izdanje koje je izrađeno od poliestera, točnije od recikliranih plastičnih boca. Svaki ruksak nastao je od 11 plastičnih boca koje su se pretvorile u tekstil i končiće.Isti ti ruksaci jednom će ponovno biti reciklirani. Ruksak dolazi u raznim bojama, a idealan je za prave avanturiste, studente, ali i sve one koji u budućnosti planiraju uložiti u kvalitetniji ruksak.

Adidas Future Craft Loop model

Futurecraft Loop novi je Adidasov model tenisica čije se puštanje u prodaju predviđa za 2021. godinu. Adidasov glavni cilj ovoga modela bio je napraviti obuću koja se može reciklirati i iskoristiti za proizvodnju novih tenisica. Izrađene su od termoplastičnog poliuretana, a umjesto ljepila za spajanje dijelova koristi se toplina. Tvrtka je već podijelila svoje tenisice kreatorima koji će ih isprobati te se javiti sa povratnim informacijama prije nego li se nađu na policama dućana. Osim toga, prošle su godine prodali više od milijun tenisica izrađenih od reciklirane plastike iz oceana, a ne staju samo na tome već su im i jakne izrađene od eko kože.

Biorazgradive tenisice domaće proizvodnje

Adidas nije jedini koji radi na tenisicama, za biorazgradive tenisice pobrinuli su se i braća Domagoj i Hrvoje Boljar koji dolaze iz Duge Rese. Njihove tenisice izrađene su od lana, pamuka, biogume, eukaliptusa, konoplje, kenafa te drugih zdravih materijala. Prvih sto pari tenisica Miret kupili su turisti u Splitu, a njihovim usavršavanjem započela je i prodaja preko webshopa. Ideja je proizašla tako što se Hrvoju Boljaru zgadila industrija nakon što je shvatio da i do 30% umjetnih materijala i kože ide u otpad. Investitore planiraju tražiti u inozemstvu, ali ne planiraju napustiti domovinu.

Load the next article
Loading...
Loading...