Search Menu
Home Novosti Menu
Tech

Erol Alkan je podijelio svoje tajne iz studija

Šef Phantasyja nas vodi kroz stvaranje njegovih traka 'Spectrum' i 'Silver Echoes'

  • Mixmag Adria
  • 15 November 2018

Opiši nam svoj kreativni proces.

Većinu svojih traka volim imati u svojoj glavi, prije nego što ih počnem raditi. Neki od najboljih remixeva koje sam ikada napravio, bili su najprije završeni u mojoj glavi prije nego što sam sjeo u studio. Dobijem poslane dijelove, poslušam ih, zatim odem i iskušam pa se vratim s idejom. Mnogo dobrih stvari zapravo dolazi u snovima. Znao sam imati diktafon pored kreveta, a sada mogu koristiti i mobitel kako bih snimio ideje, ali generalno vjerujem da ako je ideja dovoljno dobra, sjećati ćeš je se i kada se probudiš sljedećeg dana.

Koje komade opreme voliš koristiti kada počinješ nekoj ideji davati život?

Najjednostavnija stvar koju obožavam koristiti je LinnDrum kick. To je toliko prekrasno funkcionalan zvuk ritma. Zatim obično ubacim liniju syntha. Znam da bi većina ljudi isjeckala sample i radila odavde, ali ja obično koristim synth s obzirom da su poprilično intuitivni za mene.

Kako je došlo do ‘Spectrum’ i ‘Silver Echoes’ traka?

Radio sam s bendovima i napravio mnogo remixeva, ali bio sam pomalo spor s izdavanjem vlastite klupske glazbe. Te trake su nastale od dva demo projekta koji su sjedili u mojem kompjutoru - htio sam nešto što me može odvesti iz jedne pozicije u setu do neke potpuno drugačije. Tako da sam na početak 'Spectrum' trake ubacio živi ritam koji sam snimio još davnih dana, zatim traka polako i tečno prelazi u drugačiji stil i onda dolazi ritam mašina. S mnoštvo klupske glazbe, posljednja 32 bara su poprilično slična s prvima, ali želio sam nešto što završava posve drugačije od onoga kako je započelo. Za 'Silver Echoes', počeo sam se zafrkavati naokolo s Doepfer Darktimeom i zatim sam uzeo Korg mono/poly synth koji je od tada eksplodirao. Također koristim Akai S612 sampler koji mi netko poklonio. Može semplirati samo 6 sekundi u 8-bita i sprema zvuk na disketu, ali zaista te tjera na eksperimentiranje. Jedna stvar koju radim s tim su padovi od svog glasa. Puno je zvukova na 'Silver Echoes' traci koji su samo manipulacije mojeg glasa kako bi napravio te zaista bogate, harmonizirane podloge koji su poprilično evokativne.


Erol Alkanov ‘Spectrum’/‘Silver Echoes’ je izašao za Phantasy 9. novembra


Razgovarao: Sean Griffiths
Foto: Sherelle Thomas

Load the next article
Loading...
Loading...