Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Esencijalni album : Patrick Richard -Transgression

Švedska etiketa ROMB objavila je jedan od najboljih albuma godine

  • Mixmag Adria
  • 14 October 2018

Patrick Richard Pettersson, revolucionar štokholmske scene i vlasnik etikete ROMB, zavrnuo je rukave i prihvatio se posla koji je rezultirao jednim od najboljih albuma underground plesne glazbe 2018. Elektronička glazba je u zadnjih nekoliko godina doživjela drastično raslojavanje. Iako je primarno koncipirana kao glazba opozicije, dio aktera scene je prihvatio obrasce rock zvijezda, te konfekcijski zvuk definiran potrebama marketinških agencija. Raslojavanje je dovelo do pojave instant DJ zvijezda, medijski stvorenih marioneta koje se predstavljaju kao underground, ali zapravo nemaju nikakve veze s tim pojmom. S druge strane ta je pojava omogućila očitu razliku između fejkera i buntovnika, koji su na braniku glazbenog ekspresionizma s ciljem da underground glazba bude umjetnost, a ne konfekcija.

Patrick Richard je upravo jedan od njih, što dokazuje i njegov album Transgression. Kreativan, autentičan i konceptualan, album koji po nekoliko koraka odskače od mase kreativaca, album je objavljen i digitalno, no prije svega na autorovom omiljenom formatu – vinilu.

Promišljanje o vinilu kao formatu limitiranog prostora koji direktno utječe na kvalitetu reprodukcije, natjerao je umjetnika da se prema vlastitim kreacijama maksimalno kritički postavi i svede ih na njihove najvažnije elemente. Ovo konceptualno remek-djelo prelazi iz žanra u žanr, a deep house, electronica i melodični techno su samo riječi koje nespretno opisuju karakter opsega glazbe koju je Pettersson pretočio u koherentan stilski izražaj.

A1 Horizon

Tema koja otvara album, odličan je uvod koji demonstrira autorovu zrelost i dokazuje znanje o atmosferičnoj upotrebi sintesajzera koja bi bez dvojbe mogla poslužiti kao zvučna kulisa u filmskoj industriji.

A2 Buckle Up

Iako je izuzetno teško definirati žanr, vrlo je lako uživati u kvaliteti ovog eklektičnog ostvarenja koje predstavlja fuziju elektronike, indie dance, deep techno glazbe i nasumičnih zvukova koji zajedno čine jedinstvenu cjelinu koja otkriva autorov izuzetan senzibilitet prema umjetnosti.

A3 The Haggle

Kompozicija u kojoj gospodin Pettersson dokazuje svoj nivo glazbenih vještina, predstavlja jedno od najuzbudljivijih djela na albumu. To je daleko više od klupskog zvuka i daleko više od plesa. Da su skladatelji klasične glazbe u vremenima Bacha, Mozarta i Beethovena, imali sintesajzere ovo je skladba koja bi bila i na njihovim repertoarima.

B1 Flare Gun

Melankolija začinjena funky perkusijama i utjecajem retro zvukovlja kriminalističkih TV serija osamdesetih. Ostvarenje koje će lako naći svoju primjenu u lounge barovima, ili kao podloga u dnevnopolitičkim radijskim emisijama.

B2 Shelter

Provodite li ugodan dan na plaži ili ispijate poslijepodnevnu kavicu prije povratka na uredski posao u prenapučenom gradu, frekvencije koje je Patrick Richard sklopio u ovaj predivni audio kolaž doslovno su utočište od svih negativnih utjecaja kojima okolina može utjecati na suvremenog čovjeka.

C1 Escape

Bez obzira zovete li ovo zvukom pod detroitskim utjecajem, ili atmosferičnom tech house glazbom, nemoguće je ignorirati ljepotu ovog djela. Čak i bez čitanja imena naslova, jasno je prisutan utopijski bijeg od stvarnosti i visoki postotak akumulirane pozitivne energije u jedinstvenom aranžmanu.

C2 Diversion

Plesni podij je namijenjen pokretima primjerenim uz ritam koji pokreće, a ovo je funkcionalna motivacija koja će vas ponovno pokrenuti bez obzira na vaš niski energetski nivo. Poletna i lepršava kompozicija koja stavlja osmijeh na lica i najvećim mrgudima.

C3 Searchlights

Neizvjesnost nakon samo dvije minute ovog zvučnog zapisa jednostavno je nepodnošljiva. Je li ovo zapravo teaser za neko djelo koje će Patrick Richard tek završiti u skoroj budućnosti, ili finalna ekspresija? U svakom slučaju previše je dobro da bude tako kratko!

D1 B. Ortz’ Edit

Glazbeno ostvarenje koje u početku djeluje kao davno zaboravljeni klasik, svakako donosi i nove elemente koje nismo imali prilike čuti u glazbenoj povijesti elektroničkog opusa. Najuočljivija je komponenta definitivno otvoren i neizvjestan kraj, koji je samo jedan od ključnih čimbenika koja predstavljaju autorov originalni karakter. Poput vojskovođe koji napušta bojno polje nakon što zauzme neprijateljski teritorij tako i Patrick završava svoja djela bez epiloga i nepotrebne filozofije.

D2 The Abyss

Jeste li ikad zaronili u morske dubine i osjetili istinsku slobodu koju ne narušava prisustvo drugih ljudi? Ova skladba uspješno dočarava taj osjećaj puta u nepoznato. Ona je poput meditacijskog alata s precizno definiranim udaraljkama, koje tijelo tjera na ritmičke pokrete, a um otvara novim percepcijama zvučnih dubina. Jako je teško definirati što su točno karakteristike inteligentne plesne glazbe, no Pettersson elokventno odgovara na to pitanje upravo u ovom djelu.

Load the next article
Loading...
Loading...