Search Menu
Home Novosti Menu
Dodaci

Evolucija gramofona 1877 - 2017

Plesna glazba ne bi postojala bez njega

  • Mixmag Adria
  • 23 November 2017

Nakon revolucionarnih eksperimenata u Francuskoj, veliki američki izumitelj Thomas Edison prije 140 godina pokazao je fonograf u Scientific American magazinu, preteču gramofonu. U svom laboratoriju u Menlo Parku, u Kaliforniji, Edison je dodijelio projekt jednom od svojih vjerodostojnih kreativaca, John Kruesiu (čineći ga pravim stvarateljem uređaja).

Gramofonska igla je zabilježila zvukove na debeloj foliji zamotanoj oko cilindra, a prva pjesma na koju je igla ikad spuštena je snimka Kreusija koji viče "Mary had a little lamb". U roku od pet godina, Alexander Graham Bell, izumitelj telefona, osmislio je gramofon, kojem je foliju zamijenio voskom što je rezultirao kvalitetnijom reprodukcijom zvuka.

Drugi je izumitelj, njemačko-američki Emile Berliner, patentirao gramofon, koji je koristio cink diskove za snimanje snimaka. Proto-snimke, drugim riječima. Cink je ubrzo zamijenjen gumenom bazom zvanom vulkanit, koji je zauzvrat zamijenjen u zoru 20. stoljeća sa shellacom, izvedenim iz izlučene smole azijske bube. Gdje je Edisonov fonograf bio smatran novinskim 'strojom za govor', tvrtka National Gramophone Company vidjela je potencijale u njihovom mehaničkom uređaju za glazbu i zabavu. Shellac diskovi ostaju primarni format za glazbu do četrdesetih godina.

Do ovog vremena, globalno tržište 10 inčnih dvostranih 78 RPM ploča se počelo razvijati. Rane zvijezde snimljene glazbe bili su operni pjevači poput Nelie Melba i Enrico Caruso.

Diskovi i cilindri su bili konkurencija kao glazbeni formati, no potražnja za potonjim je nestala. Ploče su se lakše proizvodile, održavale i spremale.

Uređaji za puštanje ploča na navijanje su polako postali zamijenjeni njihovim električnim ekvivalentima. Umjesto mehanike s oprugom, ovi su koristili diskove sa zupčanicima, kao u sustavima kvačila automobila, kako bi ujednačili brzinu kretanja ploča. U ovom trenutku, važno je istaknuti da su uređaji za puštanje ploča (record player) i gramofoni dvije različite zvijeri. Radio bum dvadesetih godina snažno pogoduje tržištu ploča. Kombinirani kućni sustavi počeli su postajati popularniji, uključujući ugrađena pojačala, zvučnike, i naravno, radio. To su "playeri". Tek šezdesetih godina prošlog stoljeća, gramofon kakvog danas poznajemo, postaje individualna cjelina.

Industrija ploča, a time i "record playeri" bili su u strašnoj situaciji. Velika Depresija izbrisala prodaju oba uređaja. Bila je to najcrnja kriza koja je ikada pogodila snimljenu glazbu koja je bila veća čak i od utjecaja digitalizirane nefizičke glazbe na početku 21. stoljeća. Godine 1934. RCA Victor je počeo prodavati Duo Jr, prvi komponentski gramofon, koji je bio priključen na radio zvučnike, no jukeboxovi su ti koji su održali industriju živu tijekom tih godina. U međuvremenu, DJ-i koji su puštali ploče na radiju bili su poznati kao 'pancake turners'.

Tehnološke inovacije tijekom Drugog svjetskog rata dovele su do skoka naprijed. Kraljevska Mornarica izumila je širu frekvencijsku snimku za praćenje podmornica, a 16 "33 RPM" V-diskovi" bili su korak bliže pločama. Peter Goldmark, voditelj istraživanja na CBS-Columbia u SAD-u, radio je na 33.3 RPM 12 " pločama s mikro grooveovima koji su imali puno bolju kvalitetu zvuka. Uz to je uveo laganu tonsku ruku i sapphire iglu na gramofone. Rezultat njegova rada, 33,3 RPM 12" album na plastičnom spoju nazvanom vinylite (ili" vinil "), a ne shellac, debitirao je 1948., dok je konkurentska tvrtka RCA Victor uletila s alternativnim 45 RPM 7" diskom sljedeće godine.

Obje su postale standardne brzine i veličine, za albume i singlove, ali trobrzinski record playeri (uključujući opciju 78 okr / min) ostali su popularni još nekoliko desetljeća, kao i mehanizirani sustavi koji automatski mijenjaju zapise na dugim centralnim slagama. Na sjeveru Engleske mobilni "disk džokeji" kao što su Bertrand Thorpe, Ron Diggins i Jimmy Savile premijerno su predstavili ideju javnih plesova bez benda, već s glazbom na dva gramofona uz pojačalo i razglasni sustav. Ideja će se uhvatiti ...

Popularni domaći izbor bio je sve-u-jedan sustav u drvenom ormaru, ali hobisti - audiofili - razvili su komponente sustava s odvojenim pločama, što je dovelo do subkulture građenja opreme, koristeći Garrard ili Thorens gramofone i Grado Labs phono patrone. Sustav stereo zvuka počeo se pojavljivati preko Pyea u Velikoj Britaniji, gdje se igla preselila ne samo vodoravno preko ploče, već okomito, da bi dodala još jednu zvučnu dimenziju, dajući alternativne signale lijevim i desnim kanalima. U ovom je trenutku motorom pokretan, gumenog kotača sustav bio najpopularnija ugrađena metoda za pokretanje gramofona, ali to je uskoro zamijenjeno popularnijim remenskim pogonom. Pojam "visoke točnosti (high fidelity)", "hi-fi" za kratko, predstavljen je kako bi opisao opremu koja je ponudila najbolju kvalitetu reprodukcije zvuka.

Uz bum s LP pločama za pop tržište nakon The Beatlesovog '' Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" albuma, došla je i rasprostarnjena želja za gramofonima koji bi takvom albumu bili ravnopravni. Dual 1009, s izmjenjivačem ploča, bio je popularan izbor, ali audiofili su sve više prestrašili naslagivanja ploča, jer je vinil lako mogao biti oštećen.

Tvrtka Acoustic Research iz Massachuttesa donijela je jeftino rješenje sa svojom 'single play' pločom, no od 1965. Panasonicova divizija Matsushita Corporation pokrenula je Technics, marku dizajniranu za rastuće hi-fi tržište koje je 1969. proizvelo SP-10, prvi gramofon koji koristi motor izravnog pogona, a ne remen. Međutim, kako su se 60-e bližile kraju, Francis Grasso u New Yorku, Sanctuary klubu, djed modernog DJ-anja, još uvijek je koristio Thorensove ploče s remenom, bez kontrole brzine.

Technics SL-1100 i SL-1200 gramofoni, od 1971. i 1972. godine, namijenjeni su za kućnu uporabu, a potonji su stekli kupnju u procvjetaloj američkoj disco sceni, a kasnije u hip hop zajednici (pored 12" singlice). Technics deckovi bili su čvrsti, snažno motorizirani i imali su točne mjerne letve. DJ-evi iz Paradise Garagea, proto house originatora Larry Levana, do hip hopovog Bronx izumitelja, Koola Herca, u početku su zapeli sa skupom vrhunskom Thorens opremom, no 1979. godine stigao je Technics 1200MK2, reklamiran kao "dovoljno čvrst da primi disco beat" i "dovoljno točan kako bi ga zadržao", posebno usmjeren prema klubovima. Bili su poboljšanje u odnosu na originalni 1200, izgrađeni da apsorbiraju više odstupanja, s bržom brzinom pokretanja i pitch kontolom.

Mogli su se nositi i s novim konceptom koji je ušao u kulturu gramofona - scratchanjem - kreativno korištenje buke koja je nastala kad se ploča brzo premještala naprijed-natrag. Idućih četvrt stoljeća, unatoč pojavljivanju mnogih gramofona koji su napredovali u jednom ili drugom području, Technics su bili industrijski standardi. Istodobno, avangardisti poput umjetnika u Japanu, Otomo Yoshihidea i švicarskog amera Christian Marclaye, zloupotrebljavali su gramofone u svojim izvedbama, puštajući ih naopako, prilagođavajući ih i prisilivši ih na nove zvukove. Njihov utjecaj bacio bi dugu sjenku 20 godina kasnije uz uspon turntablisma i umjetnika kao što su Mix Master Mike i DJ Spookya, dok im poznata DJ Markyjeva upside-down mixing rutina zasigurno duguje počast.

U smislu kućne uporabe, gramofon je sada izblijedio jer su CD-ovi postali dominantni glazbeni medij. Međutim, u klupskom svijetu, vinil je bio živ i dobro. Nakon eksplozije acid housea 1988., pojavilo se bujno tržište za vinil i deckove. Technics je bio standard, ali novi val klubova i DJ-a, učivši od hip-hopovih pionira, bio je usredotočen na odabir najbolje kombinacije spremnika i igle, kombinacije koja je bila čvrsta i precizna. Brendovi poput Stantona, Geminija, Numarka i Ortofona, od kojih su neki bili ovdje čitavu vječnost, iznenada su shvatili da je njihova roba u velikoj potražnji. Sredinom 80-ih vidjelo se i formiranje Disco Mix Cluba, britanske organizacije za DJ-e s ograničenim remix izdanjima pjesama, megamixevima i novim časopisom, Mixmagom. Njihova godišnja DMC Mixing prvenstva, dvije godine stara u 1987., postala su mjerilo za ono što DJ koji sviraju ploče mogu biti sposobni.

Nakon nekoliko desetljeća eksperimentalnih prototipova pojavio se ELP LT-1XA Laser Turntable. Dva su lasera čitala grooveove i reproducirala glazbu bez ikakvog trošenja i oštećenja na vinilu, ali, unatoč impresivnoj audio točnosti, taj se razvoj nije uhvatio. S druge strane, Pioneer je eksperimentirao s CD playerima koji su imali za cilj ponoviti iskustvo manipulacije vinilom. Tijekom 1990-ih prošli su kroz različite iteracije, prije svega 1994. godine CDJ-500, ali su tek 2001. godine ostvarili svoj cilj s CDJ-1000.

Veliki DJ-evi iz te ere, od Sashe do Jeremy Healya još uvijek su koristili vinil. Tvrtke poput Numarka, Vestaxa i Geminija su izbacivale konkurentne gramofone, no Technics je i dalje dominirao tržištem. Neki DJ-evi, pogotovo techno teškaši Carl Cox i Jeff Mills smatrali su da je upotreba dva gramofona ograničavajuća pa su dodali treći.

Ranih godina 21. stoljeća zanimanje za gramofonima drastično se pogoršalo. Uz uspon digitalnih glazbenih datoteka, vinilno tržište je brzo nestalo. Čak su i moćni Technics 1200s i 1210s bili pod sjekirom, a proizvodnja je prestala s radom 2010. godine. CD playeri su bili u boljoj poziciji da se prilagode. Na primjer, od CDJ-400 iz 2007. nadalje, USB priključci su uključeni na sve Pioneerove CD playere. Neko vrijeme ipak se činilo da budućnost gramofona može biti potpuno virtualna, s prijenosnim računalom, mišem i MIDI (Music Instrument Digital Interface) koji kontrolira MP3 i WAV. Softver kao što su Ableton Live i Native Instruments Traktor omogućili su DJ-u da omogući automatsku sinkronizaciju i dodavanje efekata na razini DJ-a prethodnih razdoblja. Uz ove razvojne trendove počeo se pojavljivati i novi tip gramofona, čija je jedina svrha bila obrada vinila u digitalne formate, pretvarajući glazbu u podatke.

Medeni mjesec s virtualnim formatima pokazao se privremenim. DJ-evima je nedostajala fizikalnost deckova, a klaberi ih nisu htjeli gledati kao se igraju na laptopima. Stantonov Final Scratch softver bio je prvi takav softver koji je omogućavao da se digitalni zapis manipulira putem vinila, ali ga je nadmašio Serato Scratch Live, gdje su time-code ploče mogle biti korištene za manipulaciju digitalnim formatima. To je zauzvrat dovelo do trenutnog Serato DJ-a koji se može koristiti sa ili bez deckova. U međuvremenu, mnoštvo najsuvremenijih tehnologija gramofona sada služi i DJ-evima i kućnim slušateljima.

Kupci ploča koji koriste portabilne gramofone kako bi testirali vinile, na baterije GPO Retro Attaché s ugrađenim zvučnicima, zatim je prošle godine Numark prilagodio tu ideju svojim PT01 Scratch, koji je dodao sustav s kliznim uloškom za DJ-anje u pokretu. Mnoštvo 'kontrolera' sada kombinira CDJ-gramofon pojavu s mogučnošću beskrajnih efekata i ostalih tretmana, dok je vinilna renesansna pozdravila najsuvremenije gramofone poput Reloop RP-8000, Numark TTXUSB i Stantona STR8.150, koji, između njih, ugrađuju divlji izbor tehnologija, od ključnih korekcija do programiranih MIDI tipaka i još mnogo toga.

Technics 1210s postali su kolekcionarski artikli, tako se u protekloj godini vratili potpuno novi, gotovo jednaki kao i oduvijek Technics 1200G i Technics 1210GR - ponovno uskrsnuli klasici. Dalek je to put od Thomas Edisonovih folijskih cilindara iz 1877., ali ipak nije baš drukčiji od kompleta koji su primili prvi moderni klupski DJ-evi 70-ih. Sve se vraća, sve se plaća. I vrti se na 33,3 i 45 okr / min.


Next Page
Loading...
Loading...