Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

F.O.R.M.: "Oduvijek smo preferirali domaći teren jer tako lakše možemo ostvariti dublji i bliskiji kontakt s našim fanovima"

Intervju povodnom njihovog nastupa u Lazaretima

  • Mixmag Adria
  • 15 March 2018

Branimir Orehovec i Bruno Tanfara odlučili su zajedno krenuti u istraživanje novih dimenzija ritmova i melodija te pokušali tome svemu dodati nešto novo, nešto svoje.

Tako je pokrenut zajednički projekt F.O.R.M., osnovan prve godine ovoga milenija i osmišljen kao live act nastup. Muzika koju zagrebački dvojac svira je fuzija ritmova i melodija različitih grana elektroničke glazbe s jakim naglaskom na techno, electro i deep groove, a rezultat je orginalni F.O.R.M. zvuk kojega ćete ili odmah zavoljeti ili zamrziti...

Ovaj intervju stiže kao najava njihovog skorašnjeg nastupa u Lazaretima u Dubrovniku.

m: Na kojem projektu trenutno radite?

F.O.R.M.: Kao i do sada glavna preokupacija i koncentracija je na F.O.R.M.-u, te konstantnom trudu da unaprijedimo stil sviranja i prezentiranja naše glazbe. Naravno uz to je neprekidna produkcija novih materijala kako bi se nastupi osvježili te da publici uvijek imamo nešto novo za ponuditi. Paralelno uz to Branimir priprema solo live PAprojekt, pod imenom Simoniel, gdje misli prezentirati malo drugačiji stil glazbe, netipičan za F.O.R.M. sa naglaskom na mračniji, dublji pa čak i poetični techno s podosta offbeat ritmova. Uz to pripremaju se i izdanja pod Simoniel pseudonimom, ali o tome kada će biti vrijeme za to.

m: Koju bi vijest vezanu uz vaš rad trenutno bilo najvažnije najaviti?

F.O.R.M.: Izdanja pod F.O.R.M. imenom i dalje nisu u planu, te je cilj i dalje isti, zadržati našu glazbu ekskluzivnom za naše nastupe. Mnogi se čude takvoj našoj odluci, ali mi muziku smatramo umjetnošću i zadovoljstvom a ne poslom. Plan i raspored nastupa je popunjen po par mjeseci unaprijed, a voljeli bi istaknuti nastup u Dubrovačkim Lazaretima ovaj petak te 30.03. u zagrebačkom Boogaloou gdje smo česti gosti.

m: Kako vidite odnos regionalne i globalne scene?

F.O.R.M.: Odnos regionalne i svjetske scene je definitivno u uzlaznom periodu, te se vraća na put koji je davno postavljen. S prelaskom iz 90-ih u 2000-te bio je na vrhuncu, a koju godinu kasnije krenuo je pad, koji je nažalost trajao sve do prije par godina. Sve je više gostovanja stranih zvijezda kod nas, a isto tako sve je i više domaćih artista koji imaju nastupe van naših granica. Mi smo oduvijek preferirali domaći teren i regionalnu scenu jer mislimo da je tako moguće ostvariti puno dublji i bliskiji kontakt s publikom i našim fanovima.

m: Kakav je vaš odnos s kolegama na sceni? Tko su kolege sa scene koje najviše cijenite i zašto?

F.O.R.M.: Naš odnos sa kolegama sa scene opisali bi više kao jednu veliku obitelj nego poslovna poznanstva ili konkurencijom. Svi se zajedno trudimo podići scenu koliko god je to moguće i svi smo zajedno u istom položaju. Od kolega teško bi uspjeli izdvojiti ikoga, jer je tu stvarno jako puno dobrih artista i svi se trude na svoj način kako bi što bolje doprinijeli sceni.

m: Kako okolina u kojoj živite utječe na vaš rad?

F.O.R.M.: Naravno da je naše poneblje imalo svog traga na našu glazbu, ipak je ovo Balkan, a svi dobro znaju kakav temperament ovdje vlada. Ljudi su topli i pristupačni, pa se to također preslikalo na naše nastupe i glazbu.

m: Što mislite o regionalnim edukativnim programima, konferencijama, radionicama i slično, te možete li izdvojiti neke koje posebno cijenite?

F.O.R.M.: Nas dvoje do svog znanja smo došli samostalno, kada smo mi počinjali, radionice i škole produkcije nisu postojale. Odlično je da se to konačno pokrenulo te da mladi imaju mjesta gdje svoje ambicije mogu pretvoriti u nešto konkretno puno lakše i jednostavnije.

m: Koje su prednosti, a koji nedostaci nastupanja kao duo?

F.O.R.M.: Nastupanje u dvoje ima mnogo svojih prednosti ali i mana. Jako je teško početi jer je potrebno puno vježbe kako bi se uigralo i to dovelo do nekih standarda. Potrebna je spremnost na kompromise, jer oko svake situacije postoje dva tumačenja iste. Za vrijeme nastupa moguće je postići veću dinamiku, koja inače ne bi bila moguća da ste solo. Naravno, kod pripreme i skladanja novog materijala također je lijepo imati dodatnu glavu kada se zapne. Što se nedostataka tiče, svi su tu isti kao i kod solo nastupa samo pomnoženi sa dva.

m: Kako vidite ponovnu popularizaciju gramofona i ploča među novim klincima?

F.O.R.M.: S obzirom na to da smo orjentirani na live PA nastupe, ne pratimo trendove u DJ-anju te se povodimo za zlatnim pravilom - nek' svako dere kako mu paše i da trendove ostavi trendseterima. Ako je glazba dobra totalno je nebitno sa čega je.

m: Koji su klubovi i festivali po vašem mišljenju najznačajniji za razvoj regionalne scene i zašto?

F.O.R.M.: Scena postoji i održava se na životu zbog postojanja klubova, kako malih tako i velikih. Festivali bi tu trebali doći kao šlag na tortu, a ne i kao smjernice nekog napretka i nečega što drži scenu. Da nema malih klubova koji van festivalske sezone održavaju zainteresiranost publike ne bi bilo ni festivala.

m: Što Dubrovčani mogu očekivati od vašeg skorašnjeg nastupa?

F.O.R.M.: Kao i uvijek do sada od našeg nastupa možete očekivati plesnu i pozitivnu atmosferu, i ne zaboravite, muskulfiber vam je zagarantiran!

Load the next article...
Loading...
Loading...