Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Fotogalerija: Zlatno doba acid housea

Second Summer of Love: pogledajte kako se partijalo 1988.

  • Mixmag | FOTO: DAVE SWINDELLS
  • 17 May 2022

IDEA je objavila novu knjigu fotografija koja dokumentira nastanak britanske rave kulture. Knjiga se zove “Acid House As It Happened”, a složio ju je fotograf i novinar Dave Swindells. Usredotočuje se na 1988., ponekad poznatu kao 'drugo ljeto ljubavi' - i ističe neke od najvažnijih događaja pokreta i noćnih mjesta, od legendarnog Shooma do rejvova na autobusnim stanicama i parkinzima.

Godina 1988. je bila ona godina u kojoj su hedonizam, ecstasy i bezbrižni rejvovi postavili presedan za sve ostalo što je uslijedilo. Kultura onih željnih zadovoljstva, slobodnog duha koju su neki pojedinci donijeli s plesnih podija Ibize prethodne godine proširila se poput požara diljem Ujedinjenog Kraljevstva i šire, eksplodirajući prema van u neizbježnoj erupciji ljubavi i kreativnosti koja je nepovratno preoblikovala stil, umjetnost, zabavu, glazbu, pa i klupsku kulturu zauvijek.

Tijekom cijele te seizmičke godine promjena, Swindells je snimao prve Acid večeri u Futuru i Shoomu u ožujku '88, zatim u Spectrumu, Tripu, Mutoid Waste Companyju, partyje organizirane (ili ne) na parkiralištima i autobusnim stanicama, i na kraju prigodno nazvane Adrenalin u studenom. Kao tadašnji urednik noćnog života Time Outa, Dave je o svemu tome pisao, a sada ponovno pregledava i prepričava povijest Acid Housea svojim riječima koristeći fotografije koje je snimio.

“Ovi pionirski klubovi i ilegalne, underground zabave potrgale su pravilnike o tome kako se ljudi mogu družiti zajedno, bio je to izravan odgovor na svježe pjesme Acid Housea, egalitarni, dotjerani stil i ecstasy koji je odjednom postao lako dostupan”, kaže Dave Swindells. “Ova je knjiga posvećena ljudima koji su to omogućili: plesačima, klaberima i rejverima (i povremenim nedužnim prolaznicima) koji se pojavljuju na fotografijama.”

Knjiga obećava da će biti “definitivna neslužbena vizualna povijest 1988.”, s uvodom Sheryl Garrett. Dolazi nakon ranije knjige Davea Swindelsa, Ibiza '89, koju je također objavila IDEA. Knjiga “Acid House As It Happened” dostupna je za kupnju na web stranici IDEA.

U nastavku pogledajte neke od fotografija:

Next Page
Loading...
Loading...