Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Nostalgične, bezvremenske fotografije ranih dana plesne glazbe

Soulle Petrou predstavlja novu foto-knjigu koja uključuje osobne fotografije nekih od najutjecajnijih DJ-eva, glazbenika ali i rejvera 90-ih

  • Mixmag | FOTO: SOULLA PETROU
  • 24 November 2022

Jednog dana 2007., dok je radila kao profesionalni fotograf snimajući neke od najvećih zvijezda pop kulture i glazbe, Soulla Petrou pozvana je u Miami. Zamolili su je da dođe i snimi nekoliko fotki za 20. godišnjicu Def Mix Productionsa, DJ agencije i menadžerske tvrtke.

Kad je stigla, u prostoriji su bili Frankie Knuckles, Hector Romero, Satoshi Tomiie i David Morales – suosnivač nevjerojatno utjecajne agencije. Soulla je snimila hrpu fotki, dok je Judy Weinstein, druga suosnivačica Def Mixa, rekla da je to bila nevjerojatno “rijetka prilika da ih sve nađete u istoj prostoriji u isto vrijeme”.

Jedna od tih fotografija - “Godfather of House” Frankie Knuckles koji grli Davida Moralesa - nalazi se u Soullinoj novoj foto-knjizi 'Rewind: Journey of a Music Photographer', za koju je pokrenula crowdfunding kampanju kako bi je i objavila. Za potrebe knjige kopala je po svojoj arhivi fotografija snimljenih između 1994. i 2009., a koje pokazuju neke od ključnih momenata glazbene scene.

“Sjećam se kako se do zadnjeg nije znalo hoće li Franke uhvatiti let za Miami, na vrijeme za grupno fotografiranje”, prisjeća se Soulla. “Pojavio se pomalo umoran i iscrpljen, ali vrlo brzo je pokazao svoj pozitivan i veseli karakter – smijao se i šalio. Sjajno smo se zabavili tog dana”, nastavlja. “Frankie mi predstavio ono što je nazvao svojom 'pozom Diane Ross' i zezao se s Davidom Moralesom.”

Fotografije su oda plesnoj glazbenoj sceni 1990-ih – vremenu kada su klupska i DJ kultura bile tek u povojima – kao i njenom razvoju kroz 2000-e. Mnoge njezine fotografije snimljene su po narudžbi, uključujući Mixmag i The Face.

Osim ekipe Def Mixa, snimala je i druge britanske glazbene legende, uključujući Generala Levyja za naslovnicu sada nepostojećeg Touch Magazinea, kao i Oxide & Neutrino iz So Solid Crewa i Mr. Shabza u južnom Londonu oko Brixton Marketa.

“Bilo je uzbudljivo biti fotograf u to vrijeme”, kaže Soulla. “Nisi imao ograničenja oko slavnih kao sada. Sve fotke nastale su u suradnji između umjetnika i mene – bilo je vrlo osobno, imali ste vremena za razgovor”, opisuje. “Nikada nisam znala što me čeka sljedeće”, dodaje. “Je li to portret? Svirka uživo? Večer u klubu? Ili putovanje u inozemstvo? Ili sve u isto vrijeme – to su bili najbolji poslovi.”

Knjiga prikazuje i ljude s druge strane pozornice, kao što su plesači na klasičnim partyjima. Jedna fotografija pokazuje Goldieja u gomili na AWOL jungle partyju u Ministry of Soundu 1994., kako pršti od rave energije 90-ih.

Dio prihoda od knjige bit će doniran Univaji – organizaciji osnovanoj za pomoć domorodačkom narodu doline Javari u Brazilu. Dok je završavala knjigu ranije ove godine, čula je tragične vijesti: “Moj bivši urednik u Mixmagu i prijatelj Dom Philips ubijen je u Amazoni dok je pokušavao rasvijetliti položaj domorodačkog stanovništva uništenog komercijalnim iskorištavanjem i uništavanje njihove okoline”, kaže.

“Željela bih donirati dio prihoda od prodaje ove knjige za svrhu koju je Dom zagovarao", nastavlja ona. Soulla se osvrće na vrijeme kad je dokumentirala glazbenu scenu i što te fotografije znače sada, u 2022. godini. “Sve ovdje predstavljene fotografije moji su privilegirani trenuci s umjetnicima”, kaže ona. “Trenuci zamrznuti u vremenu koji se nikada više neće dogoditi, ali nadamo se da će prenijeti osjećaj golemog doprinosa umjetnika našoj glazbenoj povijesti. Neki od njih nisu više s nama pa sve postaje još dirljivije i posebnije za našu glazbenu povijest, i zato mi je to tako nezaboravno.”

'Rewind: Journey of a Music Photographer' podržite na Kickstarteru.

Next Page
Loading...
Loading...