Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Four Tet: 10 ikonskih trenutaka

Kieran Hebden - glazbeni genij

  • Mixmag Adria
  • 30 July 2017

Nakon što nas je potaknuo u stanje levitacije svojom novom pjesmom 'Two Thousand And Seventeen', mislimo da je vrijeme da se Four Tet nađe u našem serijalu Ikonski trenutci.

Kieran Hebden, tijekom svoje karijere koja traje već dva desetljeća, dao nam je veličanstven eksperimentalizam istražujući jazz, ambijentalnu, folk, house i techno glazbu. On je sposoban istaknuti se u svemu tome, i darovati nam zapise kao što su 'Dialogue', 'Pause', 'Rounds', 'There Is Love In You' i 'Beautiful Rewind'. Slušati njegov raniji opus nije stvar rutine, to je sigurno, pogotovo ne s pjesmama poput 'As Serious As Your Life', 'Love Cry' i 'Parralel Jalebi'.

Zatim je tu suradnja s umjetnicima kao što su Burial, Omar Souleyman i Thom Yorke, ili pak poveznice s likovima poput Floating Pointsa i Cariboua. Zaista posjeduje sjajno iskustvo, a misao o njegovom novom albumu iz londonske produkcije ispunjava nas radošću.

Počevši od njegove debitantske objave pa preko kontinuiteta koji je uslijedio, u tekstu ispod vam donosimo najbolje Four Tet trenutke, britanskog pionira i genijalnog glazbenika.

Objavljivanje prve pjesme pod imenom Four Tet

Niste sigurni kako nazvati vaše prvo solo izdanje? Nazovite ga prema njegovom vremenu trajanja. O da, Four Tetov prvi solo materijal zaista traje 36 minuta i 25 sekundi. Objavljen '98 na izdanju Trevora Jacksona, podijeljen je na dva dijela - 'Part One (Eighteenfortythree)' and 'Part Two (Seventeenfortytwo)'. Svaka strana je porcija radosne, jazz dobrote i pojačana mnogobrojnim Four Tet čudima. Još nekoliko pjesama je povezano s brojkama, uključujući 'Twenty Three' i skorašnji 'Two Thousand And Seventeen'.

Slučajno pokretanje 'Folktronice'

Ovo je značaljka zbog koje Four Tet i nije baš oduševljen, ali odgovornost za pokretanje žanra (na neki način) je epohalna, zar ne? Godine 2001. na albumu 'Pause', njegova upotreba akustičnih gitara ('Everything Alright'), između ostalih narodnih instrumenata i izvitoperena, zrnasta elektronika ('No More Mosquitoes') nadahnula je glazbeni tisak koji je skovao novi izraz za delikatni zvuk okupan suncem. Definitivno nije trebalo dugo da mu se to smuči. U intervjuu sa Pitchforkom, rekao je: "Nakon što mi je prilijepljena etiketa 'folktronica', bila je to katastrofa za mene. Kad se osvrnem unazad, još više se razbjesnim. U krajnjem slučaju, to je utjecalo na glazbu koju sam napravio kasnije. Bilo je to nešto kao izravna pobuna protiv 'folktronice'. Morao sam se odmaći od toga." Ovo je posljednji put da to spominjemo, obećajemo.

Suradnja s Burialom na traci 'MOTH'

Prije nego što je otkrio svoj identitet, neko vrijeme nitko nije znao tko je Burial. Glasine su otišle tako daleko da su mnogi spekulirali da je Burial Four Tetov pseudonim. Sudeći po intervjuu datom Grooveu, bilo je to nešto što je Hebden apsolutno mrzio. Avaj, Four Tet nije bio čovjek koji je stajao iza dragulja kao što su 'Burial' and 'Untrue', samo su oba pohađali Elliott School u južnom Londonu. Ako je uistinu OFSTED (Office for Standards in Education, Children's Services and Skills) školovanje doprinijelo njihovom glazbenom talentu, onda zaista zaslužuje visoku poziciju u obrazovnim ligama. Svaki od njih je izuzetan genij na svoj način, a spojiti ova dva uma zajedno je zaista nevjerojatno. Objavljen 2009. godine na Four Tetovom albumu Text Records, 'Moth' je blaženstvo koje je iznjedrilo izvanzemaljsko house putovanje. "Jedini nedostatak ove pjesme je taj što je prekratka", napisao je jedan od YouTube komentatora. Nije bio u krivu.

Rezanje veza s medijima

Postoji dosta objava na Twitteru, ali ako pokušate nahvatati intervju s Hebdenom teško da ćete uspjeti. Doduše razgovarao je s Guardianom u 2015-toj, kao i s Gilles Petersonom prošle godine, ali osim toga, nije imao mnogo veze s novinarima od 2010. godine. Kao što je objasnio u Guardianu, odlučio je da su pokušaji dopiranja do 'slučajnih' obožavatelja 'neučinkoviti', te je napravio izbor da bude samostalan. "Odlučio sam da više nema izdavačkih kuća, nema više novinara. Počeo sam napuštati te stvari i osjećao sam se vrlo zen", rekao je. Istina, objavio je dovoljno klasika i albuma, koji su prava remek-djela, kako bi ljudi znali tko je on. Mi cijenimo neovisnost, ali mogao bi dati intervju Mixmagu uskoro, zar ne Kieran?

Organizirao je Rave za 5 funti u Brixton Academyu

Svi znamo da izlasci svaki vikend nisu baš jeftini. Pogotovo ako tražite glavna mjesta s brojnim DJ-evima visokog profila, onda račun raste. Međutim, ako Four Tet uplete svoje prste, to nije tako. U 2015. godine, Hebden je bio domaćin cjelovečernje zabave u Brixton Academy, i pritom angažirao Ben UFO, Daphni, Pearson Sound, Floating Points, a naplatili su samo petaka. Prošle godine je napravio dvije uzastopne noći, a pridružili su mu se Joy Orbison, Jamie xx, Ben UFO, Josey Rebelle i Pangea. Nije loše za pet funti, zar ne?

Posljednji set kluba Plastic People zajedno s Floating Points

Londonski klub Plastic People bio je posebno mjesto za Four Teta. Toliko da je čak jednu kompoziciju nazvao po njemu na albumu 'There Is Love In You' iz 2009. On, kao i Floating Points, su redovno nastupali tamo, a kako je Floating Points napisao na SoundCloudu, Four Tetov 'Pinnacles' je napravljen da se pušta u Shoreditch klubu. Njihova čvrsto utkana povezanost s Plastic People značila je da su tražili od njih da nastupaju na završnom setu "The Last Dancea", da u kontinuitetu sviraju šest sati puštajući melodije kao što su Four Tetova 'Love Cry', Floating Pointsova 'Vacuum Boogie', Larry Heardova 'Missing You' i 'Souls of Mischiefova 'Til Infinity' iz '93. Za one koji nisu bili tamo, ovaj dvojac je sve to snimio od početka do kraja, pa poslušajte ispod.

B2B nastup sa Skrillexom

Nitko uopće to nije ni naslutio. Dvojica producenata se nisu ni poznavali prije te party večeri, najavljene tjedan dana prije, u Camdenovom jezivom Underworldu. Je li to pak važno? Nema šanse. Oni koji su bili tamo na uskrsnu nedjelju 2015. svjedočili su nečem posebnom, svirajući svaki po jednu pjesmu, uklapajući ih između 'Take Ü There' od Jack Ü-a, i 'RIP Groove' od Double 99. Skrillex je čak umixao dodatak 'Circle Of Life' iz Disneyevog klasika 'Kralj Lavova', prema RA-evom osvrtu. Skrillexa možete voljeti ili ne, ali znate da ima prave stvari kad može stati rame uz rame s s nekim poput Four Teta.

Remiksiranje Eric Prydzovog 'Opus'-a

Ibiza, listopad 2015. 11 je sati i sunce se probija kroz krov Amnesie, dok Maceo Plex iza pulta završava sezonu. Samo on ne vrti stvari koje bismo od njega očekivali. Samo nekoliko mjeseci prije, Eric Prydz je objavio 'Opus' uključujući i desetominutni Four Tetov remix. Upravo to će postati priča o završnom partiju u klubu Amnesia, zahvaljujući video zapisu koji je postao viralan. U njemu, Maceo reproducira remix u cijelosti, puštajući da krivudavi zvuci sintisajzera grade kontinuitet ostavljajući one na plesnom podu bez ikakve ideje o tome kako reagirati. Neki nastavljaju plesati, neki se spuštaju i spremni su se povući kad ih iznova pogodi ritam. Ipak, potrebno je više od tri i pol minute da dosegne vrhunac, tako da oni koji su posustali shvataju da su prevareni i vraćaju se u igru. Kako se začuje udar bubnjeva, tako se prolomi pljesak diljem prostora dok Ibiza konačno dobiva najfiniji trenutak isčekivanja. Sklopite vaše ruke za Four Tet - čovjeka koji je odgovoran za traku koja je tog jutra potpuno uzbunila sve u klubu Amnesia.

Rekao je kako želi da Trocadero bude londonski Berghain

Dobro je to što u Londonu vikendom postoji noćna podzemna željeznica - Night Tube, ali glavni britanski grad nikad neće biti istinska metropola koja diše svih 24 sata dok ne bude klubova koji ostaju otvoreni cijeli vikend. Pogledajte Berlin i vidjet ćete kako se to radi na pravi način. Raveri iz cijelog svijeta okupljaju se u njemačkoj prijestonici kako bi proveli sate i sate na plesnom podiju Berghaina, preznojavajući se uz zvuke neumornog techna i svjedočeći čarobnom svitanju Panorama bara. Zatvaranje noćnog kluba Dance Tunnel prošle godine u istočnom Londonu, potaknulo je poslovnu vibru Four Teta, koji je tweetnuo o tome kako želi kupiti zatvoreni LDN zabavni kompleks Trocadero i "pretvoriti ga u Londonski ekvivalent Berghaina". Budući da se nalazi u središnjem Londonu, sumnjamo da bi techno klub bio previše održiv. Prošlog rujna londonski gradonačelnik Sadiq Khan ga je pozvao u gradsku vijećnicu, tako da uistinu kapa dolje za obranu noćnog života glavnog grada.

KREIRANJE PLAYLISTE GLAZBE IZ "TRUMPOVIH ZABRANJENIH ZEMALJA"

Kada je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump sramotno najavio da će zabraniti imigraciju iz zemalja s većinskim muslimanskim življem, Four Tet je tu negativnost pretvorio u playlistu pozitivizma. Hebden je u prošlosti surađivao s sirijskim glazbenikom Omar Souleymanom na 'Bahdeni Nami', ali je istaknuo kako to ne bi opet bilo moguće da je Trumpov nalog uspješno prošao. Imajući to na umu, dao se na potragu glazbe iz tih zemalja, uključujući Siriju, Jemen i Iran dijeleći ih putem playliste. Na Twitteru je objavio da je Folkways Recordings glavno mjesto njegove pretrage, a njegova otkrića možete provjeriti ovdje. Uzgred rečeno, playlista je sada ažurirana s hrpom drugih pjesama, uključujući njegov novi 'Two Thousand And Seventeen'. Bonus.

Load the next article...
Loading...
Loading...