Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Francesco Assenza: "Želimo podijeliti uzbuđenje i kreativnu produktivnost Berlina sa širom publikom"

Razgovarali smo s osnivačem berlinske etikete Sleep is Commercial

  • Iveta Ermakora
  • 10 June 2019

Projekt i label Sleep is Commercial je započeo svoju priču u Berlinu 2009. godine.

Proširio se izvan svake pojedine ideje i sada je eksperimentalna, osnovana i iskusna platforma za Artiste.

Ime, zahtjev i manifest projekta Sleep is Commercial se uvijek razvija, potaknut flowom kreativnih umova; DJ-evima, glazbenicima, piscima, umjetnicima, glazbenim producentima, modnim dizajnerima, fotografima i promotorima. Svatko daje svoj doprinos. Zajedno svi ulazi stvaraju jedan izlaz. To je Sleep is Commercial.

Ne spavaj, Sanjaj kao Utopija Vivendi. Dijeljenje kao anti-konformizam. Glazba i ljubav kao revolucija. Ritmički i psihodelični, istraženi, ali neustrašivi, to su zvukovi nove generacije koja ne spava.

Sa sedm label sekcija i više projekata koji istražuju odnos zvuka, ljudi, elektronike, ljudske osjetljivosti i strojeva, Sleep Is Commercial je eklektički laboratorij zvuka. Slušamo tonove od deep techna do Ambientala, eksperimentalnog do mističnog elektronskog jazza, tech groove-a do trippy minimal-a.

Projekt se proteže na sve više područja. Bilo da organiziraju partije, izložbe ili modne evente Sleep is Commercial je avangardan, sinkretizam zvukova, mjesta, kodova, kontrasta, ljudi.

Razgovarala Iveta Ermakora

m: Što je bio inicijani cilj labela i zašto si pokrenuo Sleep is Commercial?

FA: Cilj je bio stvoriti platformu za objavljivanje naše glazbe. Sleep in Commerical smo isprva pokrenuli digitalno kako bismo pratili uspon digitalnih glazbenih dućana poput Beatporta ili What People Play, a zatim smo počeli izdavati vinile. Želimo podijeliti uzbuđenje i kreativnu produktivnost Berlina sa širom publikom. Vrlo rano smo shvatili da se samo trebamo okupiti i sami izgraditi label od početka.

m: Koliko ti je vremena bilo potrebno za postavljanje temelja i zvuka labela?

FA: Da budem iskren, to je posao koji nikada ne prestaje. Kako mi rastemo, raste i naša glazba. U početku smo se usredotočili na stvaranje zajednice utemeljene na našoj mailing listi koja je objavila mnogo besplatnih sadržaja, poput naših “Free Digital” izdanja za download (www.sleepiscommercial.com/releases/morningtools) ili 'Dreamcast' podcasta inspiriranih našim najdražim artistima u to vrijeme ”. Tada nismo izdavali vinile. Imali smo odličan feedback, a istovremeno je naš kolektiv postao toliko produktivan da smo odlučili pokrenuti nekoliko pod-labelova, više ili manje povezanih sa Sleep is commercial.

U ovom trenutku posjedujemo 7 labelova (Sleep Is Commercial, Sleep Is Commercial Limited, What Now becomes, Rummenigge, OWL, Atoll, Proboscide) na kojima objavljujemo glazbu našeg kolektiva koja postaje sve bolja i produktivnija uz pritok nove publike koja nas prati.

Privilegija dijeljenja glazbe i izmjenjivanje inspiracije s artistom nam daje mogućnost da se ne držimo fiksnih žanrova ili zvuka i da se uvijek krećemo u vrlo širokom spektru raznolikosti glazbe.

Topper premijera na Mixmag Adria

m: Koji su to najuspješniji trenutci labela do sada?

FA: Jedan od najistaknutijih trenutaka je pokretanje “Club Mio Nights“. Tada smo postali rezidenti u poznatim berlinskim klubovima / Tape, Watergate, Bar 25, Club der Visionaere i postali punopravni dio kreativne glazbene zajednice. Organski smo rasli iz "samo" labela u punopravnu kreativnu zajednicu.

Ljudi su počeli cijenili naš angažman i povezivati se sa nama, shareati našu glazbu ili nas pozivati na nastupe samo da bi se upoznali. Naša publika je jedan od elemenata koji još uvijek pokreće našu strast za stvaranjem.

Jedan od vrhunaca našeg projekta je i suradnja s CDV-om s kojim smo organizirali poseban privatni event na Sardiniji “Ferien Auf Sardinien”. Od 2012. godine svakog rujna kvalitetno partijamo u privatnom prirodnom rezervatu…. U kutku raja bez vremena i prostora.

Što se izdanja tiče, neki projekti imaju bolji feedback, kao posljednje izdanje Wareika s Dunkle Dummies te Villalobos Melchior remikseva koji imaju odlične recenzije i #1 mjesto na brojnim blogovima. Sve što izdajemo volimo jednako.

m: Koje su ambicije i planovi za budućnost?

FA: Da nastavimo kao što radimo već 10 godina i uvijek idemo naprijed.

Kako bi proslavili naših 10 godina postojanja, organiziramo nekoliko posebnih multimedijalnih evenata diljem svijeta sa glazbom, umjetničkim instalacijama i vizualnim performansima.

Startamo u svibnju u Berlinu uz objavu izdanja ”2x12” SIC 10 YEARS Volume I iz izdanja ”2x12” Volume II s trakama iz našeg najužeg kolektiva koji su oblikovali Sleep Is Commercial zvuk posljednjih 10 godina.

Slušamo se.

www.sleepiscommercial.com
www.soundcloud.com/sleep-is-commercial

Load the next article
Loading...
Loading...