Search Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

Gangster's Paradise: Kako je Cooliovo umjetničko djelo stvorilo povijest hip hopa

Ikonska traka navršava 23. ove godine

  • Mixmag Adria
  • 9 October 2018

Exeterov legendarni klub Timepiece slavi svoj 25. rođendan. Kako bi obilježili tu priliku, hip hop titan Coolio nastupati će na vrlo specijalnom partiju za tu obljetnicu u utorak, 9. Oktobra. Klub - koji je dobro poznat po tome što ima prijatelje iz visokih krugova - je prethodno na intimnim nastupima ugostio osobe iz rap kraljevstva poput Snoop Dogga te se otvorio na svojoj trenutnoj lokaciji iste godine kada je Coolio izdao 'Gangsta's Paradise', što znači da će ova noć biti noć za pamćenje...

Ikonske violine, trzajni beat i lirske molitve iskupljenja; Cooliov ‘Gangsta’s Paradise' jedna je od najdragocjenijih kreacija ovog repera. Ne samo zato što je prodana u najmanje šest milijuna kopija diljem svijeta, čineći ju jednim od najprodavanijih singlova ovog žanra, ili zato što je bila na samom vrhu američkog Billboarda 1995. Ne zato što je pobijedila Michaela Jacksona dostignuvši prvo mjesto, ili zato što je sadržavala sempl legendarne pjesme... Već zato što je ubrzala potrebnu i nadolazeću uniju između hip-hopa, rapa i mainstreama. Nakon 23 godine: mi ju i dalje slavimo.

Kao što su 'zlatne godine' hip hopa zakuhane u devedesetima, Nasov ikonički debitantski album ‘Illmatic’ poslao je uzbudljiva podrhtavanja kroz East Coast i hardcore zvukove do Biggieve ‘Ready To Die’ koja je vrebala na Billboardu. Iako su oba izdanja uključena u radio playeve i bila priznata, rani rep iz 90-ih ostaje subkultura. Prihvaćen kao glas kvarta; žanr je sinonim koji ide uz nasilje, zločin i društvenu izopačenost. Obraća se marginaliziranoj crnoj skupini mladih ljudi, utvrđenoj daleko od masovne legitimizacije.

Iako rap nastavlja predstavljati taj glas i danas,drugačije se manifestira. Njihova vladavina chartovima ne iznenađuje nas sada kao što bi nas tada iznenadila.

1995. hip hop je bio na čistom rubu proboja: samo je trebao jedan sveobuhvatni trenutak izlaganja. Izdanje ‘Gangsta’s Paradisea' je bio taj trenutak.

Cjelokupno napisana u skoro jednom mahu pod moćnim Cooliovim freestyleom, pjesma zauzima svoju ikonsku instrumentaciju te refrensku i naslovnu inspiraciju od Stevie Wonderove ‘Pastime Paradise’. Nabrijavajući zvuk sempla, ‘Gangster’s Paradise,’ ujedinjuje svoju evanđeosku melodiju od r’n’b pjevača Larry Sandersa (većini poznat kao L.V.) i produkciju visoke kvalitete od Douga Rasheeda. Pjesnički, Cooliovi stihovi istražuju život u kvartu i osobno-usmjeren put prema promjenama.

To su te karakteristike koje pružaju novu ekscentričnost ‘Gangsta’s Paradise’. To je prebacilo hip hop do žanrovskog opkoračenja i otvorilo vrata eksperimentaciji rapa. Pojednostavljuje jednom izolirani zvuk, meko ga lansirajući do masa. Zarazno njihanje Steviea Wondera bio je mainstream fenomen; osvojio je Grammy za Grammyem, razbio je ljestvice i osigurao internacionalno klicanje. Imajući taj zvuk na 'Gangsta's Delight', mnogima je dalo uvid u nešto nepoznato s pozicije cijenjenog i poznatog. Tko ne zna za - ili ne voli - Stevie Wondera, ionako?

Dok stihovi pjesme predstavljaju viziju rapa 90-ih, zamjetna Wonderova duša udružena s harmonijama L.V.-a, oslobađa povezane, tamne tenzije ovog žanra. Balans odaje pouzdanu bezbrižnost, ali osigurava karakteristike rapa; repetitivni beat, strastvena poruka. Za tadašnje vrijeme, ‘Gangsta’s Paradise’ uravnotežuje pop i rap s jednom inovativnom profinjenošću.

U početku, Stevie Wonder je odbio sempl nakon što je čuo vulgarnost pjesme; nije htio da njegova glazba bude na glasu kao 'neka kvartovska pjesma'. Coolio je zato napravio kompromis. Bez vulgarnosti, potencijal za komercijalizacijom se povećao, gurajući lirske teme naprijed. Njegov razgovor o iskupljenju, osobnom viđenju i očaju je fenomen koji je univerzalan - ne samo za one iz kvarta.

Pjesma je također bila izdana kao soundtrack za film Dangerous Minds, s glavnom ulogom Hollywoodske glumice Michelle Pfeiffer. Iako je pjesma primila raznolike kritike, glazbeni video zacementirao je uniju između Pfeiffer i Coolia na ekranima. U intervjuu za Rolling Stone, Coolio se našalio kako je Pfeiffer djelovala nervoznom u blizini obojanih ljudi. Dobro, možda je i imala razloga biti. Hollywood je bio - i još uvijek je, naravno - dominiran od strane bijelaca. Ali glazbeni video promovira na daleko i na široko drugačiju priču: crni reper i bijela, Hollywoodska glumica rade zajedno, kreativno. Time je bila provocirana nova rap publika: zvučalo je kao usmjeravanje na vizualne predodžbe na masovnom tržištu.

Video je bio izabran za MTV-evu nagradu za 'Best Rap Video' i 1996. osvojio je Grammy za 'Best Rap Performance', dovodeći traku u centar pozornosti. Osim toga, utrla je put sljedećim hip hop zvijezdama. Jedni od najvećih hitova Lauryn Hill bili su izdani 1996., ali i od Jay-Z-a od 1997. pa nadalje. Smatramo da bi bilo pretjerano tvrditi da je 'Gangsta's Paradise' samostalno bio prekretnica da rap postane mainstream, ali nije niti tajna da je ta pjesma igrala ogromnu ulogu u tome - i to je razlog zašto trebamo to i proslaviti.


Next Page
Loading...
Loading...