Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Pravo lice Haçiende: Nova fotoknjiga dokumentira legendarni klub u Manchesteru

Fotografije predstavljene u 'Rave One!' napravljene su tijekom brojnih večeri koje je Peter J. Walsh proveo u slavnom klubu u Whitworth Streetu

  • Mixmag
  • 25 October 2021

Stotine fotografija snimljenih u renomiranom klubu u Manchesteru, The Haçiendi, predstavljene su u novoj knjizi fotografa Petera J. Walsha 'Rave One!'. Fotografije prikazuju ekipu koja je posjećivala slavni klub Whitworth Streetu, pretrese izbacivača, blagajnu, Noela Gallaghera, pa čak Happy Mondayse. Izdavač knjige, IDEA, opisao je projekt kao “uranjanje” Petera J. Walsha u klub iz Manchestera. “Često je ostajao do kraja i puno je fotografirao. Zato sada i vidimo kako je bilo - unutra.”

Pročitajte i ovo: Intervju - Noel Gallagher

Haçienda je prvi put otvorila svoja vrata 1982. godine, potaknuvši acid house i rave pokret u Manchesteru, potpomognut ranijim uspjehom New Ordera s “Blue Monday”. Svojevremeno je u sklopu kluba djelovao i frizerski salon, a uz klupske večeri održavali su se i redovni nastupi, uključujući i onaj u kojem Einstürzende Neubauten buši zidove pozornice.

Ime kluba izvedeno je iz slogana radikalne grupe Situationist International: 'Hacienda se mora izgraditi', kako stoji u Formularu za novi urbanizam Ivana Chtcheglova. Klub je zatvoren 28. lipnja 1997. s “Freak” večeri na kojoj su sudjelovali Elliot Eastwick i Dave Haslam (posljednji live nastup uživo održali su Spiritualized 15. lipnja 1997.). Klub se nakratko ponovno otvorio kao umjetnička galerija prije nego što je bankrotirao i trajno se zatvorio.

Pročitajte i ovo: Kronike plesnog podija: The Art of... Happy Mondays

Mančesterski Museum of Science and Industry trenutno sadrži brojne memorabilije Haçiende i Factory Recordsa, uključujući glavna vrata kluba, kao i postere, flyere i slično.
Walsh je inače sa svojim fotografijama sudjelovao i na nekim ranijim izdanjima IDEA-e, u knjigama kao što je, primjerice, Spike Island, ali ovo je njegov prvi solo književni pothvat. Fotografijom se bavi više od tri desetljeća.

Knjigu nabavite OVDJE a u nastavku pogledajte neke od fotografija prikazanih u knjizi.

Load the next article
Loading...
Loading...