Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Hibrid: "Nastojim se fokusirati na sadašnjost i raditi ono što volim, stvarati muziku, upoznavati nove ljude..."

Intervju povodom izdavanja albuma 'Izgubljeni'

  • Mixmag Adria
  • 16 June 2017

Sarajevski producent Dino Aganović poznat kao Hibrid izdao je svoj debitantski album, kojeg je dugo radio, a prema reakcijama publike napravio je dobar posao.

Album 'Izgubljeni' je ušao u top 10 izdanja u kategoriji electronica / downtempo na najvećoj svjetskoj online trgovini muzike Beatport i trenutno se nalazi na 9. poziciji. Ovo je veliki uspjeh za mladog producenta koji je prije petnaest dana objavio svoj prvi album na svojoj etiketi Submarine Vibes, a ovo je svakako dodatni stimulans za domaću elektronsku scenu.

Hibrid ne krije svoje zadovoljstvo postignutim uspjehom u kratkom periodu.

"Jako sam sretan i iznenađen zbog ovog uspjeha i ulazak u TOP 10 žanra Electronica / Downtempo na Beatportu. Lokalne reakcije kao i reakcije iz svijeta su odlične i drago mi je reći da su svi prepoznali orginalnost, ali da budem iskren nisam očekivao ovako nešto i ponosan sam na cijelu ekipu koja je radila na realizaciji i produkciji albuma. To je veliko priznanje i pokazatelj kvalitetnog rada Submarine Vibes u zadnjih par godina. Također, ovo je i veliki podsticaj za mene kao muzičara da nastavim raditi ono što volim i nadam se da će album u narednim danima još penjati na listi".

Album 'Izgubljeni' sastavljen je od 12 pjesama i crteža, te uključuje i dva video spota za pjesme 'Izgubljeni' i 'Sanjam'. Kroz emotivne melodije i jedinstvenu atmosferu svoje muzike, Hibrid prenosi osjećaj izgubljenosti u kaosu današnjice, i kritički upozorava na neke od loših navika svijeta u kojem živimo. Na promociji albuma iz publike se oteo komentar da je ovo njegov najzreliji uradak do sada, što je upravo povod za ovaj razgovor.

Hibrida smo uhvatili između dvije promocije i kratko porazgovarali o albumu.

Razgovarao Adnan 'Nane' Čalkić

m: Koju priču priča tvoj album 'Izgubljeni'?

H: Radi se o eksperimentalnoj elektronskoj muzici. Na albumu sam surađivao sa Belmom Zvizdić (vokal), Adnanom Salihovićem (gitara) i Aminom Kovačević (vokal),koji su znatno doprinjeli albumu. Dizajn i ilustracije uradio je Mehmed Mešanović, a mix i master rađen je u Studio Chelia. Na nekim trakama sam radio više od 3 godine, a na nekim par mjeseci. Za mene lično, album je poseban jer sam prvi put počeo da svoje tekstove ubacujem u muziku i pomalo pjevam i recitujem, imao sam priliku da surađujem zaista sa super ljudima i stekao sam mnoge prijatelje.

Album je "zapakovan" u jednu smislenu cijelinu i za mene svaka pjesma ima svoje mjesto zašto se nalazi tu, ato se naslanja na činjenicu o izgubljenosti čovječanstva u današnjem dobu. Kritički osvrt ka tome i moja sanjarska želja nekog bijega od svega toga, a i od realnosti je ono šta se našlo na ovom albumu. Vjerujem da svi često i rado pokušavamo pobjeći, a muzika je super transportni portal u neku drugu dimenziju.

m: Kakav je tvoj odnos prema elektronskoj muzici uopće? Krenuo si kao DJ, sada si producent. Da li je elektronska muzika mutirala u nekom smislu od vremena kada si ti počinjao?

H: Ako govorim o svojoj karijeri. Potpuno je drugačije, s obzirom da sam počeo kao DJ koji pušta muziku, a vremenom sam se opredijelio pretežno za produkciju, live act, band varijantu itd. Iako i danas rado volim puštati muziku, ipak ovo drugo me čini sretnijim. Obje stvari imaju svoje prednosti.

Ako posmatram globalno, mislim da je slično, samo što svega ima puno puno više, ali vjerujem da je omjer sličan. Ima zaista puno kvalitetne muzike, mada u isto vrijeme ima još više neke kalup muzike koja zvuči isto i nimalo originalno tako da je teže iskopati nešto unikatno. Razvoj medija, tehnologije, društvenih mreža doveli su do toga da se jako lako može i praviti dobra muzika i eksponirati na različite načine. To bi mogao spomenuti kao razliku prije i danas. Nekad se osjećam jako tužno znajući da na svijetu postoji toliko puno dobre muzike koju vjerovatno nikad neću poslušati.

m: Kako teče tvoj kreativni rad u studiju?

H: Nema pravila. Nekad ide od ritma, nekad od ideje, nekad od melodije... Jednostavno nema pravila.

Stvari koje doživim tokom dana, priče koje poslušam i ljude koje upoznam mi često daju jaku inspiraciju koju mogu brzo pretvoriti u muziku koju želim, i onda nekada danima, nekada mjesecima, a eto nekad i godinama se sve to sređuje, preslušava, dorađuje, briše, dodaje, itd. Teško je doći do kraja kada sam potpuno zadovoljan, te sam sretan što sam prilikom realizacije svog prvog albuma upoznao pojam "rokovi (deadlines)" - što mi je dosta pomoglo u tom pogledu iako mjesec dana nisam spavao.

m: Tko je utjecao na tebe i tvoju glazbu?

H: Teško mi je nabrojati sve ljude, muzičare, filmove, umjetnike koji su me inspirisali. Ako već moram, rado ću spomenuti Adi Lukovca, Basheskiu i Edwarda, Faithless, Moby... A također, od muzike koju volim da slušam spomenuo bih Darka Rundeka, KKN, Goribor, Edu Maajku, itd.

Inspiracija i utjecaj dolaze sa različitih strana, svaki dan, nekad i neprimjetno. U zadnje vrijeme sam počeo slušati mnogo nove muzike tako da vjerujem da će i moja buduća muzika imati neki novi uticaj.

m: Postoji li svirka koju bi izdvojio?

H: Hm, na ovo pitanje mislim da nemam pravi odgovor. Teško mi je izdvojiti bilo šta, svaka svirka mi je draga, bilo da se radi o nastupu sa nekim poznatim imenom ili sa lokalnom ekipom. Kako god, vjerujem da bolje i bolje dolaze s obzirom da spremam novi live act i nadam se da će biti interesa širom regije i svijeta da se to posluša.

m: Gdje se vidiš za deset godina?

H: Ne pokušavam da mislim o tome. Trenutno se nastojim fokusirati na sadašnjost i raditi ono što volim, stvarati muziku, upoznavati nove ljude, surađivati sa drugim muzičarima i obrazovati se, te uporedo raditi na razvijanju svoje etikete. Također, već sam osmislio koncept i ideju kojom se želim voditi na narednom albumu i mislim da će biti super. Osim toga, radit ću još nekim bendovima remixe...

Citirao bih tekst iz jedne meni jako drage pjesme koju mi je prijatelj nedavno pustio, Forss - Journeyman, "The only real gift given to you is right now".

Album se nakon sedam dana od objavljivanja popeo i na 11. poziciju deep house izdanja na Beatportu dok na listi najprodavanijih techno izdanja zauzima 19. mjesto. 'Izgubljeni' je album sa kojim je Hibrid pokazao da se granice elektroničke glazbe i dalje mogu pomicati.

Njegov rad možete podržati kupovinom albuma online, ili u fizičkom formatu koji sadrži CD, knjižicu sa 12 crteža i download code po cijeni 10KM putem FB inboxa, te na prodajnim mjestima u Sarjaevu: Buybook-u, Delikatesna Radnja, Yellow Submarine, Libertad Caffe.

Load the next article
Loading...
Loading...