Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

In Memoriam: Marcus Intalex aka Trevino

Glazbeni svijet se oprašta od šefa Soul:r labela

  • Mixmag Adria
  • 5 June 2017

Inspirativan, ponizan, nezamjenjiv - ovo su riječi koje se ponavljaju iznova i iznova u emotivnim počastima koje se slijevaju s globalne drum'n'bass scene, u čast Marcus Kayeu, mančesterskom tihom lob-end kumu.

Iznenadna smrt umjetnika susrela se s dubokim, nostalgičnim shvaćanjem koliki je bio njegov utjecaj, kao DJ-a, producenra i mentora, a da ne spominjemo ljubav prema njegovom sjevernjačkom humoru i smislenom mudrošću.

Od izdavanja bezvremenskih proto-jungle klasika ranih 90-ih, do pisanja nekih od najvećih drum'n'bass trijumfa i izdavanja preko svog Soul:r labela, pa još do legendarnih partnerstava s ST Files, kao M.I.S.T. i Calubre kao Mist:i:cal i još do tranzicije u house/techno asa Trevina 2011, a cijelo vrijemenastavljajući dovoditi vodeće artiste današnje scene, kao što su MC DRS i LSB. Marcus Intalex je bio esencija drum'n'bass scene.

Inovator 90-ih, njegovo izdanje iz 1994., ‘What Ya Gonna Do’ (kao Da Intalex s Mark XTC na L Doubleovom Flex Records) je remek-djelo iz rane faze žanra, s toplinom junglea i teškim breakbeat grooveom, uokvireno Motor City synthevima, koje će istraživati sljedećih 25 godina. Prezentiravši Kiss/Galaxy 102 jungle drum'n'bass show, Intalex se iste godine preselio iz rodnog Burnleya u Manchester, postavši jungle specijalist u glazbenom dućanu Eastern Bloc te postavivši temelje za jedan od najboljih underground drum'n'bass labela svih vremena - Soul:r.

Iskovan 2000. u vatrama zlatnog vremena liquid funka, Intalexov Soul:r label dao je bez sumnje drum'n'bassu prvu butique etiketu: stvar rukom rađene ljepote na svakom nivou te neosporan potpis deluxe drum'n'bass vještine produciranja. Svaki DJ box imao je te vizualno privlačne smeđe i zelene omote, od kojih je svaki garantirao neko duboko, glazbeno, mistično putovanje. 'Fire and Water' od Calibre, 'Mistical Dub' od Mist:i:cala, '3am' od M.I.S.T vs. High Contrast - ta rana izdanja povezala su točkice između melodičnih bas tonova junglea, infektivnog sjaja liquida i privlačnosti zemljanog, gustog, rolajućeg drum'n'bass groovea. Svi su bili instant klasici. I svi su ostali - za razliku mnogih drugih 'liquid' himni tog vremena.

Sa Soul:r, Marcus Intalex je kreirao nešto što je ostalo čisto: viziju underground drum'n'bassa u kojoj je kvaliteta bila važnija od kvantiteta i u kojoj je famozno predstavio neke od najboljih mladih artista žanra, uključujući Lynx, Break, Marky, Klute, High Contrast te u posljednje vrijeme DRS, Chimpo, Dub Phizix i LSB. Label i njegove Soul:ution večeri postoje danas te nastavljaju razvijati svoje naslijeđe Intalexovog utjecaja.

Uvijek usmjeravajući fokus negdje drugdje, čovjek je bio sam za sebe. Njegov fabriclive mix i LP '21', izdani su bez puno buke, kako bi proslavio svoju 21 godinu u glazbu i ispričao priču. Bez euforičnih naslovnica, bez trikova. Bez trendova. Samo majstorske produkcije i elementi njegovog potpisa: trepereće svjetlo dodiruje liquid funk, gusta perkusivna energija kotrljajućih uzoraka snarea, semplovi i efekti techno artista. Drum'n'bass vođen inteligentnom, istraživačkom i technoidnom estetikom.

A onda je došao 'Outerspace'. Najbliži klupskom bangeru, što je htio doći - pa čak i skroz slučajno. Tko je mogao pretpostaviti da će esencijalno mlaki liquid roler postati (zajedno s 'Together' od Logisticsa) najefektniji teaser Andy C-a i Frictiona, nadmašivši 'Titan' s potpisom Andy C-a, 'The Nine' od Bad Company i brojne druge himne ere?

Tajna je, naravno, bila u znanosti - i u umjetnosti. Izdana preko Soul:r 2003., 'Outerspace' od M.I.S.T-a ostaje za mnoge ravere i DJ-eve traka i sjećanje s plesnog podija kao nijedno drugo. Ti kaskadni, ukočeni snareovi, zauvijek ostaju lijepi, poput anđela koji se spuštaju na zemlju prije nego bogata melodija i bas linija ne eksplodira prema gore te nastavljajući galopirati, odlazi do oblaka. Ekstatično izdanje. Liquid traka? Ne baš. Uzbudljiva, radosna, energična plesna vožnja, koja se jednako uzdiže i istražuje. To je bio Marcus.

Kroz njegovu glazbu, preko artista kojima je dao dom, kroz vibre koje je kreirao, preko plesnih podija na koje je donio radost te kroz globalno mnoštvo koje jer inspirirao, Marcus Intalex će živjeti zauvijek.

Load the next article...
Loading...
Loading...