Search Show Menu
Home Latest News Menu
In Session

In Session: Tom Bug

Set za Dobar House vikend

  • Mixmag Adria
  • 11 May 2018

In Session je rubrika u kojoj predstavljamo sam vrh regionalne DJ elite, vodeće ljude koji sceni daju karakter i vode ju naprijed. Svakoga tjedna odabiremo jednog od njih, a ovotjedna seansa predstavlja novi miks koji nam je pripremio Tom Bug, nagrađivani DJ i osnivač klupske večeri Dobar House te producent koji je do sada izdavao za Blacksoul Music, Simma Red, Flashmob Records i druge etikete.

Uz sam mix, Bug nam je odgovorio i na nekoliko pitanja. Pročitajte u nastavku.

m: Možeš li nam se predstaviti u nekoliko rečenica?

Tom Bug: Moje ime je Tomislav, Tom Bug, zovu me Bug, Buba, Bužislav, Baže vraže i slično. Od kad sam shvatio house glazbu (nakon nekoliko godina slušanja trancea koji me uveo u elektroničku glazbu), ništa me više nije moglo odvojiti od nje - i tako već 17 godina. Organiziram klupske večeri, nastupam tamo gdje me zovu i produciram glazbu!

m: Kako je izgledao tvoj proces odabira singlova za In Session Mix, te koji su bili kriteriji pri selekciji glazbe?

Tom Bug: Trenutno sam malo pogubljen. Dosta pratim trendove ali vjerujem da nekako ipak imam svoj prepoznatljiv zvuk kad puštam muziku. Čak i ako jednom to bude tech house / house set, a drugi put disco i deep house set. Posljednjih nekoliko tjedana mi je zaista teško naći glazbu za svoje setove...nekako sam se zasitio tzv. "naughty tech housea" koji mi je zadnje dvije godine bio žanr u koji sam skretao za svoje peaktime setove. Classic house, deep house i disco je nešto će uvijek biti dio mene i dio mojih setova, tako da mi je trenutno puno lakše naći takvu mjuzu, no za In Session sam htio nešto moćnije, nešto više "underground". Malo kopanja, malo dodavanja i micanja stvari i eto, na kraju sam zadovoljan!

m: Možeš li nam nešto više reći o glazbi u miksu? Tko su izvođači i što cijeniš kod njihove produkcije?

Tom Bug: Danas je teško govoriti o žanrovima...stvarno je...ali možemo reći da u ovom miksu ima "big room" deep housea, housea i nešto tech housea, a jedna traka bi se čak lako mogla okategorizirati kao techno. A miks završava s pjesmom disco prizvuka :)

m: Što je bilo presudno da singlove poslažeš ovim redoslijedom i je li to isti princip koji koristiš dok nastupaš u klubu?

Tom Bug: Pa kad slažem mikseve trudim se pričat priču, uvijek. Uvijek se miks gradi prema nekoj sredini gdje onda nekad ekpsperimentiram, a ponekad krenem spuštati. U ovom slučaju mislim da sam učinio ovo drugo...Kad nastupam u klubu, postoji velika razlika. Naravno, ako se radi o warmup setu, onda je priča slična, tu opet gradim postepeno i obično pred kraj malo "zavozim", no ako vrtim špicu seta i closing set, onda je sve moguće i ovisi o mojem raspoloženju, raspoloženju publike, broju ljudi prisutnih, veličini kluba...ali gotovo je sigurno da ako je dobra vibra, da ću šarati od disca do tech housea.

m: Možeš li demistificirati žanrovske odrednice ovog miksa?

Tom Bug: Deep house, house i tech house - manje više :)

m: U kojem bi regionalnom klubu ovaj isti set naišao na najbolju reakciju publike, u koje vrijeme i zašto?

Tom Bug: U bilo kojem u kojem me žele bukirat haha! Pa ne znam za specifičan klub ali ako se fokusiramo na sredinu ovog miksa, vjerujem da bi takva mjuza prošla u većini klubova u kojima se vrti klupska i elektronička glazba.

m: Možeš li navesti nekoliko klasika koji se s vremena na vrijeme ponovno vraćaju u tvoje setove i opet zvuče svježe?

Tom Bug: Kerri Chandler svako malo...bilo da se radi o 'Track 1', 'You're In My System', 'Halleluyah' i drugim njegovim klasicima. Često vrtim akapelu Shakedown 'At Night', koliko god to možda bilo cheesy, ali works everytime :). Gotovo uvijek odsviram neki disco classic, ali njih je previše da bi nabrajao :). E da, svako malo se sjetim pustit Fusion Groove Orchestra Feat. Steve Lucas - 'If Only I Could' ali Liem Remix koji je istovremeno toliko soulful i toliko moćan. Baš jedna od onih stvari koje su vječne. O klasicima bi mogao zauvijek, pa bolje da nastavimo dalje.

m: Po čemu se razlikuje tvoj pristup produkciji u odnosu na pristup DJ setovima, a koje su sličnosti?

Tom Bug: Pa čak ima sličnosti u smislu da pokušavam radit glazbu koju bi i sam puštao. Ako se uloviš da radiš nešto što sam ne vrtiš kao DJ, to možda nije dobro. Ok ako produciraš više stilova (pa možda koristiš i više aliasa), ali glazba koju produciraš pod svojim DJ imenom, bar bi u većini slučajeva trebala odgovarati tvojim setovima - kaže DJ koji u različitim situacijama pušta različitu glazbu haha.

m: Kako se je tvoj stil DJ posla promijenio od prvih koraka u svijetu glazbe do danas?

Tom Bug: Izuzetno mnogo. U početku je to bila samo ljubav i velika želja za svirkama. Imao sam uspone i padove, imam ih i sad, ali sada sam fokusiraniji na poslovni dio svega. Na društvene mreže, networking, produkciju...to ne znači da je glazba zapostavljena, naprotiv, ali sad se isključivo bavim glazbom i poslovima vezanim uz glazbu za razliku od kad sam počeo.

m: Gdje te publika uskoro može slušati uživo?

Tom Bug: Već ovog vikenda u Zagrebu na dvije lokacije, petak u Johann Francku na njihovoj proslavi rođendana uz David Moralesa, subota na BSH Zagreb Sunset Sessions eventu na kojem me zapao baš sunset set, zatvaranje sezone Dobrog Housea je 30. svibnja u Mastersu, a ovog proljeća i ljeta ću nastupati u Zagrebu, Splitu, Pločama, Hvaru, Defected Croatia festivalu u Tisnom i na Braču u Bolu gdje ću provest veći dio ljeta.

Load the next article...
Loading...
Loading...