Search Menu
Home Latest News Menu
Blog

INSAJDER S01E10 – Ugovor s vragom

Insajder čini grešku koja mu omogućava kratkoročni uspjeh, no ostavlja neželjene posljedice

  • INSAJDER
  • 13 May 2018

Svijet glazbene industrije je vjerojatno krug pakla kojeg se Dante nije sjetio. U medijima sve izgleda idealno, savršeno i glamurozno, no zapravo ništa nije onakvo kako je prikazano. Prošle sam godine bio na naslovnicama svih portala o stilu života, glazbi i uspjehu, a ove godine me se nitko ni ne sjeća.

Prije dvije godine dobio sam nogu od Talije. To me je brutalno pogodilo na dobrih tjedan dana. Tuga je prerasla u depresiju, depresija u alkoholiziranje, a alkoholiziranje u dosadu. Iz čiste dosade uzeo sam Mahalo Gagarin - Onita Baby, jednu prastaru ploču iz kolekcije mog pokojnog djeda. Ostavio mi je u nasljedstvo poskočice iz prahistorije, singlove koje mogu slušati samo na jednom arhaičnom gramofonu koji ima 78 okretaja u minuti. Iz čiste sam dosade stavio jednu na gramofon i počeo slušati. Kad je došla do refrena počela je preskakati, a riječi " Onita Baby", što god one značile, zvučale su zabavno, barem uz dvadeset i treću limenku pilsnera koju sam ispijao slušajući.

Pivo me je taman dovoljno zavaljalo i palo mi je na pamet da spojim sampler na djedin gramofonski krš, te snimim to preskakanje. Zatim sam počeo kombinirati neke produkcijske elemente koje sam u kompjuteru imao spremljene od prije. Nije da se hvalim, ali za par sati rada već sam imao okvirni kostur koji sam u sljedećih nekoliko dana ispolirao efektima, aranžmanskim figurama i modernim načinom kompresije. Da skratim priču, napravio sam jebeni singl s klupskim potencijalom. Kao i obično kad smatram da imam nešto što bi me moglo odvesti korak dalje, potražim uzemljenje kod Pauka. Međutim toga dana Pauk mi nije rekao da sam u zabludi kao u 99,9% slučajeva, već me je sasvim ozbiljno pogledao uz riječi koje ću pamtiti ostatak života:

- Buraz, ti si napravio mega hit...

- I sam znaš da hit potencijal nije hit dok nije podržan od nekog tko to može pogurnuti - podsjetio sam Pauka, koje je nastavio:

- Ne samo to, treba ti i netko tko će pravno srediti uporabu Mahalo Gagarinovog dijela pjesme - naglasio je Pauk.

- Znaš li nekog takvog?

- Znam, ali...

- Već znam sto ćeš reći...

Pauk je oduvijek sve s kojima me je povezivao nazivao mutnim likovima pa sam i u tom slučaju očekivao čuti te dvije riječi, međutim prevario sam se.

- Motorka - izustio je Pauk.

- Molim?

- Motorka, ona je žena s kontaktima u industriji, nabrijana, energična poslovna žena koja doslovno rastura posao - objasnio mi je Pauk.

- Pa daj mi njen kontakt!

- Samo pazi!

- Znam, mutna je!

Motorka je bila ostarjela ljepotica koja je smatrala da će odlasci u centre za ljepotu usporiti starenje, no njen stresni način života ostavio je trag na koži. Budući da je koristila botox i ostale kemikalije, lice joj je doslovno bilo beživotno kao lice pokeraša u finalu nekog turnira u Las Vegasu.

Motorka nije gubila vrijeme i sve je sa mnom riješila putem Interneta u samo nekoliko dana. Uskoro mi je na vrata zakucao poštar i u rukama mi je bio ugovor veličine mikrovalne pećnice. Igrom slučaja, tvrtka Ferluci Te Mai, koja je posjedovala prava za Onita Baby, bila je jedna je od najvećih izdavačkih kuća i posjedovala je medijsku moć kao ni jedna izdavačka kuća u mojoj dotadašnjoj karijeri.

Nisam bio budala, nego sam skupio svu lovu koju sam imao i platio najboljeg odvjetnika da mi protumači ugovor.

Svi su mi preporučili je Eric Ulf, najveći stručnjak za rješavanje takvih slučajeva i bio sam iznenađen kad mi je Eric u samo nekoliko dana korigirao nekoliko pravnih izraza koje ja ne bi ni primijetio.

- Sve je u redu, ovo je ugovor koji se ne odbija - objasnio mi je Ulf i uzeo mi nekoliko tisuća za savjetovanje.

Motorka mi je objasnila da Ferluci Te Mai umjesto imena Insajder želi koristiti neko drugo ime, neko ime koje je više u duhu vremena u kojem živimo. Neko ime koje će međunarodno bolje funkcionirati, no i dalje predstavljati moj umjetnički izražaj. Ponudili su mi nekoliko opcija, no sâm sam odabrao "IN54J", ime koje je brojkama zadržalo karakter riječi Insajder.

IN54J je doslovno preko noći postao zvijezda i prvih mjesec dana sam uživao biti IN54J. Moj singl "Mahalo Gagarin Funk" je bio na svim mogućim top listama, a u limuzini u kojoj sam na putu do kluba putovao sa 7 najtraženijih manekenki prošle godine, vidio sam i novi video spot koji je kompanija Ferluci Te Mai platila za projekt IN54J. Činilo mi se je fer, oni su radili svoj posao, ja sam radio svoj posao. Vjerojatno se je zato i firma zvala Fer-luci Te Mai. Helikopter me je vozio po Ibizi, a obožavateljice su tetovirale logotip IN54J na intimnim mjestima za koja sam navodno saznao samo ja. Zaredao sam 300 nastupa, a nastupao bi samo sat vremena na festivalima s najvećim zvijezdama. Kakvim najvećim zvijezdama? Običnim kokošarima! Najveća je zvijezda bio IN54J! Sve je bilo na vrhunskom nivou, a hoteli, avioni i klubovi nizali su se kao karoserije automobila na proizvodnoj traci. Moje bivše cure izgledale su kao vojni otpad u usporedbi sa svemirskim modelima koji su mi omogućili ispuniti svaku perverznu seksualnu fantaziju.

Međutim, nakon što je prošla godina dana bukinzi su prestali, a računi su počeli stizati. Ferluci Te Mai je doslovno vodio računa o svakoj čaši šampanjca koju sam popio, o svakoj hotelskoj sobi u kojoj sam odsjeo, svakoj vožnji helikopterom, taksijem, gliserom i jebenim rent-a-bajkom u Amsterdamu. Poslali su mi račun čak i za svaku manekensku pratnju koju su medijski koristili njihovi PR stručnjaci. Moj je singl bio prisutan u svakom klubu, na svakom festivalu, na svakoj top listi i u svakom setu svakog DJ-a na svijetu, no ja sam bio dekintiran. Svi su znali "tko sam ja", no nitko nije znao što se događa iza kulisa. Ferluci Te Mai me je držao za jaja. U ugovoru su nametnuli standarde i propisali odjeću koju nosim, aute koje vozim i ono što mi je djelovalo najbolje cijenu mog honorara. Ona je bila 50 puta veća od cijene koju sam za svoj nastup tražio do tad.

Tko ne bi želio zarađivati 50 puta više? Naravno da sam potpisao jebeni ugovor! No, od sveg novca koji je bio na računima koje su klubovi plaćali za moje nastupe, a sam dobivao tek manji dio kolača. Naravno, Ferluci Te Mai je firma koja je zapošljavala birokrate, menadžere, PR agente, dizajnere, fotografe, stiliste, sve koji su mi pomogli isfurati status zvijezde. Međutim, nakon što sam nastupima obišao Ibizu, Miami, New York, London, Paris, Tokyo, Amsterdam, Sidney, Johannesburg i da ne nabrajam 300 svjetskih metropola u kojima je promoviran "Mahalo Gagarin Funk", kampanja je stala.

Odradio sam svoje, poslužio sam svrsi. Oni su zaradili, a budući da sam koristio sample koji su oni posjedovali, ništa od autorskih prava nisam mogao ni očekivati. Mahalo Gagarin je umro već odavno, bez nasljednika i sav novac ostao je njima.

Pomislili ste da sam bio papak? Ni govora! Odmah sam počeo nazivati sve prijatelje, vlasnike klubova i organizatore koji su me bukirali prije ugovora s Ferluci Et Mai, no nitko od njih nije mogao platiti 50 puta veći honorar, pogotovo u trenutku kad se je moj hit već izlizao i dosadio svima.

- Bembura, daj molim te bukiraj me jednom ove godine, a sljedeće kad mi istekne ugovor, nastupit ću ti 5 puta gratis - preklinjao sam lokalnog vlasnika kluba.

- Hoćeš li moći i nakon isteka ugovora nastupiti pod imenom IN54J?

- Ne!

- Onda je i moj odgovor Ne!

Bembura nije jedini vlasnik kluba s kojim sam do tada bio dobar, no i svi ostali su imali potpuno isti odgovor.

Prodao sam stan da pokrijem račune, a Pauk mi je ustupio kauč u sobi njegovog klinca koji je otputovao na studij u Boston. Kad su Pauk i njegova žena doma, pomažem njihovoj kćeri Meliti pri pisanju zadaće iz Engleskog, a kad ih nema, onda markira i koristi moju jutarnju erekciju za prva seksualna iskustva.

Znam, DJ Ducati je zbog toga završio na godinu dana u zatvoru, no sedamnaestogodišnjakinja mi je priprijetila da će me tužiti starcima ako ne nastavim. Trenutno si ne mogu dopustiti da postanem beskućnik, pogotovo kad mi je preostalo još samo nekoliko dana do isteka ugovora s Vragom. A, ruku na srce, klinka je talent. Napravio sam nekoliko novih singlova koje namjeravam objaviti isključivo pod imenom Insajder. Kako zvuče? Depresivno i underground.

Kako izgleda moj život u iščekivanju? Kopam po Internetu i čačkam po teorijama zavjere.

- Anagrami odgovaraju na sva pitanja - govori smiješni fanatik koji je život posvetio istrebljenju Sotonizma.

Na trenutak se zapitam:

- Ferluci Te Mai, anagram bi bio... - prestajem govoriti dok kombiniram riječi u glavi.

- Lucifer te ima!

- Eric Ulf?

- Lucifer - zaključujem pod dojmom videa o anagramima i nasmijem se na sav glas.

Nije da ih tako u ovom trenutku ne doživljavam, no bablje priče i mitske kreature nikad nisu bile nešto u što istinski vjerujem.

Next Page
Loading...
Loading...