Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Interaktivna izložba o povijesti elektroničke glazbe: uzbudljivo putovanje kroz povijest

“Elektronika: Od Kraftwerka do Chemical Brothersa” postavljena je u londonskom Muzeju dizajna

  • Normski/Mixmag | Foto: Felix Speller/Mixmag
  • 25 August 2020

Mnogi od nas koji volimo i ovisimo o elektroničkoj glazbi, već mjesecima nismo uspjeli dobiti punokrvno iskustvo clubbinga s obzirom na situaciju s koronavirusom, lockdownom i općenito životom u “novom normalnom” na globalnoj razini. Stoga vas ne mora čuditi koliko me posjet novoj izložbi: “Elektronika: Od Kraftwerka do Chemical Brothersa” u ponovno otvorenom londonskom Muzeju dizajna - uzbudila. Radi se o adaptaciji izložbe “Electronic”, postava Philharmonie de Paris' Musée de la Musique (Muzej glazbe) koju je izvorno kurirao Jean-Yves Leloup, u Francuskoj prošle godine. Ova britanska adaptacija više se bazira na britanskoj elektroničkoj i rave kulturi, koja je trenutno, nažalost, jako ugrožena.

Kustosica projekta Gemma Curtin nam je o tome rekla: “Ova izložba, planirana prije pojave pandemije virusa COVID-19, slavi kulturni utjecaj elektroničke plesne glazbe, od njenih početaka pa do trena kad je postala soundtrack ljudima koji se odupiru i prkose autoritetu. Zato je sad jako bolno gledati kako je pandemija dovela do potpunog zatvaranja bogate i raznovrsne glazbene scene u Londonu, te svjedočiti financijskim poteškoćama s kojima se susreće cijela glazbena zajednica, zbog nepredvidljive budućnosti. S obzirom da je potreba za glazbom cijenjena kao nikada do sada, u ovim izazovnim vremenima drago nam je što možemo ugostiti izložbu koja istražuje ovaj žanr. London neće prestati plesati”, rekla je.

Hoće li i mene izložba rasplesati? Idemo vidjeti...

Pulsirajući ritam house i techno soundtracka, inače ekskluzivni miks legendarnog francuskog DJ-a Laurenta Garniera, dočekuje vas već na samom ulazu. Na uvodnoj ploči piše: “Fokus ove izložbe je na povezanosti između elektroničke glazbe i suvremenog dizajna, mode i umjetnosti.”

Mjere sigurnosti su na snazi, ali morate ponijeti vlastite slušalice (za audio dio izložbe) te morate nositi masku u svakom trenutku.

Ovdje kreće opsežni timeline, koji počinje sa 1901. godinom, uz više od 400 izloženih predmeta, a obuhvaća puno više glazbene povijesti nego što sam naslov izložbe “Od Kraftwerka do Chemical Brothersa” sugerira. Među izložbenim predmetima je i veličanstvena Brass La Croix senora Nikolaja Obuhova, jedan od najranijih elektroničkih instrumenata ikad izrađenih, kao i Gmebaphone 2 Christiana Cloziera iz 1975. koji izgleda poput kontrolne ploče svemirskog broda. Povjesničari i glazbeni geekovi podjednako će voljeti stvari poput eksperimentalnog klasičnog skladatelja Shiva Fesharekija i njegovog istraživanja rada Daphne Oram za BBC Radiophonic Workshop.

Tu su i kolekcije vinila eksperimentalne elektronike i psihodelične ere, s nevjerojatnim dizajnerskim coverima iz 1960-ih do 1970-ih, uključujući i Prospective 21e Siècle, koji potpisuju François Bayle i Pierre Henry. Veličanstvene fotografije njemačkih techno partyja vode vas u povijesni odjeljak pod nazivom “Man and Woman Machine” predstavljajući “The Mad Scientists of Sound” sa info karticama na displayu na zidu, a tu su i fotografije, razni multimedijski video monitori i priključci za slušalice.

Možete vidjeti i neke “sočne” sitnice hardverske opreme sintisajzera, kao što su modular Moog, Prophet i Korg iz 60-ih i 70-ih, Rolandove drum machine iz 80-ih, te futuristički The Visitor iza kojeg stoje Jeff Mills i Yuri Suzuki. Maštoviti i idealizirani studio Jean-Michel Jarrea učinit će da vam poteku sline. Ali, nemojte se previše uzbuđivati! Možete ga gledati ali ne i dirati!

Ima puno toga za upiti, dok čitate o post-punku, synth popu i disco eri. Tu su “I Feel Love” Donne Summer iz 70-ih, elektro pionir Man Parrish, funk-hip hop outfiti Jonzun Crewa, te elektro funk Black Americana i Kraftwerka 80-ih. Poveznice s tehnologijom kao što su Cubase i pomaci u glazbenim stilovima su pametno povezane, dok stalni glazbeni puls atmosferski ispunjava slabo osvijetljeni prostor galerije.

Chicago, Detroit, Berlin, New York i Velika Britanija imaju svoje mjesto. Tu su i flayeri sa raznih raveova, vinil art, te fotografije Tine Paul iz noćnog života New Yorka iz davnih dana Paradise Garagea, uključujući i one koje prikazuju Frankieja Knucklesa i Larryja Levana. Izložba umjetnina nadahnutim elektroničkom glazbom kreće se od djela njujorškog Keitha Haringa do ilustracija londonskog Lo Recordingsa, zajedno s prikazima koji proučavaju odnos između tehnologije, klupske grafike, formata, novijih glazbenih stilova i soundova.

Izložba odaje počast i važnosti Motor Cityja za techno sa odjeljkom “Detroit Machine Soul City”. U ovom dijelu, inače kapaciteta za jednu osobu, nalazi se mala galerija kvalitetnih fotografija techno legendi poput Juan Atkinsa, Kevina Saundersona, Kennyja Larkina i Blakea Baxtera. Cijeli jedan zid je posvećen Mikeu Banksu, suosnivaču pionirskog kolektiva Underground Resistance, koji pokazuje veliki izbor dizajna izdanja s njegovog labela. Ipak, imao sam osjećaj da je ovaj dio mogao biti opsežniji, s više Black innovatorsa i izvornih likova iz Detroita.

Dobivamo i povijesni pregled putem naslovnica časopisa koji obilježavaju ključne trenutke rave revolucija, Summers of Love kulture, zajednice, kao i uvid u maske i identitet i dugogodišnji odnos sa LGBTQ scenom, gledajući kako su se klupske zajednice borile protiv zakona namijenjenih zaustavljanju rave kulture i izraza otpora koji su osnažili manjinske skupine.
Kreativni primjeri povezanosti zvuka, vizuala i kostima nalaze se u odjeljku “Live video – The Concert reinvented”, uključujući i fantastične vizuale koje je Weirdcore kreirao za “Collapse” Aphex Twina i spektakularne momente s koncerata Daft Punka i Chemical Brothersa. Sve to jako lijepo vodi u blistavo 30-minutno 3D iskustvo slaveći 50 godina Kraftwerka. Stavite 3D naočale (daju vam ih na licu mjesta) i bit ćete oduševljeni!

Fokus se zatim okreće ka plesnom podiju i važnosti DJ-a. Tu su fotografije i snimke Jeffa Millsa na tri decka, tu je i Richie Hawtin koji nam pokazuje kako se koristi tehnologijom i hip hop scratchanjem. Doduše, nije postojao niti jedan izloženi gramofon, pa mi je to bio mali propust. Ali, ima puno grafike, projekcija, dizajna plakata, arhitektonskih slika Haçiende i inovativnih dizajna covera izdanja neovisnih diskografskih kuća, uključujući Moving Shadow, Suburban Base i Metalheadz iz Velike Britanije. Sjajna skulptura Zoetropic izrađena od vinilnih ploča i videa također je vrhunac.

Veliko finale izbit će vas iz cipela čim uđete u posljednju tamnu sobu kako biste doživjeli moćne Chemical Brothers i njihovu AV izvedbu “Got To Keep On”. Pred očima vam oživljavaju živopisni kostimi koje je dizajnirala Kate Tabor, a izradili dizajneri Smith & Lyall, uz napomenu Chemicalsa: “Dizajn je bitan element koji poboljšava iskustvo našeg live showa. Ova nova instalacija pružit će vam uvid u to kako radimo s Adamom i Markusom (Smith & Lyall) na vizualnom aspektu naših turneja”.

I time se završava izložba koja na sjajan način objedinjuje ogromnu slagalicu elektroničke umjetnosti, dizajna i inspirativne povijesti. Puno zabave i dobro izvedeno - da citiram još jednu pjesmu Chemical Brothersa: “Go!”

Izložba “Elektronika: Od Kraftwerka do Chemical Brothersa” postavljena je u londonskom Muzeju dizajna do 14. veljače 2021., a više informacija potražite - ovdje.

Next Page
Loading...
Loading...