Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

James Zabiela: "Htio sam stvoriti magične miks trenutke, u kojima bi trake jednostavno pričale jedna s drugom"

Ekskluzivan intervju pred izlazak njegove nove Balance 029 miks kompilacije

  • Mixmag Adria
  • 29 January 2018

James Zabiela definitivno spada među najkarizmatičnijie DJ-eve na globalnoj sceni, a njegovi nastupi traženi su u jednakoj mjeri kao i nastupi legendarnih pionira.

Brojne bookinge dobrim dijelom zarađuje svojim tehničkim sposobnostima za pultom kojima je osvojio publike diljem svijeta. Vodi etiketu, prikladno nazvanu Born Electic, koju prate i klupske večeri, a u ovom intervju nam je otkrio i čime će se, vezano za etiketu i partyje, baviti ove godine.

Ima značajan početak godine s novom kompilacijom Balance koju je pripremao punih godinu dana, kako bi je doveo do savršenstva, ili kako sam kaže "zadovoljan sam koliko to mogu biti".

U intervjuu priča i o svojim hobijima i navikama, kako je slagao kompilaciju i kako je to utjecalo na njegove DJ setove. Misija mu je bila stvoriti nešto "bogato i s teksturom, nešto u čemu bi se slušatelj mogao izgubiti." Mi jesmo.

U nastavku pročitajte intervju s Jamesom i poslušajte preview kompilacije u nastavku.

Razgovarao: Tomislav Brusač

m: Svjetski si poznat po svojim eklektičnim nastupima s raznim stilovima i jedinstvenim pristupom korištenja efekata i semplera. Kako se tvoje vrijeme u studiju kad radiš na miksevima ili produkciji razlikuje od nastupa uživo?

James: Pa ovisi...na ovoj kompilaciji ima i jedna nova traka, 'Vines' koja je nastala od mješavine višestrukih traka na kojima sam radio, no originalna ideja s nekim od tih traka bila je napraviti neke trake koje nisu plesne, jednostavno da su pjesme. Dosta različito od mojih "peaktime" festivalskih setova. Kad prilazim ovakvim projektima uvijek pokušavam razmišljati na "leftfield" način i s ovom kompilacijom sam na neki način pokušao sebi zadati nekakav izazov (možda i preveliki), nisam htio samo odabrati 12 traka po disku i izmiksati ih zajedno, što bi bilo ok, radio sam to i prije, već sam htio nešto malo "teže" i nešto što će nadam se donijeti drugačiji rezultat. Htio sam stvoriti magične miks trenutke kroz oba diska, gdje bi trake jednostavno pričale jedna s drugom, što se često dogodi slučajno, pogotovo kad nastupam uživo - otkrijem to na nekoj gaži; aha, ove dvije trake su stvorene jedna za drugu, pa to zapamtim i ponovno iskoristim. Htio sam naći puno takvih trenutaka za ovaj miks, pa sam skupio ogromnu količinu glazbe koju volim, naravno, onu koju bi razmotrio za kompilaciju, morao sam naći isključivo glazbu koju volim. Trebalo mi je dosta vremena. Na kraju sam skupio preko 1000 traka po miksu. Razlog tako velikom broju je na neki način sistematski proces isprobavanja stvari. Sjedio bi i isprobavao kombinacije, tražeći te posebne trenutke. Pronašao sam ih brdo, štoviše i previše na neki način, pa je novi izazov bio sve to rasporediti na neki kohezivan način. Pogotovo nakon ove kompilacije, više mi nije dovoljno samo odabrati dobre stvari za set, sada sam ovaj proces uveo i u svoje DJ setove, pa provodim malo vremena prije gaža tražeći neke od spomenutih magičnih trenutaka, pa nije sve improvizirano.

m: Rečeno nam je da ti je trebalo godina dana da složiš Balance 029 kompilaciju. Trebamo li očekivati remek djelo?

James: Da, da, nemojte molim vas očekivati remek djelo! Nije mi trebala godina. Prošla je godina od kada sam krenuo i završio, ali nije se radilo o konstantnom procesu, bilo je puno trenutka kada na miksu nisam radio i po nekoliko tjedana, ulazio sam i izlazio iz procesa cijelo vrijeme. Sveukupno je trebalo godinu dana, a nisam siguran koliko bi vremena prošlo da sam neprestano radio na tome.

m: Miksevi su razdvojeni na dva dijela. Kako si pristupio jednom, a kako drugom?

James: Pa prvi miks se nekako trebao spojiti s drugim, zapravo sam imao ideju da zadnja traka prvog miksa bude u glazbenom ključu kao prva traka na drugom miksu, ali sam od toga odustao. Imao sam ideju i prekinuti zadnju traku na pola, kao da je kazeta došla do kraja. Pogotovo jer sam se na posljednjih nekoliko traka zabavljao s Teenage Engineering OP-1 semplerom. Ima nešto kao tape emulator od četiri kanala, pa možeš izvoditi neke fore s tim poput šumova ili štekanja kazete, prekidanja snimke... malo sam se zezao s time pomalo poput reel 2 reela. Dosta toga sam koristio, pogotovo na kraju s trakom 'AAAA'. Imao sam tu neku ideju s naglim prekidanjem, gdje su slušatelji trebali pomislit, "hej, treba li ovo ovako završiti?" - to mi se nekako svidjelo. No ta dva miksa na kraju ipak nisu spojena, iako je to bila jedna od ideja.

m: Sviđa mi se način na koji razmišljaš kada slažeš miks. Ima li traka na miksevima za koje si znao da ćeš ih definitivno uključiti u kompilaciju? Vjerojatno si znao za neke takve trake bez obzira na raspored ili žanr. Koje su to trake bile?

James: Ovo je dobro pitanje, zapravo. Čekaj da pogledam playliste koje sam radio. Ta ta da da, gdje su li? Znaš što? Moje playliste su neuredne hahah.

m: Pretpostavljam da je svima tako.

James: Evo ih! Napravio sam hrpu različitih playlista za oba diska, jedna se npr. zvala 'mogućnosti', druga 'ove mi se sviđaju' i onda 'ove definitivno moram stavit u miks' i onda još jedna 'ove definitivno definitivno definitivno definitivno moram stavit u miks'. Pa ako pogledam kroz tu zadnju playlistu, postoji mnogo stvari koje nisu upale a da su na ovoj playlisti, ali mislim da mi je jedna od najdražih traka na cijelom miksu, a da sam pomislio - "ovo mora ići bez obzira na sve" je Lanark Artefax - ‘Touch Absence'. Zvuči poput Aphex Twina, ima electro grubost, ali poput starog trancea sa trance sintevima. Volim i jedno i drugo. To je definitivno jedna koja je morala ići na miks. Čekaj da pogledam na drugom disku. Tamo je nekoliko traka za koje sam znao da će se naći na kompilaciji. Jedna od njih je Sad City - 'Steady Jam', s kojom smo imali problem jer ju nismo mogli licencirati, pa u jednom trenutku skoro nije završila na miksu, to me baš uzrujalo, i već sam se pripremio na to da te trake neće biti u miksu, ali etiketa je ipak uspjela dogovoriti licencu, pa sam cijeli miks morao promijeniti kako bi ju uspio uključiti. Te dvije, svaka na svojem disku, moji su favoriti.

Jamesov miks dijagram

m: Spomenuo si trance, čini mi se, i ne samo meni, da bi trance mogao imati veliki povratak ove godine, što ti misliš o tome?

James: Moguće, mislim, povratak je već tu. Na neki način, trance nikada nije nestao, EDM je postao toliko masivan da ga je smanjio u usporedbi, jer je EDM postao pop. Pa kad usporedimo trance s tim, onda je malen. Moja sestra voli trance, voli sve moderne trance stvari. Ja sam odrastao na tranceu, ali za nju, trance nikad nije nestao. Ono što mislim da će se dogoditi i što se već zapravo dogodilo, EDM se smanjio opet, a trance je zbog toga opet postao vidljiv.

m: Što je novo s tvojom etiketom i večerima koje idu uz nju?

James: Ne događa se puno toga s etiketom, pokušavao sam se fokusirati na ovaj miks. S etiketom smo funkcionirali oduvijek na način da izdamo ono što nam je došlo pod ruku, a da mi se sviđa, kao na primjer neka traka od nekog prijatelja. Ako nam se svidjela, izdali smo ju. Nikada nismo vodili etiketu po nekom rasporedu ili kao biznis, jednostavno je služila kao platforma za izdavanje glazbe prijatelja. Odlučili smo malo pauzirati s etiketom do sredine ove godine, i naravno, čim smo to odlučili, krenula je stizati nevjerojatna glazba. Tako da vjerojatno nećemo to uspeti haha. Vjerojatno ćemo i neke partyje organizirati. Zapravo, na turneji sam dobio ideju da napravim večer u svojem rodnom gradu, u Southamptonu u nekom podrumu samo s vinilima, bez da stavim svoje ime na flyer, nešto poput toga. Samo zato što bi mi to bilo zabavno, i ne bih trebao nositi ploče na aerodrom i na avion, već samo u taksi...još uvijek kupujem ploče, a nemam ih gdje puštati u izvornom obliku. Bilo bi lijepo...ima nešto u miksanju ploča što je jednostavno zabavno, ne gledaš u ekran, nekako se osjećaš u simbiozi s glazbom. Možda tu ima dosta nostalgije, ali zabavno je miksati ploče.

m: Zaposlen si, to je prilično jasno, no što radiš kad ne radiš glazbu ili kad ne nastupaš?

James: Igram puno Playstationa haha!

m: Razumijem te

James: Sestra mi je kupila novu Star Wars igru

m: Battlefront 2? Uh, obožavam ju

James: Da, Battlefront 2, opaka je, igrao sam prvi dio online, i što sam bolji bio u igri, sve ostalo je postalo gore u mojem životu haha.

m: Pričaj mi o tome.

James: Morao sam isključiti fizički Playstation da bi prestao igrati, a kad je Balance stvar došla na red, znao sam da je gotovo s Playstationom. Super se isključiti nekad, ali nikad ga ne možeš igrati pola sata, mora biti bar tri sata. No osim toga, volim snowboarding, iako nisam išao boardati nekoliko godina, to je jedna od mojih strasti. I...troje mojih prijatelja i ja smo kupili replike storm trooper oklopa, ono na razini filmske kvalitete, ludilo! Neki od nas su već unutra, ali pokušavamo se pridružiti jednoj kostimiranoj Star Wars organizaciji '501st Legion' koja je krenula u Americi ali sada je globalna. Skupljaju tonu novaca za humanitarne svrhe odjevajući se u loše momke, pa se nadamo da će nam to biti dobar izgovor za odijevanje u storm troopere, a da pritom učino nešto dobro.

m: Zgodno. Koji trenutak najradije pamtiš iz 2017. i što možemo očekivati 2018. osim ove kompilacije naravno?

James: Vjerojatno najdraži trenutak mi je bila svirka u Rosariu u Argentini, bilo je ludo ogromna gaža i publika je bila nevjerojatna. Zapravo mi je prije samog nastupa bilo slabo, jako me bolio trbuh, a kad sam stao za pult i vidio publiku i kako su svi ludi, odjednom sam se osjećao odlično, i zaboravio na slabost i bol. Sjećam se te odlične gaže i zbog toga. Ova godina ima super početak s ovom kompilacijom, jer nisam ništa dugo izbacio, pa sam već zaboravio kako je to imati projekt, promovirati i gurati nešto. Nekako uživam u tome sada. Napravio sam miks i zadovoljan sam njime, koliko mogu biti. Radeći na artworku, s medijima i na ovom intervjuu i sve što ide s tim mi je zapravo zabavno, što sam pomalo zaboravio. CD izlazi u februaru, pa imam još nekoliko tjedana za smišljati načine kako ću g promovirati, postati stvari na društvenim mrežma, sve to! Veseli me da ću to raditi nekoliko mjeseci i davati ljudima do znanja o miksu.

m: Kul, James, hvala ti puno na ovom intervju.

James: Nema frke, hvala tebi, Tom.

'Balance 029' izlazi 9. februara, naručiti ga možete ovdje, a preview možete poslušati u nastavku

Next »
Loading...
Loading...