Search Show Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

Je li zurenje u DJ-a dok pušta zaista toliko loša stvar?

Ili bi se samo trebalo raditi o glazbi?

  • Mixmag Adria
  • 3 March 2018

U malo vjerojatnom slučaju da se ikad nađem u posjedu vremenskog stroja, plašta nevidljivosti i sposobnosti letenja, znam točno gdje ću otići. Studio u Nürnbergu, u Njemačkoj 1493., mjesto je gdje ćete me naći, skrivajući se iza postolja dok Albrecht Dürer stavlja završne dodire na jedno od onih majstorstva koji su promijenili smjer europske umjetnosti. To je sanjarenje u kojem sam uživao satima; Pokušavam ne izdahnuti - ja sam, sjećate se, nevidljiv, a ne nečujan - dok gledam kako prsti rade pažljivo, svaki sitni pokret odgovara još jednom doslovnom potezu genija. U mojoj verziji vizije, Dürer se povlači, izdahnjuje, briše čelo i gleda svoje ruke. "Kako", kaže tiho, "kako su to učinili?"

To je pitanje koje sam se i ja zapitivao ne samo u galerijama stojeći s obješenom vilicom pred Dürerovom slikom Krist kao Čovjek Tuge, već i u noćnim klubovima, u istoj pozi stojeći ispred Jeff Millsa i njegovih šest milijuna prstiju koji udaraju po TR-909, šest CDJ-eva i tri 1210 gramofona.

Čudno je, ovom writeru bar, da se u klupskoj kulturi ne govori češće o rukama. One su, uostalom, stvarni razlog zbog kojeg sudjelujemo u noćnom životu 21. stoljeća: ruke stavljaju ploču na koju zajedno plešemo, a sastavljaju i plesne podije. Zbog toga se ne sramim reći da je moje ime Josh, i opsjednut sam gledanjem ruku i prstiju mojih omiljenih DJ-eva.

Nije da sam tamo samo kako bih pažljivo gledao prste kako dodiruju cue ili kako okreću knobove EQ-a; ponekad i ja odem na šank. To je, na neki način, oblik neseksualnog i posve benignog voajerizma. Smještam se kako ne bi smetao ni DJ-u ni plesačima, sretno ću stajati samo lijevo ili desno od pulta, s pogledom čvrsto fokusiranim na mikser i ruke koje okreću inertni grumen od plastike i metal u instrumentu ljepote, čuda, zbunjenosti, radosti, anksioznosti i slobode uz svu skladnu preciznost filharmonijskoga dirigenta i njegove palice.

Ostanimo u području konzervatorijuma - kada biste gledali pijanista svjetske klase koji se "bori" kroz posebno zeznut Rachmaninoff komad, bili biste budale kad ne bi njegove prste pažljivo gledali, uživajući u kombinaciji mišićne memorije, neurološkog prijenosa i čvrste fizičke spretnosti koja se povezuje kako bi stvorila nešto doista divno i potpuno izvan vaših vlastitih mogućnosti. Isto vrijedi i za živahan izlazak.

Next Page »
Loading...
Loading...