Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Da li bi Vanilla Ice ikad uspio bez imidža koji je stvorio Sven Väth?

Papa Sven je jedno od najvećih zvijezda scene, no je li moguće da je bio inspiracija jednom od najvećih rap hitmejkera?

  • Mixmag Adria
  • 12 March 2018

Pedesetčetverogodišnji Sven Väth je vrhunski DJ i producent, glazbeni inovator i pokretač diskografske kuće Cocoon Recordings, ali do elitnog statusa na techno sceni, Väth nije došao probijajući se iz mračnog underground svijeta, nego nego iz svijeta ljetnih pop hitova! Prije tri dekade, scena elektroničke plesne glazbe kakvu danas poznajemo u to vrijeme bila je još u povojima, a u dva američka grada tek su u pripremi bile dvije povijesno najutjecajnije kompilacije za budućnost klupskog zvuka, a to su The History Of The House Sound Of Chicago i Techno! The New Dance Sound Of Detroit. U Velikoj Britaniji su slavili "Ljeto Ljubavi" na ilegalnim acid house partijima, a na otoku Ibiza još je uvijek najveće ime bio tvorac Balearic zvuka DJ Alfredo. Mladi je Sven već od svojih adolescentskih dana dolazio na Ibizu i provodio duga ljeta, a u klubu koji su posjedovali njegovi roditelji, savladao je svoje prve DJ vještine. Ipak, Väth je svoj prvi uspjeh zabilježio kao frontman u pop grupi OFF, koja je singlom " Electrica Salsa (Baba Baba)",rasturala po najslušanijim pop ljestvicama u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i Italiji, a talijanska ga je nacionalna televizija RAI (Radiotelevisione Italiana) ugostila uživo u svom programu 1987.

I u ostalim singlovima grupe OFF, kao što su "Step by Step" ili "Harry Aber Jetzt", Sven zapravo ne pjeva, već recitira na gotovo isti način kao rapperi tog doba. Gledano iz današnje perspektive; brzinom podloge od oko 115 BPM-a, koju bi danas zvali mid-tempo, plesnim pokretima, stilom odijevanja, a pogotovo frizurom mladi Sven neodoljivo podsjeća, na američkog hitmejkera Roberta Van Winklea koji je samo nekoliko godina nakon grupe OFF razvalio sve top liste. Ime pod kojim svi znaju Roberta je Vanilla Ice, a hit je "Ice Ice Baby". I svakako, stvar je obrnuta, tri godine mlađi Vanilla Ice zapravo podsjeća na Svena.
Jesu li Vanilla Ice i Sven Väth imali iste stiliste? Da li bi Vanilla Ice ikad uspio bez imidža koji je stvorio Sven Väth? Ne znamo! No, usporedite Svenov talijanski nastup s Robertovim MTV nastupom iz 1991. Primjećujete li sličnosti?

Load the next article...
Loading...
Loading...