Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kako savladati kreativnu blokadu

Zajednički problem svih kreativaca

  • Mixmag Adria
  • 25 June 2019

Fenny Nadorp je "life coach" u zabavnoj i kreativnoj industriji s više od desetljeća iskustva. Neuro-lingvističkom programiranju (NLP) obučavao ju je legendarni Tony Robbins te Chloé Madanes, Magali i Mark Peysha. Udružila s Mixmagom u nizu tematskih rasprava s kojima se umjetnici, članovi industrije i fanovi suočavaju kako bi stvorili i potaknuli sigurno okruženje u kojem bi otvoreno razgovarali o pitanjima mentalnog zdravlja.

Kreativnost je lijepa stvar. Kao kreativci, važno je uzeti vremena da izađete iz stvarnog svijeta u svijet koji ste stvorili - daleko od stvarnosti i usredotočite se na vlastite vizije i misli. Svaki kreativac zna da će ga jednog dana udariti kreativna blokada. Može trajati satima, tjednima, mjesecima, a ponekad, čak i godinama ... pogotovo kada ne poduzmete proaktivne korake kako biste poduzeli bilo što u vezi s tim.

Kada vas pogodi kreativna blokada, čini se da nadahnuće nestaje i ne možete pronaći energiju za stvaranje. Krenete raditi, ali se ništa ne dogodi. Kada tako udarite u prazno, to može biti frustrirajuće. Možete izgubiti motivaciju i osjećati se prazno. Tijekom kreativnog bloka lako se uloviti u prokrastinaciji, odugovlačenju s obavljanjem svakodnevnih zadataka te zapesti na skrolanju kroz društvene mreže (što lako može dovesti do FOMO osjećaja).

To je težak ciklus, jer bez kreativnosti možete se osjećati kao da vas pogađa više od same kreativne blokade. Zabrinutost oko vašeg dohotka vam se može prikrasti iza leđa, a zbog toga biste se mogli osjećati iscrpljeno i frustrirano.

Ovdje postaje važno pokušati se izvući iz ovog mračnog stanja uma. Važno je zapamtiti da se kreativni blokovi događaju svima, a to se ne događa zato što ne uspijevate. Vi ste jednostavno ljudi.

Prvo pokušajte odrediti odakle dolazi blokada.

Održavate li zdrav i uravnotežen način života? Izbjegavate li destruktivne navike i razmišljanja? Jeste li okruženi zajednicom koja vam pruža podršku i koja vas ohrabruje da iskoristite prilike?

Ovo su samo neki od primjera pitanja koja se možete upitati kako bi odredili otkud dolazi blokada.

Savladajte i izbjegavajte vanjske probleme kao što su osjećaj neadekvatnosti i ljubomore prema drugima ograničavanjem vremena na društvenim medijima.

Riješite se "nevjernika" ili pronađite način da komunicirate s njima o njihovom utjecaju na vas. Iako je važno ostati otvoren za konstruktivne povratne informacije, negativni komentari definitivno neće pomoći ako ih se ne riješite ili suočite s njima.

Stvorite zdrav način života: spavajte, jedite i vježbajte. Potaknite kreativnost da teče, vodeći brigu o sebi fizički i mentalno. To znači smanjivanje loših navika koje oduzimaju zdrav način života.

Stvorite pozitivan način razmišljanja i napravite si vrijeme za zabavne stvari zbog jednostavne svrhe osmijeha na licu. To može biti vježba, hobi ili provođenje vremena s voljenima. Uklonite svu "krivnju" zbog trošenja vremena na ove "zabavne" aktivnosti, a ne na "produktivne" aktivnosti.

Utvrdite koje strahove imate i suočite se s njima. Obično, ovi strahovi nisu toliko zastrašujući koliko ih mi činimo takvima. Ako se bojite onoga što ljudi misle, opustite se i zapitajte: je li doista važno što oni misle? Zašto? Kako se osjećam? Je li to važnije?

Pokušajte izbjeći "overthinking" (pretjerano razmišljanje).

Prestanite čekati da se stvari dogode i počnite uzimati proaktivan pristup. Pokrenite se i dajte si zadatke. Postavite ciljeve i usredotočite se. Ništa se neće dogoditi ako ne počnete.

Stvorite rutinu. Na isti način na koji trenirate djecu da odlaze u krevet u određeno vrijeme ili psa koji očekuje večeru, možete se trenirati da padnete u produktivniji ritam za svoj kreativni proces.

Stvorite kreativni um za sebe. Recite sebi da to možete učiniti. Kada počnete sami čuti da nešto nije moguće, pitajte umjesto toga kako i što možete učiniti da bi to bilo moguće.

Završite ono što započnete. Česta loša navika kreativaca je ometanje ili odvraćanje od završetka projekta jer imate osjećaj kao da nikada nije dovoljno dobro. Postavite rokove za sebe, završite i pokrenite nešto novo. Čak i ako projekt ne završi kao velika pobjeda, barem ćete sebi dati dar vježbanja i rasta.

Izradite vlastiti način rada. Budite znatiželjni i ne bojte se eksperimentirati! Nemojte zapeti u pravilima kako stvari trebaju biti. Iskoristite svoju kreativnost i isprobajte različite stvari. Neki od najboljih zvukova nastali su zbog slućajnosti.

Razmislite o D.I.S.C. metodi. Ova metoda je prvi put predstavljena u raspravi o borbi protiv osjećaja usamljenosti, ali se također može primijeniti kako bi se izašlo iz kreativne blokade.

Budite ljubazni prema sebi, čak i kada se ne osjećate inspiriranim. Zapamtite, sve što vam je potrebno već je u vama! Ali samo ste ljudi.


Fenny Nadorp je "life coach" u zabavnoj i kreativnoj industriji, trener i govornik iz Nizozemske. Pronađite ju na Instagramu ovdje, a kontaktirati ju možete na [email protected]

Next Page
Loading...
Loading...