Search Show Menu
Home Latest News Menu
Intervjui

Kevin Saunderson: "House i techno su se raširili kao virus plesne glazbe. Bilo je vrlo inspirirajuće"

Razgovor povodom reizdanja E-Dancer albuma

  • Mixmag Adria
  • 17 July 2017

E-Dancer, Inner City, Reese - sve su to aliasi jedne velike zvjerke u elektroničkoj glazbi i Detroit technu - Kevin Saunderson.

Kevin je živuća legenda koja je pomogla u populariziranju techna koji je iz siromašnog Detroita završio na malim ekranima, radio postajama, klubovima i u setovima brojnih DJ-eva cijelog svijeta, a svoje inspiracije je vukao iz disca, soula i housea kao i od svojih najbližih kolega i prijatelja, također velikih legendi - Derrick Maya i Juan Atkinsa.

Svoju etiketu KMS Records sada vodi zajedno sa sinom Dantiez Saundersonom koji je također krenuo sličnim stopama kao i njegov otac. Za sebe kaže da je obiteljski čovjek i glavni kuhar u kući, a najradije se prisjeća 1988 kada je cijeli pokret i krenuo.

Ove godine izdaje i re-izdanje svojeg E-Dancer albuma 'Heavenly Revisited' kojeg ćete moći preslušati u nastavku.

Intervju s Kevinom pročitajte ispod.

Razgovarao Tomislav Brusač

m: Pozdrav Kevin, i hvala ti na vremenu za ovaj intervju. Zanima nas kako izgleda tipičan dan legende?

Kevin: Zapravo sam obiteljski čovjek, pa mi je obitelj uvijek na prvom mjestu. Ako imam priliku, volim započet dan vježbanjem, bilo odlaskom u teretanu, igrajući košarku ili boksajući. Onda kreću aktivnosti s mojom kčerkom ili ju vodim u školu. Nakon toga provodim neko vrijeme u studiju, možda radeći na trakama s Danitezom, učeći nove trikove! Dan ima razne varijacije, no ponekad odemo u kino ili spremimo roštilj. Ja sam kuhar u kući, pa obično ja radim večeru, a glazbom se bavim koliko god stignem.

m: Eddie Fowlkes je u jednom nedavnom intervjuu na kojem si i ti bio prisutan rekao da si otvorio mnoga vrata za ljude iz techno glazbe u Detroitu s pjesmom Inner City - 'Big Fun'. Na kraju je to postao veliki pop hit. Misliš li da bi se to dogodilo prije ili poslije s nekim drugim ili nekom drugom tvojom pjesmom da nije bilo 'Big Fun'?

Kevin: Mislim da Inner City stvari koje sam tada radio jesu otvorile neka vrata. Tada sam bio inspiriran Chakom Khan, Arethom Franklin, Evelyn "Champagne King i htio sam stvoriti plesnu glazbu sa sličnim vokalima i mislim da je sve sjelo na svoje mjesto u pravo vrijeme, dogodilo se s razlogom. Siguran sam da bi netko drugi napravio nešto slično da nije bilo mene, no bio je to pravi trenutak, a imao sam i Parisin nevjerojatan vokal na svojoj strani!

m: Tvoje prvo techno iskustvo je bilo slušanje onog što radi Juan Atkins, zar ne? Jesi li u tom trenutku znao da želiš producirati glazbu? I kako su tvoje prve seanse u studiju izgledale?

Kevin: Moje prvo iskustvo s technom jest kroz Juana, ali ne nužno gledajući ga kako radi muziku, već upoznavanje s opremom, slušanje zvukova koji proizvode i generalno družeći se s Juanom. To je bilo nešto sasvim drugačije od onog što sam do tada vidio. U to vrijeme nisam toliko bio zaluđen, samo mi je bilo cool. S vremenom sam i ja našao svoj put, ali trebalo mi je vremena, znao sam Juana od svoje 12 godine a krenuo sam raditi glazbu tek sa 20. Juan je prvi imao ambicije!

m: Vodiš KMS Records već 30 godina, i ne pokazuješ znakove usporavanja. Kako je glazbeni biznis izgledao u počecima techno scene? Jesi li se natjecao s drugim etiketama, ili ste svi radili zajedno?

Kevin: Tada je KMS služio kako bih izdavao svoju glazbu, no pomislio sam kako bi bilo čudno da izdajem samo svoju glazbu. Visio sam s Juanom i Derrickom koji su oboje imali svoje etikete, i svi smo živjeli i radili u istoj ulici. Nevjerojatan talent je stizao kroz Detroit, poput Blake Baxtera, Chez Damiera, MK-a, Kenny Dixona i Terrence Parkera. Svi bi svračali kod nas i naravno, izdanja su kretala. 30 godina kasnije još uvijek smo jaki, ambiciozni ali više se ne fokusiramo samo na techno i umjetnike iz Detroita, već nas samo zanima da nam se traka sviđa i da osjetimo da je čista!

m: Kakva je situacija danas, koji je trenutni fokus etikete?

Kevin: Dantiez sada bira glazbu za etiketu, naravno tu sam i ja, no to je uglavnom njegova odgovornost. Oslanjamo se na našu administraciju i marketing. Ja nastavljam s izdavanjem vlastite glazbe poput nedavnog E-Dancer albuma i Inner City materijala.

m: Vjerojatno si sretan, čak i ponosan što je Dantiez krenuo tvojim stopama DJ-a i producenta. Očito je da si utjecao na to, no jesi li ga sam ohrabrivao u tome ili je sam razvio ljubav prema glazbi?

Kevin: Jako sam ponosan, nisam mislio da će se to dogoditi, niti sam predviđao da će glazba biti nešto što će ga zanimati, ufurao se u to kroz svoje prijatelje i od onda je vrlo posvećen tome. Radi u studiju 7 dana tjedno, bez prekida! Odlično je bilo gledati ga tako inspiriranog, a sada i zajedno radimo jer je dio Inner City projekta i gurat ćemo dalje.

m: Je li već sada sposoban tebe naučiti nešto novo?

Kevin: Da, učim puno od Daniteza, ne da mi da zapnem sa svojim načinom rada. Zna puno o novoj tehnologiji i plug inovima, pa kad god imam neko pitanje, on je prvi kome se obratim!

m: Što misliš o novim zvukovima danas? Tvoja inspiracija su bili tvoji kolege, njujorška i čikaška scena, disco, soul, house...gdje misliš da mladi producenti danas vuku inspiraciju, i sviđa li ti se što čuješ?

Kevin: To je dobro pitanje, mislim da inspiriraju jedni druge, kao što smo to radili ja, Derrick i Juan. Znam da će nova tehnologija uvijek inspirirati i stvari gurati naprijed. Osjećam kao da ima više raznolikosti u današnjoj glazbi, što znači da mladi producenti sigurno slušaju širok spektar zvukova od prošlosti do danas.

m: Izdaješ re-izdanje klasik E-Dancer albuma, 'Heavenly Revisited'. Album već prima veliku podršku top imena iz industrije. Zašto novo izdanje? Što možemo očekivati?

Kevin: Htio sam ga ponovno izdati jer je prošlo jako puno vremena od zadnjeg izlaska. Slušao sam ga i pomislio "mogu obo bolje izmiksati, mogu dodati još neke sitnice". Htio sam trake dovesti u moderan kontekst. Mislim da novi miksevi zvuče bolje, i da trake imaju zanimljivije elemente dodane u novu verziju. Album ima 19 traka, ali bi trebao imati 12. Dodao sam neke trake koje nisu na originalnom E-Dancer albumu, poput 'Rock To The Beat', koji je izašao pod mojim Reese aliasom; ta traka je još uvijek dio mene, i smatrao sam da će biti odlična na ovom albumu, osvježena - kao da sam radio obradu samog sebe. Tu su još i neke novije E-Dancer trake koje nisu nikad bile na 'Heavenly' albumu.

m: Koje je tvoje najdraže sjećanje iz ranih dana?

Kevin: Vjerojatno moj odlazak u UK, iskusio sam mjesto o kojem sam učio na satovima povijesti, a nikad nisam mislio da ću tamo otići. Zemlja je bila glazbeno napredna, i podržavala je house i Detroit zvukove. Gledajući ljude poput Paula Oakenfolda kako vrti 'Big Fun' i biti dio tog pokreta 1988 je bilo ludo! House i techno su se raširili kao virus, virus plesne glazbe. Bilo je vrlo inspirirajuće biti u toj zemlji u to vrijeme i osjećati se kao da je naša glazba značajna. 1988. je bila najposebnija i najrelevantnija glazba za mene kao mladića.

m: Tvoja ostavština je ogromna, inspiracija si mnogima i živuća si legenda. Tko je legenda u tvojim očima? Kada si bio mladi producent i ljubitelj glazbe, tko su ti bili uzori?

Kevin: U ranim danima kada sam producirao i stvarao glazbu inspirirali su me Prince, Michael Jackson i Earth Wind and Fire. Onda sam se ufurao u Larry Levana, vidjevši ga kako nastupa u Paradise Garageu. Izlazio sam tamo kao i u The Loft sa 17 godina sa svojim rođacima i braćom, kada sam se vraća u posjete u New Yorku. New York je generalno bio inspiracija, radio, miks emisije, sve je to jako utjecalo. Slušajući Kraftwerk i New Order i trake poput 'Supernature' od Cerronea. Sve to izmješajte zajedno s Juan Atkinsom i Derrick Mayom i to je to što mi je dalo početno glazbeno gorivo od početka. Ti rani dani su bili magični i pomogli su dovesti do ovog trenutka.

Load the next article...
Loading...
Loading...