Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Komentar: Ambijentalna glazba je postala umirujući soundtrack turbulentnog vremena

Nešto dalje od znojnih podija, glazbeni su se fanovi okrenuli umirujućim zvukovima ove godine

  • Mixmag Adria
  • 2 January 2018

Ambijentalna glazba je s nama bila puno prije rođenja kulture elektroničke glazbe, i bit će s nama dok god postoji netko tko cijeni zvukove laganog povjetarca ili bijes valova koji udaraju o stijene. No, trenutni val popularnosti možda je signaliziralo izdanje cosmic-disco pionira Prins Thomasa i njegove kolekcije synth jamova, ‘Principe De Norte’, ili možda lansiranje novog podlabela Ostgut Tona, A-Ton, oba trenutka u 2016. Kad god da je krenuo, taj val se sada pretvorio u poplavu. Bandcamp je nedavno pokrenuo mjesečnu ‘Best New Ambient Music’ kolumnu; The Guardian je objavio priču s naslovom “Alright everyone, chill: why ambient is one of the sounds of the summer”; SoundCloud je prijavio da je 60 posto korisnika slušalo prošlog siječnja/januara više traka s oznakom 'ambient', nego prije dvije godine. Ipak, najjači dokaz od svih je da je preko Juno platforme prodaja ambijentalnih ploča porasla 2017 godine za čak 43 posto. Očito se nešto kotrlja.

Stari ambijentalni veterani, ali i svježe face odigrali su zajedno uloge u novoj vidljivosti žanra. Tu je čovjek koji je generalno zaslužan i koji je došao s novim pojmom ambijentalne glazbe, Brian Eno, koji je izdao ‘Reflection’; a on i Kevin Shields iz My Bloody Valentine ostvarili su suradnju na ambijentalnoj ljepoti ‘Only Once Away My Son.’ Laraaji je dostavio dvije kolekcije umirujućeg blaženstva preko All Saints labela, dok je bio i na nemilosrdnoj turneji; Wolfgang Voigt je oživio orkestralni zamah svog Gas projekta s ‘Narkopop’; posljednji Biosphereov mini-LP naslova ‘The Enchanted Forest’, bio je kratka, ali slatka sonična reinterpretacija istoimenog filma iz 1936. Jedan od najprodavanijih albuma godine bilo je reizdanje albuma koji je izašao prije 30 godina, klasik Midori Takade iz 1983. - kolekcija intrigantnih, spiralnih, perkusivnih kompozicija, ‘Through the Looking Glass’.

Artisti koji su glazbeno sazreli u ovom mileniju, također su zaslužni za odlična ambijentalna izdanja, kao što je Kaitlyn Aurelia Smith, čija je ‘The Kid’ bila šarmantna i čudna kolekcija razlomljenog zbornog popa. Ostala značajna izdanja uključuju Burialov EP ezoteričnih zvučnih narativa, ‘Subtemple/Beachfires’; Spiritual Enslavement elektronska prašuma zamaskirana u eksperiment ‘Ambient Black Magic’; bujni minimalizam Bibia na ‘Phantom Brickworks’; Ben Frostova kolekcija mraka ‘The Centre Cannot Hold’; i ‘Into My Own’, set introspektivnih dragulja od Arovane i Hior Chronik.

Ta lista mogla bi ići još dalje, a kritična masa ambijentalnih izdanja nedvojbeno je utjecala na povećan broj prilika za iskusiti ovu glazbu izvan udobnosti doma. Veliki i mali festivali, poznati i nepoznati - od UK Bestivala i Farr festa, do Terraforma u Milanu, Mira u Barceloni i japanskog Labyrintha, kao i mnogi drugi, nisu više potpuni bez malo ambijentalne glazbe.

I SAD se pridružio ambijentalnoj akciji. Hudson, New York’s 24-Hour Drone, kao što ime implicira, je maraton nastao 2014, na kojem su ove godine nastupili eksperimentalni kompozitor Phil Kline, Lee Ranaldo iz Sonic Youth te Karma Triyana Dharmachakra Choir, dok je okupljanje u New Yorku - Sustain-Release, bilo upotpunjeno setom Pure Immanence iz Brooklyna. Ovogodišnje izdanje Moofesta u Sjevernoj Karolini sadržavalo je seriju partyja nazvanih Prelude To Sleep.

[Foto: Friederike von Rauch, TOURETTE 3, 2014, © Gallery FIFTY ONE / Friederike von Rauch, ROOSENBERG 5, 2015, © Gallery FIFTY ONE]

Next »
Loading...
Loading...