Search Show Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

Komentar: Omar S ima najbolje nazive pjesama u poslu

Ne zna tko je Ricardo Villalobos, ali objavio je album skromnog naslova "The Best", a vlastiti singl smatra najboljom pločom protekle dekade!

  • Mixmag Adria
  • 10 March 2018

Bez obzira na inventivnost i originalnost, plesna glazba može biti prilično dosadna kad su u pitanju nazivi singlova. Srećom elektronička glazba rijetko ima glupe nazive refrena kao što je čest slučaj na pop sceni, kao na primjer pjesma "Na Na Na Na Na" koju izvode Kaiser Chiefs. Isto tako tematika glazbe nije otkrivena kao u metal glazbi gdje su najčešći nazivi vezani uz krv i smrt (‘Death’, ‘Blood’, ‘Bloody Death’, ‘The Death of Blood’, ‘Hold Tight Death Each And Every’), no producenti elektronike koji si zapravo mogu dozvoliti slobodu i svoja djela nazivati bilo kakvim imenima najčešće iz nazovu totalno suhoparno, imenima kao što je ‘Kick Drum (4x4 mix)’.

Činjenica da to nije najveći izazov s kojim se klupska scena susreće, no različitosti su začin naših života, a zašto i pregled imena u programu rekordbox ne bi imao istu zabavnu vrijednost kao što je kopanje po koferu s pločama?

Upravo zato smo zahvalni da postoji Omar S, čovjek koji svojim djelima daje najzanimljivija imena i krši sve ustajale dogme i klišeje koje je ostatak scene prihvatio kao standard.

I naravno da je on toga svjestan. Njegov zadnji album nosi skromni naziv "The Best" (najbolji). Izdanja prije toga su imala nazive koji bi na razmišljanje natjerali bilo koga. Djelo s dozom psihologije uspjeha pod imenom: ‘It Can Be Done But Only I Can Do It’ (Izvedivo je, ali samo ja to mogu učiniti) ili uradak s motivom zahvalnosti: ‘Thank You For Letting Me Be Myself’, svakako su nazivi koji daju drugačiji doživljaj njegovoj glazbi od naslova drugih autora.

Ono što je predivno u toj priči je da je naslovi djeluju iskreno i od srca. Naravno, treba uzeti u obzir da iza kompozicije ‘It Can Be Done But Only I Can Do It’ stoji umjetnik koji je cijelu Fabric 45 kompilaciju ispunio isključivo svojim djelima i pomaknuo granice pristupa industriji. Nakon te cijenjene kompilacije uspoređivali su ga sa sličnim izdanjem koje je prije njega objavio Ricardo Villalobos, no Omar je komentirao da nema blage veze tko je to Ricardo, te da je tek nedavno čuo to ime prvi put.

Psihotička fotosinteza (Psychotic Photosynthesis) je još jedan u nizu Omarovih zanimljivih naslova s postapokaliptičkim scenarijem koji podsjeća na film Dan Triffida (2009), za koji Omar sam tvrdi kako je najbolje glazbeno djelo koje je čuo u zadnjih deset godina. No, kad su mu kritike predbacile da je napuhanko, on je ostao u čudu: "Na koju sam ja jebenu foru napuhanko?"

Nije da se svatko može izvući s takvim nazivima, ali kad to radi netko čija je produkcija na njegovoj kvaliteti, onda je to ima svojevrstan šarm,jer ovdje se ne radi isključivo o zanimljivim naslovima, već opisima koji savršeno opisuju suštinu ovog umjetnika. Unatoč stažu na sceni Omar zadržava sistem po principu "uradi sam" i uspijeva zadržati dozu mističnosti koju on posjeduje u izobilju.

Bake, suosnivač etikete All Caps je prije mjesec dana objavio na svojem Twitter profilu kako ga mu je Omar rekao da se jebe jer je s DJ pulta maknuo svoj Serato i ponovno spojio gramofone kako bi ovaj mogao nastupiti. Zanimljivo je kako su ljudi reagirali na taj post. On onih koji smatraju da je blagoslov što je uopće želio razgovarati do toga kako je to bila velika čast za Bakea.

No, to nikako nije sve vezano uz samouvjerenost detroitskog dona, jer ipak ju najbolje dokazuju nazivi njegovih singlova: ‘Here’s Your Trance, Now Dance!!" (Evo ti tvoj trans, odmah zapleši), ‘You Silk Suit Wearin Mulafuk'ka’ (Ti majkojebčino u svilenom odjelu), ‘Income Tax Refund Dance’ (Ples povratka poreza), ‘White People Churches Be Like’ (Bjelačke crkve poput), ‘Annoying Mumbling Alkaholik’ (Naporni mumljajući alkoholičar) itd.
Lista ide dalje, jer Omarova inspiracija nema kraja, jer frajer rastura!

Next »
Loading...
Loading...