Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

La Fleur: "DJ-ing je savršen način za dijeliti glazbu koju voliš s ljudima"

Razgovor s talentiranom La Fleur tijekom Amsterdam Dance Eventa

  • Mixmag Adria
  • 2 November 2018

Ove godine smo ponovno posjetili Amsterdam Dance Event, i na naše zadovoljstvo popričali s talentiranom i popularnom La Fleur.

Prvo smo se podružili na Traktor Cookeryju, na kojem je Mixmag Adria bio jedan od dva medija koji su imali priliku prisustvovati ručku kojeg su za prisutne skuhali La Fleur i legendarni Sasha gdje smo naučili da osim dobre glazbe, Sanna radi i jako dobru klopu!

Nakon odličnog ručka, sjeli smo u obližnji hotel kako bi porazgovarali o Cookeryju, novom EP-u sa Sashom i planovima njezinog labela. Odradili smo cijeli intervju i tek onda si međusobno priznali kako nam je neugodno jer smo svi pojeli puno češnjaka i brinuli se kako imamo neugodan zadah. Dobro smo se nasmijali nakon ugodnog razgovora i pozdravili.

Što se mene tiče, bilježim se za sljedeći Cookery.

Razgovarao: Tomislav Brusač I Ivana Cirmotić
Foto: Robin Alysha Clemens.

m: Ova godina je bila dobra i plodna za tebe. Što je po tebi bilo najznačajnije što ti se dogodilo?

La Fleur: Misliš na ADE-u, ili tijekom cijele godine?

m: Tijekom cijele godine.

La Fleur: Cijele godine? Vaaau...

m: Pa možda možeš nabrojati više toga..

La Fleur: Jako sam bila sretna što sam po prvi put izdala za Truesoul, jer sam nastupala na dosta zabavnih partyja s tom ekipom, kao npr. Junction 2 ovog ljeta, imala sam i dobar EP na Watergateu koji ću večeras također zavrtiti u svojem b2b setu s Anjom Schenider...Imala sam i jako zaposleno i zabavno ljeto.

m: Neki posebni eventi koji su ti ostali u posebnom sjećanju?

La Fleur: Naravno...nastupala sam na svoja dva najdraža festivala u Njemačkoj, pa Oasis festival je bio cool, Junction 2, Drumcode Festival, i bilo mi je super biti dio toga s Drumcode ekipom. Sada je jesen tu i sve je uzbudljivo s ADE-om gdje se na neki način sve sumira. Tu smo održali super zabavnu stvar prije samog izdanja sa Sashom...dosta toga se dogodilo.

m: Zanimljivo je da si nekad bila farmaceutkinja. Jesi li ikad planirala radit oba posla? Kako je došlo do tranzicije gdje si odlučila se baviti samo glazbom?

La Fleur: Uvijek sam bila glazbeni nerd kad sam odrastala...snimala sam mixtapeove za prijatelje, bila sam zainteresirana za glazbu, puno sam plesala, pa je dosta glazbe došlo s plesnih tečajeva, a kad sam kasnije otkrila plesnu glazbu, bio je to dobar spoj za mene. Mislim da je DJ-ing oduvijek bio nešto što sam htjela raditi, to je savršen način za dijeliti glazbu koju voliš s ljudima. Krajem fakulteta sam počela puštati glazbu, i počela se ponovno baviti s kreativnim stvarima poput tečaja pjevanja, koje sam zapustila tijekom studija, pa sam u jednom trenutku morala odabrati. Odabrala sam glazbu, jer se farmacijom mogu baviti i kad ostarim ako ću to htjeti.

m: Postoji priča da si imala dečka koji te nije podržavao u tvojem naumu, pa si ga ostavila. Je li to istina? Koja je priča iza toga, ako ju želiš podijeliti?

La Fleur: Haha, to je bilo kad sam se ponovno počela baviti kreativom nakon farmacije. Vratila sam se u rodni grad napisati jedan esej za moj zadnji projekt za master. Počela sam DJ-at jer sam vidjela poster na kojem je pisalo "I ti možeš naučiti DJ-ati". Tečaj je već počeo, ali nazvala sam jednog lika da me upozna s opremom, a moj dečko je u to vrijeme bio DJ, svirao je na studentskim partyjima i jako sam ga dugo molila da mi pokaže kako se miksa. Nije mu to baš bilo napeto, pa kad sam mu rekla da sam nazvala onog tipa da mi pokaže...to mu se nije baš svidjelo...ostao je iznenađen, on je smatrao kao da je to neka njegova stvar. Nismo tada prekinuli, no tada sam odlučila da ću se ovime baviti.

Moram li spominjati da se on više ne bavi ovim poslom? Neeee...

m: Ovo je bilo gotovo zlo...

La Fleur: Ma ne...zapravo smo još uvijek prijatelji.

m: Odrasla si u Švedskoj...je li tvoja zemlja na bilo koji način utjecala na tvoju karijeru u glazbi? Ima li bilo kakvih utjecaja koje unosiš u svoju produkciju i postoje li neki umjetnici kojima se diviš?

La Fleur: S obzirom da je većinu godine u Švedskoj mračno i hladno, to definitivno utječe na kreativno stvaranje. Provodiš vrijeme unutra, nije baš da si na plaži, u kući si i kreativan si tijekom zime. Švedska narodna glazba je također vrlo melodična, iako nisam slušala puno tu glazbu dok sam odrastala, ipak je dio kulture, i definitvno je i to utjecalo na ishod. Naravno tu su i Adam Beyer, Cari Lekebusch i ostatak švedske...techno...mafije. Haha. Uvijek ima ljudi koji te mogu inspirirati. Tu je i "novija" ekipa poput Kornel Kovácsa i slično...

m: Kako je krenula cijela priča sa Sashom? Traktor Cookery danas i suradnja na novom EP-u?

La Fleur: Pa sve je krenulo prije otprilike tri godine kad sam ga pitala jel' bi izdao moju glazbu na svojem labelu, a on je predložio suradnju. Ja sam naravno kao veliki fan rekla da, i bila super uzbuđena zbog toga. No kako je on jako zaposlena osoba, trebalo je dosta vremena da se to ostvari, a oboje imamo djecu, pa je potrajalo. No sad mislim kako se sve dogodilo u pravom trenutku. Poslao mi je synth melodiju, a ja sam dodala bas liniju, i sve se nekako brzo i prirodno odvilo, i nakon tri godine napokon je sve bilo gotovo. Zatim je bila ideja da napravimo nešto zabavno zajedno, poput kuhanja, što je isto nešto kreativno u čemu oboje uživamo.

m: Postoji li neko izdanje od Sashe koje posebno voliš i vrtiš?

La Fleur: 'Expander' je npr. nevjerojatna traka. To je definitivno jedna od meni najdražih njegovih stvari. No generalno mi se njegova glazba sviđa, volim puno toga od Sashe.

m: Vlasnica si Power Plant labela. Ima li kakvih planova za budućnost koje želiš podijeliti s nama?

La Fleur: Da, na neki način krećemo ispočetka sljedeće godine. Stiže puno nove glazbe, počevši s EP-em od mene, zbog kojeg sam jako uzbuđena. Radim to 7-8 godina, no sada ću uložiti više vremena i truda kako bi label opet narasao.

m: Sretno s tim!

La Fleur: Hvala!

m: Kakvi su ti planovi nakon ADE-a, imaš li gaža? Vraćaš se u studio?

La Fleur: Da, definitivno studio jer moram raditi glazbu za Power Plant, plus druge stvari koje želim dovršiti. Idem na SAD turneju, tu je i Warhouse Project, a radim i remix za Damian Lazarusa, što bi trebalo izaći krajem godine, nadam se...

m: Nekad si se bavila baletom. Kako je došlo do toga?

La Fleur: Počela sam malo kasno, dok sam imala oko šest godina, plesala sam tri puta tjedno osam ili devet godina, pa sam na razočaranje svoje majke prestala i zbog škole i drugih stvari, na što je ona rekla kako ću to požaliti. Godinu dana kasnije sam se htjela vratit jer mi je to nedostajalo i zaista sam požalila. Bila sam jako kruta i bilo mi je jako teško pa mi je bilo žao, ali to je odličan trening. A s obzirom na moju ljubav prema plesu uz što je povezana glazba je također jedan od razloga kako sam zavoljela plesnu glazbu.

m: Kako je prošla tvoja rezidencija na Ibizi? Imala si rezidenciju s Hot Since 82?

La Fleur: Da, nastupala sam na Labyrinth partyjima petcima, ne svima, ali na dosta njih, isto kao i prošlo ljeto. Imala sam i druge nastupe na Ibizi...Destino i Radio 1 Weekender.

m: Nažalost, još nisi nastupala na nekom festivalu u Hrvatskoj, ali jesi li ikad bila u Hrvatskoj?

La Fleur: Jesam, ali mi nije u najboljem sjećanju jer sam jela kamenice i jako sam se razbolila i cijelo sam svoje vrijeme provela u prekrasnom hotelu s nevjerojatnim pogledom, a nisam zapravo mogla uživati u svemu. Zapela sam u WC-u na dva dana. Bilo je baš loše. A sljedeći dan sam trebala nastupiti na privatnom tulumu u Villa Dubrovnik, a došla sam dan ranije kako bi mogla malo uživati. Nisam mogla nastupiti normalno, morala sam sjediti koliko mi je bilo slabo. Nastupala sam i prije nekoliko godina u Zagrebu, u Mastersu i Sirupu!

Fotografija iz Sirupa 2012.: Klubskascena.hr

U nastavku pogledajte još fotografija s Traktor Cookerya

Load the next article
Loading...
Loading...