Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Label Fokus: Cruise Music

Etiketa koja svojim sempliranim zvukom polako osvaja clubbing svijet

  • Mixmag Adria
  • 9 October 2018

U novom izdanju Label Fokusa za novu sezonu predstavljamo vam Cruise Music, etiketu koja svojim sempliranim zvukom polako osvaja clubbing svijet, a mi smo je prošle godine uvrstili u top 10 regionalnih etiketa iz 2017. godine.

Cruise Music je house label koji je nastao u Beogradu 2014. godine kao ideja da je tako nešto potrebno na sceni, a pokrenuli su ga Mark Funk (Marko Mitrović) i njegov "mlađi brat" Danny Cruz (Danilo Krdžić), koji je u to vrijeme imao samo 20. godina.

Mark Funk je u tom trenutku bio jedan od vodećih svjetskih jacking house producenata, s nekoliko top 10 singlova, a suradnju s Dannyjem započinje prvo kroz rad na radiju, a kasnije i kroz realizaciju zajedničkih muzičkih ideja.

Kada su smislili (Marko je kumovao) artist name za Danila (Danny Cruz), s obzirom da je ideja o labelu postojala (na Danilov predlog), Cruise se samo nametnulo i kao što kažu, ostalo je povijest.

Ideja je bila da prvenstveno plasiraju svoj zvuk (jackin, disco, funky house) na labelu, ali da i "probude" domaće i regionalne producente koji se bave sličnom muzikom.

Nakon samo četiri godine Cruise Music je dostigao status vodećeg srpskog ali i regionalnog house labela, rame uz rame sa svjetskim izdavačkim kućama, što zbog imena koja se nalaze na rosteru, što zbog desetaka top 10 traka, tako i zbog broja prodanih kopija, ako pričamo o vodećem digitalnom dućanu za house glazbu, Traxsourceu.

U posljednjih godinu dana, pokrenuli su joč dva labela, CRMS Records, kao Cruise Music pod etiketu, jer matični label jednostavno nije mogao izdati svu kvalitetnu glazbu koja je pristizala na njihov demo mail.

Pokrenuli su i Alma Trax koji se fokusira na soulful, deep pa čak i deep tech house.

Mark Funk - Marko Mitrović, Danny Cruz - Danilo Krdžić

Što je bio inicijalni cilj etikete, zašto ste pokrenuli Cruise Music?

U vreme pokretanja labela, Mark Funk je već imao zapažen uspeh na Guesthouse-u, tako da je to bio jedan, zvuči kao kliše, ali logičan sled događaja i inicijalna ideja je bila, izdavati naše trake na našem labelu (a i hteli smo da sve pare idu nama hahaha) mada pitanje je da li bi Marko ikada pokrenuo label, da nije bilo Danila.

Koliko vam je trebalo da uspostavite temelj i zvuk etikete?

Od samog starta smo znali koja nas muzika "vozi" ali i koliko želimo da odstupimo od toga. Spaja nas disco svakako, semplovanje istog, a "sample diggin" je možda i najsladji deo "kreativnog" procesa. Zbog svega navedenog nam i nije trebalo puno da uspostavimo zvuk etikete...s druge strane, teže pitanje je bilo, kako doći do drugih artista, koji će biti deo naše ideje i sa kojima ćemo se razumeti po pitanju izdanja i naše vizije. Do toga je, ispostavilo se, takodje došlo poprilicno lako, jer mi do tada nismo bili svesni našeg uspeha i uspeha naših izdanja pre Cruise Musica, tako da su nama bliski artisti itekako hteli biti deo našeg labela, zbog čega nam je bilo, i još uvek je, izuzetno drago i čast je imati ekipu kakvu smo mi okupili na Cruiseu.

Koji su najponosniji ili najuspješniji trenuci etikete?

Prvenstveno smo ponosni sami na sebe i na muziku koju očigledno uspešno pravimo. Kad ovo kažemo, ne mislimo samo na naše trake, već i na sve producente koje smo uspeli da okupimo na Cruise-u, i koji su svojim radom doprineli uspešnosti ove naše priče.

Prelep je osećaj raditi nešto što očekujes da se nekom dopadne, a onda se to stvarno i desi, pa onda odeš i korak dalje, pa se desi top 10, pa onda i neki No 1.

Na našu sreću, mada ne radi se samo o sreći, imali smo više ovakvih situacija i ponosimo se svim dosadašnjim uspesima, ali ako treba da izdvojimo i najuspešniji trenutak, neka to bude "Superlovin" izdanje, sa kojim smo ove godine bili No1 na Traxsourceu.

Koji su planovi i ambicije za budućnost?

Prvo bismo spomenuli ADE 2018 i naš prvi event tamo koji je potpuno slučajno okupio top house artiste i ispalo je da skroz neplanirano imamo jedan od najozbiljnijih line-upova na ADE-u, kada je house žanr u pitanju.

Cruise Music izdanja na vinilu će biti dostupna uskoro putem sajta ali i nekih poznatijih prodavnica, i sve to uz pomoć naših prijatelja iz CutCutCut radionice.

Naravno, budućnost je uvek u vezi sa muzikom, novim trakama, novim izdanjima. Nekoliko velikih imena stiže na Cruise u narednom periodu a prvi je legendarni Ralf Gum, koji će uskoro biti dostupan eksluzivno na Traxsourceu.

Nas dvojica eksperimentišemo sa house zvukom, vokalima, sviranim, a ne semplovanim trakama, videćemo kako ce to sve izgledati ali potrudićemo se da svakako bude kvalitetno.

5 ključnih izdanja - kronološki

1 Angelo Ferreri - You Can Do [CMS018] (2015)

"Ovo je prva traka sa kojom je Cruise stigao na mesto broj 1 i postigao veći uspeh u smislu prodatih kopija, a Angelo je pokazao da je ozbiljan producent i da je pred njim ozbiljna karijera.

U to vreme, klasičan Angelo Ferreri groove, pravo uživanje!"

2 Makito & Buba - Stomp To It [CMS033] (2015)

"Makito je naš brat iz kraja, praktično treći član Cruise Musica, ali i vlasnik etikete Onako Records, koji pravi muziku tako što sedi na terasi po ceo dan.

Pošto je Buba iz Crne Gore, prava je misterija kako su se njih dvojica našli ali "Stomp To It" je za rekordno kratko vreme došao do No1 pozicije u Jackin Houseu, a interesantno je da je ta traka i 2015. i 2016. godine ušla u godišnji TOP 200 Jackin House Chart."

3 Giman - Up & Down [CMS095] (2017)

"Traka od koje iskeno nismo očekivali ništa naročito, ali nam se svidela na prvo slušanje.

Giman je tada potpuno nepoznati producent iz Barselone, koji sa ovom trakom dolazi do No1 pozicije i na Bearportu i na Traxsourceu, a pesma nastavlja da se prodaje i dan danas u neverovatnim količinama."

4 SAMO - Straight On [CMS113] (2017)

"SAMO je producent iz Holandije sa nekoliko lepih jackin house izdanja koji nas je kontaktirao i rekao da je dugo čekao da nam pošalje demo jer je smatrao da to mora biti nešto posebno i drugačije nego što je do sada radio.

Na "Straight On" smo odmah "kliknuli" i znali da će biti nešto od nje, što je traka kasnije i pokazala, a nas kao label još više uozbiljila i pomerila lestvicu za buduća izdanja."

5 Mark Funk & Danny Cruz – Superlovin [CMS150] (2018)

"Ova je kruna četvorogodišnje saradnje na Cruiseu (Kažemo na Cruiseu jer nas dvojica dosta duže saradjujemo). Imali smo zapažene zajedničke trake i pre ove, naročito "Givin My Love" koja je proglašena za Jackin House traku godine 2016. ali "Superlovin" je naša traka na našem labelu, koja nas je odvela (opet) na No1, otvorila vrata i saradnje sa mnogim legendama scene, i sigurno nam je najdraža do zaključenja ovog broja :)"


Load the next article
Loading...
Loading...