Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Label Fokus: OLD SQL Recordings

Makedonska etiketa broji preko 500 izdanja

  • Mixmag Adria
  • 22 January 2018

OLD SQL Recordings je etiketa s bazom u Skopju koju je osnovao Ivan Nikusev 2011. godine, a ideja etikete je bila predstaviti najbolju progressive glazbu ispunjenu odličnim melodijama, dubokim i jakim bas linijama, tribal ritmovima i trance elementima.

Vizija etikete je podrška glazbi koja crpi inspiraciju iz zlatnog doba progressive glazbe, s početka milenija, i kombinira današnji moderan zvuk.

Fokus im je izdavati izdanja visoke kvalitete i pomoći mladim talentima da izraze svoju umjetničku kreativnost.

Njihova izdanja između ostalog možete pronaći i na Beatportu, a u nastavku saznajte više o njima i njihovim ključnim izdanjima koje uključuju i regionalna imena poput AudioStorma, Adnana Jakubovića i Pacco & Rudy B-a.

Ivan Nikusev

Što je bio inicijalni cilj etikete, zašto si pokrenuo OLD SQL Recordings?

2010/11 nije bilo previše etiketa koje su se bavile istinskom dubokim, odl school progressive glazbom, pogotovo na Balkanu. U to vrijeme najpopularnija rečenica bila je "progressive je mrtav", a samo se nekoliko etiketa borilo protiv toga. Moja je vizija bila podržati glazbu koja je inspirirana zlatnim danima progresivne glazbe, od početka ovog tisućljeća, u kombinaciji s modernim zvukovima današnjice. Također sam htio pomoći i olakšati život novim producentima, kako bih izbjegao standardne probleme koje sam imao prethodnih godina s nekim etiketama, kao da ne odgovaranje na poslane demoe, ne podržavanje istih, neisplativosti, itd...sve to nažalost još uvijek postoji i danas na nekim mjestima. Htio sam izgraditi dom gdje su svi dobrodošli i da imaju priliku izraziti svoje umjetničko stvaralaštvo.

Koje je bilo prvo izdanje na etiketi?

Prvo izdanje na etiketi napravili smo moj dobar prijatelj i partner u to vrijeme Agresor i ja, a izdano je 23, novembra 2011. Napravili smo EP od 2 pjesme, zapravo jedne pjesma pod nazivom "Nibiru" koja je imala 2 verzije. Prva se zvala 'Space Mix', "beatless" electronica, a drugi je bio 'Original Mix', progresivna traka od 128 bpm koja je izvrsna za plesne podije.

U kojem trenutku je publika počela primjećivati etiketu?

Mislim da smo i od početka primali podršku mnogih DJ-eva, uključujući DJ-e svjetske klase i vrlo brzo bili primjećeni od mnogih ljudi. Demo snimke su počele stizati sve više i više, umjetnici su se pridružili jedan po jedan, bilo je kao ... svi su se htjeli pridružiti OLD SQL obitelji, nakon samo pet mjeseci imali smo toliko mnogo izdanja koja smo počeli objavljivati svakih pet dana, a nakon devet mjeseci smo izdavali smo svaka 4 dana. To je zapanjujuće i nevjerojatno, a etiketa raste tako brzo da smo nakon prve godine postojanja imali 75 izdanja, a sada nakon šest godina 500+. To je također pomoglo da se progresivna glazba širi i mnogi producenti su se okrenuli ovom žanru ili podigli iz njega.

Kako se razvijala vizija etikete tijekom godina?

Kao što sam rekao, vizija je bila podrška old school zvucima (ime dolazi od tamo), pa sam podržavao određeni zvuk, ali s vremenom se glazba razvijala i također smo počeli dobivati sve vrste progressive orijentirane glazbe pa smo izdavali od chillouta, breaks, deep i tech housea, čak do techna, trancea i psi trancea. Počeli smo podržavati sve što je dobro. Nisam htio započinjati pod-etikete, pa sam zadržao sve na istom mjestu, pa smo tako postali etiketa višestrukih žanrova koja podržava kvalitetan zvuk. Baza je bila i uvijek će biti neki progresivni uzorak, ritam ili melodija koja će ostati na progy "hooku". Uspio oživjeti neka stara imena, legendarne producente poput Airwave, Moshic, Van Bellen, Chris Meehan, Fretwell, Thorin...da nabrojim nekoliko, ali mislim da se moj fokus promijenio s vremenom na pronalaženje novih talenata i danas sam jako sretan kad vidim koliko je dobrih producenata, stijena na plesnoj sceni imalo prva izdanja potpisana od strane OLD SQL i znam da smo imali dovoljno povjerenja da im pomognemo i pogurnemo ih točno kada su to trebali.

Koji su planovi i ambicije za budućnost?

Usporavam malo etiketu, jer sam u jednom trenutku osjetio kako ju njezina popularnost može "ubiti". Odrasli smo u ogromnoj obitelji i ostati u kontaktu i komunikaciji sa svim umjetnicima (njih gotovo 800 :)) je dovoljno teško. U posljednje vrijeme postajem malo "izbirljiv", tako da neću silom kao i prije, također život se mijenja i starimo, no strast za glazbom još uvijek je ovdje i nikada ne smije nestati. Bez nje smo izgubljeni. Zato ću nastaviti s istim poslom, tražit ću talente iz cijelog svijeta, a s vremenom ću "zamarati" nekog starog prijatelja da se vrati. Ne odustajem, vremena su se promijenila, sad je mnogo teže sada je "progressive nova crna" i svaki tjedan se rodi noviaetiketa. To je dobro je za glazbu, ali gubi se kontrola, jer mnogo njih želi preživjeti izdavajući različitu glazbu bez kvalitete, a to danas postaje pravi nered. Dakle, moja ambicija će biti zadržati kvalitetu, a iz godine u godinu ostariti kao respektabilna etiketa kao što sam jednom sanjao.

5 ključnih izdanja

"Teško mi je odabrati samo pet s obzirom da nam u katalogu ima preko 1900 traka, no kad već moram birati, biram pet komada iz ex yu područja."

1 Barney DJ & Deep Syndrome - I Lost My Mind (Oliver Petkovski Remix)

2 Ivan Nikusev - Children of the Sun (Progress Inn Remix)

3 Adnan Jakubovic - Blue Fairy (AudioStorm Remix)

4 Jay Cabrales - Yochanan's Vision (Youngen Remix)

5 Pranav Mayekar - Dystopian Fiction (Pacco & Rudy B Remix)

Load the next article...
Loading...
Loading...