Search Show Menu
Home Latest News Menu
Blog

Label Fokus: Pata Pata Recordings

Mlada makedonska etiketa u kratkom je periodu ostvarila značajan uspjeh

  • Mixmag Adria
  • 24 November 2017

Pata Pata Recordings je u početku bila zamisao, pomalo nejasan koncept koji je podijeljen između tri osobe, sve dok se kasnije nije materijalizirao u etiketu elektroničke glazbe početkom 2014. godine.

Ted Dettman, Sal Sonder i Haaj pokrenuli su etiketu zajedno, i dalje ju vode kao usko isprepletena skupina. Njihov ukus u elektroničkoj glazbi je ogroman, ponekad preklapajući, a u većini slučajeva idu u različitim smjerovima, no to nije prepreka, zbog čega je katalog Pata Pata Recordings svestran, te je pomogao da se etiketa brzo podigne usred osrednjosti elektroničke glazbene industrije.

Tijekom godina, svoj istinski zvuk pronašli su u technu, a etiketa se proširila na organiziranje događaja. Makedonska etiketa prima nova imena kao i ona već etablirana, a potpisali su umjetnike širom svijeta. Izdali su preko 100 izdanja s imenima poput: Spektre, Eric Sneo, Lutzenkirchen, Gaga, Daniele Petronelli, i šefovima etiekte Ted Dettmana i Sal Sondera.

Održavaju i Patacast na SoundCloudu, na kojem predstavljaju glazbu koju puštaju i izdaju.

Slave Atanasov, Aleksandar Hadji Jankov, Gjorgi Tasev

Što je bio inicijalni cilj etikete, zašto ste pokrenuli Pata Pata Recordings?

U elektroničkoj glazbi smo još od tinejdžerskih dana, a s mogućnošću interneta, neki od nas ušli su glazbenu produkciju oko tog vremena, a na kraju (desetljeće poslije) odlučili smo staviti ideje i energiju u vođenje etikete. Iako smo živjeli u malom gradiću bez ikakve scene, tijekom naših sveučilišnih godina u glavnom gradu, prije i poslije, redovito smo se družili u klubovima i raznim događajima, nadahnuti da se uključimo u scenu na bilo koji način.

Koje je bilo prvo izdanje na etiketi?

Naše prvo izdanje bila je deep house traka talijanskog umjetnika CASSIMM, koja je jedina njegova traka ikada objavljena na etiketi, a danas ga vidimo da objavljuje takvu vrste glazbe na etiketama kao što su Defected, Armada itd. Bili smo vrlo zadovoljni s kvalitetom izdanja. Pogledajte ovdje.

U kojem trenutku je publika počela primjećivati etiketu?

Otakako je Ted Dettman (jedan od osnivača), uživao široku eksponiranost u svojoj "minimal techno" mreži, privukao je mnoge umjetnike i to je bila velika stvar jer nam je to pokazalo da ljudi vjeruju u budućnost etikete i samog brenda. Što se tiče razdoblja nakon što smo neko vrijeme izdavali glazbu, naša izdanja su se počela puštati i na radio postajama i počeli smo dobivati odličan feedback. UMEK je bio jedan od prvih umjetnika koji nas je redovito podupirao, Cristian Varela itd., i nakon našeg prelaska na techno, etiketa je privukla podršku umjetnika kao što su Spartaque, Pan Pot, Quivver, Enrico Sanguliano, legende Dr. Mottea, kao i Beatporta, nakon čega su se izdanja počela pojavljivati i u top 100 listama. To je bit toga.

Kako se razvijala vizija etikete tijekom godina?

Vjerovali smo da ćemo biti ovaj skup raznovrsne elektroničke glazbe, jer smo voljeli mnogo različitih žanrova, ali naš je ukus postao oštriji tijekom godina i techno je postao našom primarnom ambicijom. Započeli smo ovu etiketu prije gotovo 4 godine, s nekoliko izdanja svakog mjeseca, a nakon što što smo upali u kolotečinu, počeli smo s vremenom izdavati manje i manje glazbe, odbijali demoe i biti etiketa koja sama otkriva (umjetnike i / ili glazbu) što nas vodi u naše posljednje pitanje ...

Koji su planovi i ambicije za budućnost?

Želimo biti progresivna, ali pragmatična etiketa s fokusom na techno i otkrivanje njegovih kreatora. Vidimo se kako se raščlanjujemo u agenciju koja predstavlja umjetnike, organizira događaje, izdaje glazbu, dizajnira urbanu robu, surađuje s istomišljenicima i grupama. Naginjemo se k tome da postanemo robna marka. Naši ograničeni proizvodi odjeće bili su uspjeh zbog elegantnog loga i dizajna, a duboko je ukorijenjena ideja o odjeći u bliskoj budućnosti, šireći brand. Što se tiče momaka koji osobno vode etiketu, ajmo o tome sljedeći put, ili nam se slobodno javite na naše društvene mreže, rado komuniciramo s istomišljenicima.

5 ključnih izdanja

1 Spektre - 'Cobalt'

"Kada smo potpisali Spektre za izdanje na etiketi, znali smo da je to korak naprijed za nas. Britanski dvojac poznat je techno sceni, a njihovu glazbu podržavaju gotovo svi A-list techno umjetnici pa smo se radovali što su pristali. Nakon toga smo se približili još jednom poznatom umjetniku, Eric Sneu, koji je također napravio remix za izdanje koje je premijerno bilo na Mixmag Adria i zaokružili ga s drugim remixom (Sal Sonder & Ted Dettman)."

2 Newmanhere - 'I Wanna Dance' (Alan Wools Remix)

"U prvih nekoliko godina izdali smo raznoliku elektroničku glazbu, uključujući house,. Kada smo odlučili prebaciti sse na melodična techno izdanja, odlučili smo ponovno zamisliti Newmanhereov singl koji je objavljen mjesec prije ovog remixa, pa smo upitali Alan Woolsa da to učini, a on je bome isporučio. Kada smo prvi put čuli ovaj remiks, nismo mogli vjerovati koliko je dobro zvučalo. Atmosferična pjesma za koju osjećamo da je jedna od najboljih pjesama objavljenih na etiketi".

3 Sal Sonder - 'Scrutiny'

"Sal Sonderov prvi singl za vlastitu etiketu je bila ova atmosferična, melodična techno traka koja može proći u špici seta ili za zatvaranje. Dobro je prihvaćena, a remix Andrewa Mellera je imao još više slušanja."

4 Ted Dettman & Daniele Petronelli - 'Katarza'

"Šef Ted Dettman se udružio sa svojim prijateljem Daniele Petronellijem na ovom minimalnom, no melodičnom projektu koji je pokazao njihove korijene u minimal technu u suvremenijem pristupu."

5 Gaga - 'Chance'

"Izdanje mađarskog minimal majstora 'Chance' je bilo veliki uspjeh, svi su svirali traku, pa smo odlučili napraviti poseban EP s remiksevima mjesec dana kasnije, od kojih je jedan napravio njemački veteran - Lutzenkirchen. Vrlo je hipnotičan, kaotičan i grub, baš onako kako volimo u jutarnjim setovima na industrial rejvovima."

Load the next article...
Loading...
Loading...