Search Menu
Home Latest News Menu
Foto Report

Labyrinth Open - festival opuštene vibre i odlične glazbe

...i ugodnih iznenađenja

  • Mixmag Adria
  • 19 July 2017

Ovog smo ljeta dobili još jedan u nizu novih festivala elektronske glazbe, što i nije više velika vijest, jer svakog ljeta ih dođe još nekoliko u Hrvatsku, no Labyrinth Open nas je odmah privukao zanimljivim line-upom i lokacijom.

S obzirom na sjajna imena, očekivali smo dobre setove, no cjelokupno iskustvo Labyrintha definitivno nismo. Iznenadilo nas je u najboljem smislu od samog početka, pa do kraja festivala. Od same lokacije, smještaja i organizacije, preko line-upa i opuštene vibre, pa sve do produkcije i dekora, Labyrinth Open je nadmašio naša očekivanja.

Iako je bilo komentara o propustima, kojih je bilo, kao i na svakom festivalu koji smo do sada posjetili, nije se radilo o ničemu što bi bitno utjecalo na cjelokupnu sliku i doživljaj festivala. Ono što je Labyrinth Open napravio znatno bolje od većine festivala u stranoj produkciji koji se kod nas održavaju, je odnos prema regionalnim artistima i ostalim lokalnim suradnicima te je stvorio prijateljsku vibru i ozračje cijelog festivala, što je uz kvalitetnu produkciju i uistinu sjajan line-up, obilježilo festival pozitivnom aurom.

Svakog dana program je završavao u ponoć, no svake se noći osim posljednje na plaži održavao i afterparty do 4 ujutro, što je donekle ublažilo, za domaću publiku, 'čudne' sate održavanja festivala.

Budući smo bili na cijelom Labyrinth Openu, od subote, pa sve do after partyja u srijedu, koji je na žalost posjetitelja bio rezerviran samo za artiste i suradnike, ovo je prva i općenita recenzija Labyrinth festivala. U idućim ćemo danima objavljivati video intervjue s regionalnim i stranim artistima koji su nastupili na festivalu te na kraju, aftermovie cijelog festivala, koji će vam pobliže dočarati zbog čega je Labyrinth Open festival čije iduće izdanje već jedva čekamo.

Posjetitelji Labyrinth Opena bili su ujedno i prvi gosti u novouređenom kampu Galeb u Omišu, koji su redom hvalili lokaciju i uređenje, bilo da su bili smješteni u šatorskom naselju ili u novim bungalovima od nekoliko kategorija, koji svi funkcioniraju kao najpristojniji apartmani s terasama, sa svim potrebnim za ugodan višednevni boravak, od klima uređaja, preko televizije i kompletne kuhinje, pa do sušila za kosu. Razlike su samo u kategorijama, što vam u najvišoj omogućuje i bungalove s vlastitim jacuzzijima.

U kampu, u kojem se na plaži nalaze restoran i bazen, smjestile su se tematski obojene tri pozornice, pa je jedan od dva stagea koja su se nalazila na plaži, bio tik uz more i natkriven, kao i njegov plesni podij, što je omogućilo hlad za vrijeme dnevnih setova. Ni ples nije bio problem jer se moglo plesati i u moru, dva metra od stagea, dok je sitni pijesak omogućio bezbrižnost od bilo kakvih ozljeda, bilo po danu ili po noći. Druga pozornica na plaži bila je poput gusarskog otoka s blagom. Otvorio ju je prvog dana Jolly Joke, a posljednjeg dana zatvorili Pan-Pot.

Samo 20-ak metara od plaže, u šumi, smjestio se i visoko uzdignuo Main Stage. Uz samo uređenje, koje je bilo izuzetno efektno pod impresivnim light sustavom po noći, savršeno se stopilo sa setovima koji su predstavljeni na glavnoj pozornici, koju je posljednjeg dana festivala zatvorio fenomenalni Stephan Bodzin s live setom. Neopisivo iskustvo, koje ćemo vam pokušati približiti intervjuom i video isječcima uskoro.

U lijepom okruženju, s odličnom produkcijom i najboljim svjetskim i regionalnim izvođačima ispred sebe, zbilja se nije teško zabaviti, no ove godine nažalost publika nije prepoznala idealnu priliku za pet dana hedonizma i opuštanja uz najbolju elektronsku glazbu na poseban način. Iako je na festivalu nedostajalo posjetitelja, upravo je to, s druge strane, pružilo neponovljivu vibru, u kojoj su uživali podjednako, i artisti, i publika.

Budući se radilo o najtoplijem vikendu u posljednjih, kako su na prognozi rekli, stotinu godina, dnevni setovi koji su počinjali u 14h i nisu bili najsretnije rješenje, jer unatoč moru i plaži, ples na preko 40 stupnjeva na suncu, nešto je na što će se rijetki odvažiti. Kad bi Sunce i temperatura počeli padati, plaža se punila, pa su na pozornicama noći bile uistnu veličanstvene.

Od regionalnih izvođača, na Labyrinth Openu su se predstavili mnogi naši regionalni DJ-evi, pa smo imali priliku čuti Marinu Karamarko, koja je za Labyrinth pripremila uistinu iznenađujuć set koji je frcao bespoštednom energijom, DJ Jocka, Jolly Jokea, Petra Dundova, o kojem je pola svjetskih izvođača s line-upa pričalo s oduševljenjem u video intervjuima koje ćete uskoro gledati. Osim njih, nastupili su Pero Fullhouse, ShiPe, Andrologic, Denis Horvat, Aney F, Damir Hoffman, Andrea Ljekaj, Mariano Mateljan.

Prvog dana festivala, u subotu, moglo se čuti Ten Wallsa s live setom, koji je zatvorio glavnu pozornicu, na kojoj su prije njega nastupili Mind Against, Farrago, Kapibara, Emanuel Satie i drugi, dok su pozornice na plaži prvog dana drmali većinom regionalni izvođači, uz Alexa Niggemana i Fur Coat. Nedjelja je bila zbilja posebna na Main i Island pozornici, gdje se uistinu bilo teško odlučiti na kojem ostati. Na Mainu, na kojem vrte redom Andrea Oliva, Boris Brejcha i Dubfire ili se izgubiti u neponovljivom progresivnom allnighteru na Island stageu koji su isporučili Hernan Cattaneo b2b Guy Mantzur.

Ponedjeljak je na Labyrinthu bio rezerviran za boat partyje te nastupe Sam Paganinija, Amelie Lens, Keith Carnala, Radio Slavea i drugih, ali i za konferenciju na kojoj su o glazbi i glazbenoj industriji govorili Boris Brejcha, Eugen Juriček iz Mixmaga, Kapibara i Dka, što ćete uskoro moći i pogledati.

Posljednji dan festivala, utorak, bio je u znaku Live setova, pa su na glavnoj pozornici dodani novi stolovi sa svakojakom opremom potrebnom za Live set, koju su iskoristili Agents Of Time i veličanstveni Stephan Bodzin, koji je očarao publiku. Na glavnom stageu smo imali priliku čuti i genijalne Kollektiv Turmstrasse, Monoloca, ali i Pera Fullhousea, dok su na Islandu posljednjeg dana nastupili Gregor Tresher, Guti, također Live, Enzo Siragusa, Lee Devon te na kraju Pan-Pot, koji su zatvorili festival u svom, prepoznatljivom stilu

Prvo izdanje Labyrinth Opena bilo je jedno divno audiovizualno i opuštajuće putovanje, u idealnoj atmosferi za druženje i partijanje. Spoj mora, predivne lokacije i fenomenalne glazbe, nešto je čemu ćemo se dogodine definitivno vrlo rado vratiti, a to preporučujemo i svim istinskim ljubiteljima glazbe koji vole uživati i prepustiti se ljetnoj elektronskoj čaroliji.

Vidimo se na Labyrinth Openu 2018.

Uskoro na Mixmag Adria pogledajte intervjue s: Kollektiv Turmstrasse, Stephan Bodzin, Pan-Pot, Agents of Time, Guti, Gregor Tresher, Marina Karamarko, DJ Jock, Pero Fullhouse, Damir Hoffman, Aney F. i mnogim drugima te aftermovie festivala.

Foto: Branko Brkljač

Load the next article
Loading...
Loading...