Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Mike Vale: "Najbitniji mi je groove i dobro podmazan zvuk"

Razgovor pred njegov nastup na Top DJ Roomu

  • Mixmag Adria
  • 8 March 2019

Mike Vale, jedan od najboljih regionalnih producenata, slovenski je tech-house DJ koji svakoga dana sve više stječe popularnost po cijelom svijetu.

Njegova strast prema glazbi javila se već s njegovih 14 godina, a bila je toliko velika da je u odrasloj dobi ostavio sve iza sebe i započeo od nule. Nedugo nakon što je snimio svoju prvu traku 'Pretty Woman', zvijezde su mu se naklonile zbog čega njegovu traku vrte mnoga svjetski poznata imena elektroničke scene poput Carl Coxa, Marca Carole i Petea Tonga.

Više su puta njegove trake i remiksevi zauzeli prvo mjesto na ljestvicama Beatporta, a Traxsource ga je svrstao na svoju listu najboljih tech-house DJ-eva 2018. godine. Kako je započela njegova glazbena karijera, koji je recept za napraviti dobru traku te što nas očekuje u petak na godišnjici Top DJ Rooma, saznat ćete u nastavku.

Razgovarala Roberta Novosel

m: Počnimo od početka, krenuo si od nule i prodao svoj auto kako bi kupio opremu. Što te najviše inspiriralo da počneš stvarati glazbu?

Mike Vale: Imao sam oko 14 godina kada sam kupio svoj prvi gramofon te sam nakon toga postao ovisan o kupovini ploča. Postao sam toliko ovisan da sam svaki mjesec trošio sav novac samo na to. Godinu dana kasnije postao sam rezident u najvećem klubu u Sloveniji koji se tada zvao Yucatan. Svoje vještine razvio sam upravo zato što sam tamo puštao glazbu svaki vikend, pet godina. Glavni razlog da započnem stvarati glazbu bio je taj što sam se želio razviti kao izvođač. Bio sam uvjeren da ću uspjeti u tome što me navelo da dam otkaz na tadašnjem poslu i prodao svoj auto. Nakon toga sam opremio svoj studio i nisam više gledao iza sebe, a od tada je već prošlo deset godina.

m: Sjećaš li se svoga prvog nastupa? Koje si trake puštao u to vrijeme?

Mike Vale: Da, naravno. Bio sam toliko nervozan da nisam mogao pravilno disati haha, no sve je prošlo dobro te sam postao rezident u tome klubu. U to sam vrijeme najviše vrtio trake od Deep Swinga „In The Music“, Togethera „So Much Love To Give“ i Armanda Van Heldena „You Don't Know Me“. I dan danas volim te trake.

m: Koliko se glazbena industrija promijenila od tada?

Mike Vale: Od tada do danas, glazbena industrija se jako razvila. Postoji toliko odličnih događanja koja se održavaju svaki dan i toliko dobre glazbe koja se izdaje svaki tjedan da to nije normalno.

m: Nakon što si izdao svoju traku „Pretty Woman“, otvorila su se vrata prema mnogim suradnjama i nastupima. Koje su bile najveće prepreke s kojima si se susreo na putu do toga?

Mike Vale: Nakon što sam dao otkaz i u potpunosti se posvetio glazbenoj karijeri, prvih godinu dana bilo je poprilično teško zato sam sve što sam do sada imao uložio sam u svoj studio i opremu. Ipak, dobra stvar u svemu tome bila je ta što sam mogao stvarati glazbu po cijele dane. Želio sam napraviti neku dobru traku prije nego što ju pošaljem bilo kojoj izdavačkoj kući. U tih godinu dana sve se više razvijao moj zvuk i tako je nastala moja stvar „Pretty Woman“ nakon čega su mi se zvijezde naklonile.

m: Život na turneji je poprilično naporan...Stvaraš li svoju glazbu kada si slobodan ili za vrijeme turneje?

Mike Vale: Glazbu stvaram svugdje, na svom laptopu, u avionu, u tuđim studijima i na mnogim drugim mjestima, ali ih uvijek završavam u svome studiju. Imam odlično ozvučenje i svoje završne odluke volim donijeti isključivo ondje.

m: Čime se baviš kada nisi na turneji i kada ne stvaraš glazbu?

Mike Vale: Provodim vrijeme sa suprugom i kćeri. Volim sve vrste sportova, osobito one adrenalinskoga tipa.

m: Bez kojeg dijela opreme ili software-a ne bi mogao zamisliti svoj studio?

Mike Vale: To bi vjerojatno bili moji Quested studio zvučnici. Volim ih od prvoga dana. To su četverosmjerni zvučnici s 15 inča zvučnika s dubokim tonovima (subwoofer) i oni mi omogućuju da detaljno čujem zvuk.

m: Prošla godina također je bila veoma uspješna, nakon što si izdao remix trake „No Good (Start the dance)“ ona je postala jedna od najprodavanijih traka u izdavačkoj kući Glasgow Underground, a isto tako i jedna od najslušanijih traka prema Beatportu. Kako se osjećaš zbog toga?

Mike Vale: Uvijek je odličan osjećaj kada znaš da je glazba dobro prihvaćena. To je potvrda da radiš nešto dobro. Za mene, najbolji osjećaj je kada sam pustim svoju stvar ili kada netko drugi pusti moju traku na nekom velikom festivalu, punom klubu ili bilo kojem mjestu gdje će publika u potpunosti poludjeti na nešto što sam stvorio. To su za mene prave emocije. Isto tako, sretan sam i ponosan što ću uskoro izdati novu obradu trake Dannyja Tenaglie & Celede „Music Is The Answer“ za Glasgow Underground. Trake će izaći 4. travnja i jako sam uzbuđen zbog toga. Reakcije su za sada super i već imam podršku od Claptonea, Erica Morilla, Rogera Sancheza, Marka Knighta, Chris Lakea.

m: „Pretty Woman“, „NoGood“, „Symphony“, „Exceeder“, doista znaš kako napraviti top trake na listama. Koji je recept?

Mike Vale: Rekao bih da su upornost, snažna volja, pravilno i pozitivno razmišljanje ključni elementi prije nego što napravimo nešto dobro u našim životima. Nije potrebno imati svu skupu opremu da bi se napravila dobra glazba, već da što više radimo na tome i da se u potpunosti posvetimo slušanju zvukova kada stvaramo glazbu. Ja sam perfekcionist pa su mi bitni i najmanji detalji koji će imati veliki utjecaj na sve prije nego što završim traku. Osim toga najbitniji mi je groove i dobro podmazan zvuk.

m: Da moraš slušati jednu traku do kraja svog života, koja bi to bila?

Mike Vale: Haha, nemoguće je odgovoriti na ovo.

m: Najdraža traka za zatvaranje seta...

Mike Vale: Ima ih mnogo, ali dat ću ti dvije. Byron Stingily „Get Up Everybody“ i Danny Tenaglia & Celeda „Music Is The Answer“.

m: Uskoro nastupaš u Opera Clubu za Top DJ Room, pripremaš li nešto posebno za tu priliku?

Mike Vale: Imam lijepe uspomene iz prošlih nastupa u Operi tako da sam uzbuđen što opet nastupam tamo za drugu godišnjicu Top DJ Room-a. Bit će mnogo dobrih beatova koji će vas natjerati na ples zbog čega ne trebate to nemojte propustiti!

Load the next article
Loading...
Loading...