Search Menu
Home Latest News Menu
Dodaci

Moda acid housea je bila pretjerana i baš je zato volimo

Šeširi, rupci i smiley. Što se tu ima mrzit?

  • Mixmag Adria
  • 14 May 2018

Acid house nije bio samo o glazbi. Moda koja je pratila pokret ima jednak značaj kao i trake koje su dale snagu veličanstvenom Ljetu Ljubavi.

Slavni acid house klubovi Shoom i The Hacienda su poznati po svom stavu dobrodošlice prema 'hip' ekipama, no ipak su pretjerani ouutfiti cubbera bili ti koji su dominirali podijima skladišta i raveova. To je jednostavno bilo tako.

Ispod ćemo razložiti par ključnih odjevnih predmeta koji su pridonijeli značaju acid housea kao jedne od najvažnijih era dance glazbe.

Keep smilin'.

Smiley

Čim čujete riječi "Acid house" neminovno je da će vam na pamet pasti slika velikog žutog smileya. On obuhvaća i utjelovljuje sve ono što su acid house i Ljeto Ljubavi bili: Sreća, uživanje i euforija. Danny Rampling tvrdi da su inspiraciju za smileya uzeli od dizajnera Benzley i ubrzo su smileyi bili posvuda u njegovom klubu Shoom. Klub je čak imao i vlastite majice ukrašene sa velikim žutim smileyom. Pogledajte kakav starinski video originalnih acid house zabava i ne možete izbjeći nebrojeno puno žutih nasmiješenih smileya na tadašnjim raverima. Zapravo ima dosta smisla.

Marame i šeširi

"Bili smo jebeni odmetnici, hodali smo po cesti s maramama na glavi, plesali smo po jebenim cestama." prisjeća se Fabio početaka acid housea u Velikoj Britaniji. Marama je bila modni dodatak koji se povezivao sa zatvorenicima i odmetnicima na divljem zapadu, jer su je koristili kako bi sakrili svoj identitet (raveri su imali iste namjere jer nisu bili omiljeni ljudi u očima zakona). Nismo sigurni, ali zato sigurno znamo da smo se nagledali marama vezanih za glave ravera na acid house partyima.

Šeširi su također bili favoriti, ali ne samo za ravere već za modni izričaj 90ih. Doduše velika je šansa da će te ih vidjeti na festivalima čak i danas.

Hlače na tregere

Klasičan outfit. Jedna preširoka majica kratkih rukava i pretjerano preširoke traperice, ponekad sa jednim tregerom koji visi. Nikada nisu bile premale ili 'baš taman', ipak kad promislite postane jebeno vruće kada plešete cijelu noć.

Bilo što sa rječima 'trip' ili 'acid' na sebi

Acid house nije bio samo žanr glazbe, bio je i kultura. Nije iznenađujuće da se riječ 'acid' vrlo brzo našla u svijetu odjeće. A što se dogodi kada uzmete acid? Vi tripate. Jasno je onda da se vrlo lako na majicama uz žutog smileya moglo naći izraze poput 'trippppin with acccidd'.

Žarke boje i ludi uzorci

Acid house glazba je obilježavala 'živost'. Trake su bile lude, tako da su boja i uzorci na odjeći morali biti isti. Neonske boje su bile neizbježne, kao što su i ručno obojane majice i bilo što što je ličilo na Joseph's Amazing Technicolour Dreamcoat

Danny Rampling se prisjeća kako je inspiraciju za ime Shoom dobio od osjećaja koje je osjećao na ecstasyu. A kada pogledate kako je to sve izgledalo jasno vam je da su droge samo pojačale vizualni dojam. Savršeni par.

Sunčane naočale

A zašto ne? Raveri bi ionako plesali sve do izlaska sunca, a kada su bili u klubu strobo svijetla i laseri su ionako bili preintezivni.

Next Page
Loading...
Loading...